Annons

Räntor & valutor: Dollarn stärktes – svenska räntor föll

Europaräntorna sjönk på torsdagen och euron stärktes på eftermiddagen mot dollarn, som i sin tur fortsatte att stärkas mot yenen. Kronan blev ett par öre svagare mot euron.

Den tyska tioårsräntan var 1 punkt ned till -0,43 procent, medan den svenska stängde 5 punkter lägre på -0,11 procent.

På morgonen redovisade Prospera inflationsförväntningarna bland penningmarknadens aktörer, som gav vid handen att förväntningarna på KPIF-inflationen på fem års sikt var oförändrade på 1,8 procent.

Ett batteri med SCB-statistik visade bland annat att hushållens finansiella sparande, nysparandet minus skuldökningen, uppgick till -14 miljarder kronor fjärde kvartalet. Detta var det lägsta finansiella sparandet sedan tredje kvartalet 2015.

Annan statistik visade att det under fjärde kvartalet påbörjades byggande av 14.550 nya bostadslägenheter och under helåret 2019 påbörjades byggandet av knappa 49.000 nya bostäder, en nedgång med 7 procent från 2018.

Det tyska konsumentförtroendet sjönk marginellt inför mars, enligt GfK, medan den brittiska detaljhandeln var lite starkare än väntat, och steg inklusive bensin med 0,9 procent i januari från i december, väntat +0,7 procent.

Norsk statistik visade att de totala investeringarna i olje- och gasverksamheten i Norge väntas uppgå till 185,4 miljarder norska kronor i år och 152,0 miljarder under 2021.

Det innebar en upprevidering från i november då de totala investeringarna väntades uppgå till 182,6 miljarder kronor under 2020.

Nordea noterade att undersökningen pekar mot en måttlig ökning av tillväxten i oljeinvesteringarna i år och en liten nedgång nästa år, vilket är i linje med Norges Banks syn.

ECB skrev i protokollet från senaste räntemötet, den 23 januari, att de såg tecken på att ekonomin stabiliseras, men varnade för att signalera alltför mycket ekonomisk optimism.

Ledamöterna välkomnade att ekonomiska indikatorer visat tecken på stabilisering, men uttryckte samtidigt oro för att en alltför optimistisk ton från centralbanken skulle kunna pressa upp marknadsräntorna och därmed dämpa effekten av de penningpolitiska stimulanserna.

På coronafronten var antalet nya smittade i Kina på onsdagen det lägsta sedan den 23 januari, men metoden för att beräkna har åter ändrats. Samtidigt rapporterades två döda från Japan och en ökning av smittade i Sydkorea, som på torsdagen fick det första dödsfallet från coronaviruset.

Det råder fortsatt osäkerhet om de ekonomiska konsekvenserna av viruset, covid-19.

Federal Reserves vice-chef Richard Clarida sade i en intervju med CNBC att viruset kan få en märkbar påverkan på Kinas tillväxt under första kvartalet, men att det är alltför tidigt att se effekterna av coronaviruset på USA:s ekonomi. Fed bevakar dock situationen noga.

Clarida sade också att fundamenta i den amerikanska ekonomin är starka.

USA-räntorna sjönk i linje med de europeiska, med tioårsräntan 2 punkter ned till 1,54 procent.

Statistik på eftermiddagen visade en oväntad, och stark, uppgång i Philadelphia Fed index i februari, till 36,7 från 17,0 i januari. Analytiker hade räknat med en nedgång till 11,0.

Veckostatistiken över antalet nyanmälda arbetslösa kom in som väntat.

Federal Reserves räntekommitté, FOMC, nämnde coronaviruset som en ny risk vid januarimötet, enligt protokollet som släpptes på onsdagskvällen. Detta visade i övrigt att Fed är bekväma med att hålla räntan oförändrad tills vidare för att se effekterna av tidigare räntesänkningar. 

En inflation under målet och utrymme att ytterligare stärka arbetsmarknaden ger skäl för att hålla låga räntor, och gör det möjligt för de policyansvariga att samla ytterligare information om de ekonomiska utsikterna.

På valutamarknaden handlades euron vid svensk stängning kring 1,082 mot dollarn, som i sin tur fortsatte att stärktas mot yenen, efter en kraftig uppgång kvällen före, till strax över 112, från 110,82 vid svensk stängning dagen före.

Kronan har tappat 2 öre till 10,60 mot euron och stärktes ett halvt öre till 9,80 mot dollarn.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från NanexaAnnons

Nanexa växer – nytt projekt och egen produktportfölj

Nanexa skapar effektivare läkemedel för framtiden.
Nanexa skapar effektivare läkemedel för framtiden.

Att styra och förlänga frisättningen av läkemedel i kroppen är av stor vikt för att skapa effektiva läkemedel. Det kan underlätta mycket för patienten och frigör stora resurser inom vården. Det finns ett stort intresse från läkemedelsindustrin att utveckla långtidsverkande läkemedel för behandling av många sjukdomar.

Med sin patenterade teknologi PharmaShell® styr Nanexa frisättningen av läkemedel i kroppen genom att belägga extremt små läkemedelspartiklar med ett nanotunt skal som långsamt löser upp sig och frisätter läkemedel under en längre tid, från en vecka till sex månader. Nanexa utvecklar nu en egen produkt, NEX-18, baserad på PharmaShell® som förväntas förenkla behandlingen för patienter med MDS Leukemi. 

– Vi har startat ett eget produktprojekt inom cancerområdet, NEX-18, för att förbättra en befintlig produkt som används vid behandling av MDS Leukemi. NEX-18 gör att patienten kommer kunna ersätta månadsvis återkommande sju dagars injektioner med en injektion per månad. Det frigör mycket tid för både patient och vård samt möjliggör att negativa biverkningar minskar, säger David Westberg, vd på Nanexa.

Läs mer om bolaget.

Mångsidig teknologi – många fördelar

En stor fördel med PharmaShell-teknologin är att den inte är begränsad till att fungera med ett visst läkemedel utan den kan användas brett. Både små syntetiska molekyler samt biologiska såsom peptider och proteiner. Något som flera bolag inom läkemedelsindustrin har uppmärksammat under det senaste året.

– Det har varit ett väldigt spännande år för Nanexa. Vi har nu nio projekt med totalt sex olika läkemedelsbolag och veterinärmedicinska bolag som alla håller på att utvärderas. Vi har fått upp ett riktigt bra moment i bolaget, en rörelse framåt, det ska vi förvalta samtidigt som vi ser möjligheter att utöka vår portfölj med ytterligare intressanta egna produktprojekt, avslutar David Westberg. 

Fakta

Nanexa AB är ett nanoteknologiskt drug delivery-företag som fokuserar på utvecklingen av PharmaShell® som är ett nytt och banbrytande drug delivery-system som bedöms ha en stor potential inom ett flertal substanstyper och indikationsområden. Inom ramen för PharmaShell® utvecklar Nanexa egna projekt och har samarbetsavtal med flera läkemedelsbolag, däribland AstraZeneca.

Mer från Nanexa

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nanexa och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?