ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor & valutor: Små ränterörelser trots ökad riskaptit

Trots en tydligt ökad riskaptit efter helgens besked från Buenos Aires noterade europeiska statspappersräntor mestadels endast blygsamma rörelser på måndagen, men undantag för Italien där räntorna sjönk 10-18 punkter.

Dollarn noterade samtidigt måttliga nettoförändringar mot euron och japanska yen jämfört med fredagens svenska stängning, men svenska och norska kronor stärktes samtidigt som brittiska pund försvagades.

USA och Kina kom i samband med helgens G20-möte överens om att inte eskalera handelsdispyten länderna emellan utan ger sig själva tre månader för att försöka hitta en väg framåt. 

Trump har därmed lovat att "inte denna gång" höja tullarna från 10 till 25 procent på kinesiska varor för ett värde av 200 miljarder dollar (skulle trätt i kraft vid årsskiftet), i utbyte mot kinesiska köp från USA.

Tidigt på måndagsmorgonen svensk tid twittrade dessutom Donald Trump om att Kina har gått med på att "sänka och ta bort tullar på bilar som kommer in i Kina från USA".

Från Kina kommenterade Geng Shuang, talesperson för utrikesdepartementet, och sade att Kinas och USA:s presidenter på lördagen gav sina ekonomiska team uppgiften att arbeta mot att ta bort alla tullar.

Oxford Economics noterade i ett kundbrev att "vapenvilan" troligen är en följd av en förändrad inställning (troligen temporärt) inom den högsta toppen i USA-administrationen, men med begränsat utrymme för någon överenskommelse med större substans är vapenvilan sannolikt skör.

Men även om det fortsatt är möjligt att Vita huset om tre månader drar slutsatsen att förändringarna i Kinas policy är otillräckliga är fördröjningen av höjningen av importtullarna och den återupptagna dialogen positivt, enligt Oxford Economics.

Donald Trump skrev på Twitter på måndagseftermiddagen att mötet med Xi Jinping var "extraordinärt" och att relationerna mellan USA och Kina tagit "ett stort steg framåt. Mycket bra saker kommer att hända".

"Han och jag är de enda två personer som kan få till en massiv och mycket positiv förändring, om handel och mer därtill", skrev han.

Första handelsdagen i månaden innebär som vanligt industri-PMI från stora delar av världen; från Kina rapporteras en marginell uppgång för Caixins index, till 50,2, i Japan sjönk index till 52,2, från 52,9 i oktober, vilket dock var starkare än preliminärt rapporterade 51,8.

I Indien steg index till 54,0 i november, från 53,1 i oktober, vilket var högsta nivån sedan december i fjol, och även i Ryssland steg indexet, till 52,6 från 51,3 - högsta sedan januari 2017.

I Euroområdet sjönk industri-PMI till 51,8 i november från 52,0 i oktober. Det var dock något bättre än preliminärt rapporterade 51,5, men Markits chefekonom, Chris Williamson konstaterar trots det att PMI-utfallet indikerar att produktionen kan bli ett sänke för euroområdets BNP under fjärde kvartalet.

Brittisk industri-PMI steg oväntat 53,1 i november, från 51,1 i oktober (väntat 51,8), men Markit-ekonomen Rob Dobson var inte imponerad: "November-PMI erbjöd en blek bild av den brittiska tillverkningsindustrin".

Även i Sverige överraskade Silf/Swedbanks industri-PMI positivt genom att oväntat stiga till 56,8 i november, från 55,0 i oktober (väntat 54,8 enligt SME Direkts enkät). Störst bidrag till uppgången kom från delindex för produktion, följt av orderingång. Silf/Swedbank noterar att såväl exportorder som orderstockar steg i november.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, noterade i ett kundbrev att PMI-rapporten är goda nyheter med visst hopp om att tillverkningsindustrin kanske kan vara på väg att samla momentum. Han påpekade dock att PMI är "mycket volatilt", och han ser fortsatt vissa oroande signaler som reser frågetecken om tillväxtutsikterna.

Svenska statsobligationsräntor steg marginellt över hela linjen på måndagen, tioårsräntan upp 1 punkt, till 0,50 procent, medan motsvarande tyska ränta var oförändrad, på 0,31 procent.

Euron försvagades knappt 6 öre mot kronan, till 10:26, medan dollarn försvagades lika mycket, till 9:04. TCW-index sjönk till 138,61 (139,40)

Norska kronan stärktes samtidigt med stöd av ett högre oljepris efter att Saudiarabien och Ryssland enats om att avtalet om produktionsbegränsningar till 2019.

Amerikanska statspappersräntor fortsatte att sjunka något efter svensk stängning på fredagen, tioårsräntan stängde USA-handeln på under 3,00 procent. USA-räntorna vände därefter upp i Asien på måndagen och handlades därefter relativt stabilt i Europa, men delar av uppgången gröptes ur när USA tog över på eftermiddagen. 

Vid svensk stängning noterades den amerikanska tioårsräntan till 3,02 procent, ner en pånkt jämfört med vid samma tid på fredagen

USA-data på måndagen visade att ISM:s industriindex oväntat steg till 59,3 i november, från 57,7 i oktober, vilket var väl över väntade 57,5. Det var framför allt delindex för nya order som steg kraftigt i november, men även sysselsättningsindex noterades klart över oktoberutfallet. Prisindex sjönk samtidigt till 60,7, från 71,6 i oktober.

ISM-utfallet gick därmed något på tvärs mot Markits industriindex, som sjönk till 55,3 i november från 55,7 i oktober. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer