ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor & valutor: Dollarstyrkan har dämpats

Asienbörserna handlas lite blandat på tisdagen, medan oljepriserna bibehåller sin uppgång. USA-räntorna ligger lite högre med den tioåriga statsobligationen på 2,52 procent.

"Marknaden befinner sig väldigt mycket i ett vänta-och-se-läge. Den väntar på nästa katalysator som förhoppningsvis kan ta aktiemarknaden högre, men den är också medveten om att vi haft en så bra utveckling i aktier och generell tillväxt att vi kan få en kraftig korrektion", sade Nick Twidale på Rakuten Securities till Reuters.

Handelsfrågorna kärvar på flera fronter. En högt uppsatt tjänsteman i Trump-administrationen uppgav att USA ännu inte är nöjt vad gäller en rad frågor som står i vägen för ett avtal med Kina, även om framsteg gjorts. Någon klar tidtabell framöver finns heller inte.

Trump-administration hotar samtidigt med tullar på en rad produkter från EU som ost, vin, kläder och motorcyklar som ett svar på vad USA anser är skadligt agerande med subventioner till Airbus, konkurrent till amerikanska Boeing.

Handelsrepresentant Robert Lighthizer sade att de tappat tålamodet i den långsamma processen inom WTO, men att de ska avvakta ett utlåtande därifrån i sommar innan de agerar.

Beskedet kommer samtidigt som EU är i slutfasen för att godkänna ett mandat för EU-kommissionen att fortsätta handelsförhandlingar med USA och sänkta tullar på industrivaror. 

På tisdagen ska EU och Kina ha ett möte i Bryssel där handelsfrågor är ett av ämnena. 

Samtidigt ska Storbritanniens premiärminister Theresa May till Berlin och Paris för att träffa Merkel och Macron och diskutera den brittiska begäran om senarelagd brexit. EU har toppmöte på onsdagen där beslut om detta ska fattas.

Labourledaren Jeremy Corbyn sade på måndagskvällen att även om samtalen varit uppriktiga så har Theresa May ännu inte backat från sina "röda linjer".

The Telegraph rapporterade att Labour och regeringen fortsatt har diskussioner om en tullunion och idén om att hålla en andra folkomröstning om ett nytt brexitavtal. 

Pundet har stärkts något på tisdagen. Råvarulänkade valutor som Kanadadollarn och Australiendollarn har, i spåren av ett högre oljepris, fortsatt att vinna mark.

USA-dollarn har däremot tappat denna vecka, till 111:40 mot yenen och 1:1270 mot euron. Dollarindex är ned 0,4 procent.

"Dollarns styrka toppade mot slutet av förra veckan, när jobbrapporten visade att löneökningarna hade bromsat in. Valutan har inte lyckats hitta stöd sedan dess, och uppgången i USA-räntor har inte gett något direkt lyft", sade Shin Kadota på Barclays till Reuters. 

På tisdagens agenda står bland annat NFIB:s småföretagsindex och JOLTS-data om arbetsmarknaden från USA. Dessutom publicerar IMF sin vårprognos. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer