Rapport: 45 skattemiljarder ryker när miljöbilar exporteras – hamnar i Norge: ”Ohållbart”
Var tredje svensk miljöbil hamnar utomlands. Till 2030 kommer staten att ha plöjt ned över 45 miljarder kronor i miljöbilspremier som inte får någon effekt på de svenska utsläppen och som dessutom förvärrar de globala. Det visar nya beräkningar från Chalmers Industriteknik.
Per Mattsson
Text
Nästan var tredje svenska bonusbil hamnar utomlands inom några år. Det betyder att klimatnyttan som svenska staten ville uppnå med bonussystemet i stället kommer andra länder till gagn.Foto:MOSTPHOTOS
Artikeln är en del av vårt låsta innehåll. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.
Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.
Ta del av villkoren
Full tillgång till di.se med nyheter och analyser
Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid
Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev
Betala som
Betalsätt
Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News AB:s personuppgiftspolicy. Bonnier News AB ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.
Dagens industri är en del av Bonnier News.
Ange ditt företags namn eller organisationsnummer för att hämta adressuppgifter. Hittar du inte ditt företag i sökresultatet? Vänligen ange uppgifterna manuellt.
Innehåll från KUKA Nordic ABAnnons
Så kan digitalisering ske effektivare – och riktigt billigt
Att skapa virtuella, digitala original av produktionsenheter innan de byggs, sparar tid, pengar och ger bättre resultat. Och det behöver inte bli dyrt.
– Vi har lösningar för detta som inte kostar fantasipengar. Vi pratar om 10,000 kronor, säger Micael Amandusson, Channel Manager på KUKA Nordic AB.
Digitalisering handlar i grunden om effektivisering. Vägen dit berör aspekter som virtualisering, processförbättringar, robotisering, energibesparingar, produktionsuppföljning och förebyggande underhåll.
KUKA erbjuder simuleringsprogramvara som låter användaren snabbt och enkelt utvärdera och optimera sina automationslösningar redan innan de byggs.
Företagets produkt KUKA.Sim är anpassad till produktionsceller med upp till fem eller sex robotar, medan den större lösningen Visual Components lämpar sig för hela fabriker.
– Det är 3D-moduleringsverktyg där man kan utnyttja sina befintliga kall-data och snabbt och konceptvis bygga ut en cell eller en lina. Det behöver bara ta några timmar innan man får ihop sitt första koncept, säger Micael Amandusson.
KUKA lovar bra resultat
Enligt KUKA blir deras lösning billigare i båda ändar.
– Med våra verktyg blir projekttiden, alltså tiden till uppstart, kortare. Och i den andra änden har vi verktyg som gör att man får en mycket bättre produktivitetsuppföljning, alltså att man kan övervaka produktionslinan och produktionsutrustningen, så att den är ordentligt uppstyrd. Vi erbjuder most value for the buck, säger han.
KUKAs simuleringslösningar är lika väl anpassade för befintliga produktionsenheter som för de som planeras.
– Vi arbetar både med aktörer som bygger anläggningar och har en tät dialog med kunder som vill effektivisera sina existerande anläggningar. Våra lösningar passar alla, säger Micael Amandusson och avslutar:
– Vi erbjuder konkreta effektiviseringar och besparingar i alla levnadsstadier i ett projekt.