ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Räntorna inte största risken för investerarna

De låga räntorna är en het fråga och var temat på ett av panelsamtalen under Dagens Industris konferens M&A.

”Risker med marknad och teknik står betydligt högre upp på listan”, säger Sofia Ericsson Holm från Industrifonden.

Under de senaste åren har det varnats för att de låga räntornas tid börjar närma sig sitt slut. Vad detta har för effekt på investeringsklimatet diskuterades under ett panelsamtal på Dagens Industris konferens M&A.

Men varken Johan Lustig, Nordenchef på Bank of America Merrill Lynch, Ebba Lepage från Stora Enso eller Sofia Ericsson Holm från Industrifonden uttryckte någon större oro.

”När det gäller våra investeringar skulle en räntehöjning inte få någon dramatisk effekt. Självklart räknar vi in en liten buffert men det är andra risker som vi tittar mer på, som exempelvis frågor som rör teknologi”, säger Ebba Lepage.

Inte heller när det gäller startups är räntornas framtid det som oroar, menar Sofia Ericsson.

”Det är otroligt höga risker att investera i startups och då kommer risken med marknad och teknik betydligt högre upp på listan”, säger hon.

Frågan om hur mycket räntorna kan komma att höjas fick panelens tredje deltagare Johan Lustig svara på.

”Det är svårt att veta var räntorna kommer landa, men kurvorna tyder på att räntorna kommer att gå upp något. En ökning är en effekt av att vi är på väg bort från den kris som vi har varit i under flera år. Självklart är det obekvämt att gå från i många fall negativa till positiva ränta, men det är en process vi måste gå igenom”, säger Johan Lustig.

Att flera bolag just nu har höga värderingar och att det kan på verka påverka investeringarna var Ebba Lepage från Stora Enso eller Sofia Ericsson Holm eniga om.

”Jag anser att många värderingar är höga och vi undviker investeringar som tar emot, men vi kan absolut hitta intressanta objekt i dagsläget”.

”Varje förvärv vi gör är väl genomtänkt och måste passa in i hos oss, man ska veta varför man gör en investering samtidigt som man måste våga ta steget och verkligen investera. Det gäller att inte heller vara för långsam för då hinner någon annan före. Därför är det också viktigt att ta in expertis i ett tidigt skede”, säger Ebba Lepage från Stora Enso.

På Dagens industris konferens deltog flera toppar i finansbranschen för att diskutera och summera erfarenheter från den senaste tidens affärer och för att blicka framåt.

Alireza Etemad, partner på riskkapitalbolaget IK Investment partners, pratade om en ny generations riskkapitalister och poängterar att de tar intryck och influeras av frågor utanför finansvärlden.

”Vi har aktivt breddat humankapitalet som finns i våra bolagsledningar. Vi letar allt mer efter någon med mer internationell erfarenhet och vi tittar inte lika mycket på storföretagens toppar. Vi tittar även efter kompetenser från andra marknader”, säger Alireza Etemad.

”Vi försöker ha digitalisering som en bas i det vi gör, vi ser det som en förenkling som skapar närhet till kunderna”, fortsätter han.

I år har IK Investment partners förvärvat fem bolag och sålt lika många.

Alireza Etemad säger att de letar efter allt ifrån stora, mellanstora och små bolag med en god tillväxtfart.

”Vi investerar i bra bolag som är etablerade, har en trygghet, tillväxtpotential och gott kassaflöde. Men vi investerar även i mindre bolag som är i en tillväxtfas där vi kan stöta och leda. Att investera är att vara med om en resa från idé till verklighet”, säger Alireza Etemad.

Tyck till