ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor & valutor: USA-räntor och dollar stärks något

Asienbörserna visar en blandad utveckling på måndagen, med Tokyo upp och Shanghai ned. Börserna i Indien och Australien har däremot fått en rejäl skjuts av helgens valresultat. 

USA-räntorna har stigit svagt medan dollarn stärkts något mot yenen och euron.

"Vi har haft några volatila dagar vad gäller deklarationer och tolkningar om vad som sker i handelskriget, men nyheterna över helgen tycks peka mot en mjukare ton vad gäller Trumps angreppsätt om tullar internationellt", sade 

Jim McCafferty på Nomura till Reuters.

I slutet på förra veckan meddelade Trump-administrationen att de skjuter på biltullarna mot EU och Japan, och även att de slopar stål- och aluminiumtullarna mot Kanada och Mexiko. Det senare fick Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland att flagga för en snabb ratificering av det omförhandlad Nafta-avtalet, USMCA. 

Donald Trump upprepade däremot till Fox News i en intervju, inspelad i förra veckan, åsikten att tullarna mot Kina tvingar företag att flytta produktionen till Vietnam eller andra länder. Ett avtal med Kina kan inte vara ett "50-50"-avtal.

"Vi hade ett mycket starkt avtal, vi hade ett bra avtal, och de ändrade i det. Och jag sade ok, vi kommer att lägga tullar på deras produkter", sade han. 

Statliga kinesiska media kritiserade på måndagen USA för dess klagomål om stöld av immateriella rättigheter och kallade det ett "politiskt verktyg" för att hämma Kinas ekonomiska utveckling.  

Japanska räntor handlas 1-2 punkter upp på måndagen. 

Japans BNP överraskade på uppsidan och steg 0,5 procent under första kvartalet jämfört med föregående kvartal, väntat var en oförändrad nivå. Privatkonsumtionen sjönk svagt, och investeringarna backade, medan nettoexporten och offentliga investeringar bidrog positivt.  

Utfallet anses öka sannolikheten för att premiärminister Shinzo Abe går vidare med momshöjningen, som planerats till den 1 oktober, även om det kan bli mer stimulanser innan  

"Diskussionen om att senarelägga skattehöjningen kan lugna ner sig. Men när jag tittar närmare på siffrorna så är de inte så starka. Hushållens konsumtion och investeringarna är negativa, vilket visar att den inhemska efterfrågan var trög. Det finns oroande faktorer", sade Hiroyasu Ando på Sumitomo Mitsui Banking till Bloomberg News. 

Australiendollarn har stärkts 0,7 procent till 0:6920 mot USA-dollarn efter att premiärminister Scott Morrison vunnit parlamentsvalet trots Labor-ledning i opinionen. 

Även den indiska rupien har stärkts rejält på måndagen då vallokalsundersökningar pekar på att premiärminister Narendra Modi och hans BJP-ledda koalition kan sitta kvar en mandatperiod till.

"Om denna prognos håller så kommer BJP att gynnas stort då de kommer att ha ett kraftfullt mandat från väljarna och rymligt policyutrymme att återigen hantera den reformplan för ekonomin som de kämpat med förra mandatperioden", sade Michael Kugelman på Woodrow Wilson Center till Bloomberg News. 

Måndagens agenda är relativt tunn, med tyskt PPI som en av få hållpunkter.

Senare i veckan väntas för svensk del Riksbankens stabilitetsrapport och data över arbetslöshet och bostadsbyggande. OECD kommer med en ny prognos och vi får protokoll från Federal Reserves senaste möte.

Främst fokus riktas troligen mot preliminärt EMU-PMI och tyska IFO-index för maj, båda på torsdagen.            

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer