Annons

Räntor och valutor: Fransk arbetslöshet överraskar

Europeiska statspappersräntor stiger något i förmiddagens handel på torsdagen, efter fortsatta uppgångar i USA-räntorna under natten. Euron handlas samtidigt ytterligare något högre mot dollarn, efter en tydlig förstärkning i USA på onsdagskvällen.

Frankrike rapporterade på morgonen om en oväntat stark arbetsmarknad under fjärde kvartalet; arbetslösheten minskade till 8,9 procent, från 9,6 procent under tredje kvartalet (väntat 9,5 procent), och det var första gången sedan första kvartalet 2009 som arbetslösheten noterades under 9 procent. Antalet arbetslösa sjönk samtidigt med 205.000 personer, och det var, enligt Bloomberg News, den största nedgången sedan åtminstone 1988.

Internationella byråer tolkar statistiken som att den hett efterlängtade ekonomiska återhämtningen äntligen börjar få fäste i Frankrike, möjligen med stöd av president Emmanuel Macrons ekonomiska reformer, men också av de företagsskattesänkningar som föregående administration genomfört.

Även Nederländerna rapporterade en oväntat stor nedgång i arbetslösheten, i januari, på torsdagsmorgonen, till 4,2 procent från 4,4 procent i december. Här pekade prognosen mot 4,3 procent.

I Sverige steg däremot arbetslösheten till 7,0 procent i januari, från 6,0 procent i december. Det var dock en väntat utveckling i linje med normalt säsongsmönster. Rensat för detta var arbetslösheten oförändrad på 6,5 procent, även det i linje med analytikernas prognoser.

Antalet sysselsatta ökade med 88.000 personer, till 4,969 miljoner (1,8 procent) jämfört med i januari 2017. antalet anställda ökade samtidigt med 106.000 personer, till 4,486 miljoner (2,4 procent) och antalet fast anställda ökade med 99.000, till 3,796 miljoner (2,8 procent).

Knut Hallberg, seniorekonom på Swedbank, noterar i ett kundbrev att sysselsättningen fortsätter att öka starkt, om än i något mer dämpad takt jämfört med föregående månader. Tillsammans med en ökning i antalet arbetade timmar med 2,3 procent ger statistiken överlag en bild av en fortsatt stark arbetsmarknad, men endast i linje med såväl marknadens som Riksbankens förväntningar.

Business Sweden rapporterade att deras Exportchefsindex steg till 62,9 under första kvartalet, från 59,7 under fjärde kvartalet, och det var den högsta nivån sedan andra kvartalet 2011. Det var framför allt framtidsutsikterna som steg medan nulägesbedömningen backade något.

Enligt chefekonomen Lena Sellgren väntar företagen påtagligt stigande exportefterfrågan från Västeuropa och Nordamerika, men lägre efterfrågan från Asien och Oceanien.

Svenska statsobligationsräntor stiger svagt i längre löptider i förmiddagens handel, dagen efter Riksbankens något tvetydiga signaler i samband med räntebeskedet på onsdagen.

Ekonomer konstaterar att det faktum att räntebanan lämnades oförändrad trots en tydligt nedjusterad inflationsprognos det närmaste dryga året kunde antyda att en majoritet i direktionen är redo att höja räntan enligt plan även när inflationen blir svagare än tidigare beräknat.

Å andra sidan andades såväl den penningpolitiska rapporten som vice riksbankschefen Per Janssons presskonferens stor osäkerhet om räntebanan, vilket kanske var en signal om att räntebanan kommer att justeras i april om det inte kommer mer positiva signaler om inflation och löner.

Inflationsdata för januari, den 20 februari, och protokollet från Riksbanksmötet, den 23 februari, lär ge ny vägledning om ränteutsikterna.

Den svenska kronan stärktes i USA på onsdagskvällen, i takt med ett allt bättre börsklimat, och noterar därefter endast mindre rörelser i Europa på torsdagsförmiddagen.

Amerikanska statspappersräntor fortsatte uppåt efter svensk stängning på onsdagen, i spåren på ett oväntat högt KPI-utfall för januari. USA-räntorna fortsatte uppåt i Asien, tioårsräntan noterade fyraårshögsta 2,94 procent i den inledande Europahandeln, men har därefter backat tillbaka marginellt.

Eftermiddagens USA-kalender bjuder på industriindikatorer för februari i form av Empire Manufacturing index och Philadelphia Fed index, klockan 14.30, samt produktionsdata för januari, klockan 15.15. Klockan 14.30 väntas också PPI-data för januari samt sedvanlig veckodata över antalet nyanmälda arbetslösa, och klockan 16.00 väntas NAHB:s husmarknadsindex för februari.

              torsdag kl 10.30 (onsdag kl 16.15)              ==================================USD/SEK    7:9401   (8:0240)   Statsobl 2y  -0,73  (-0,73)EUR/SEK    9:9175   (9:9298)   Statsobl 10y  0,98   (0,96)EUR/USD    1:2490   (1:2373)   Räntegap/ty     20     (20)US obl 10    2,93     (2,87)   Ty obl 10     0,78   (0,76)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från PreciselyAnnons

Avtal på autopilot för framtidens juristavdelning

De processer och verktyg som bolagsjurister använder i avtalsarbetet har under de senaste åren utvecklats snabbt. Med en digital plattform som automatiserar avtalsprocesser vill Precisely hjälpa bolagsjurister att uppnå bättre regelefterlevnad och produktivitet. Som ett resultat får bolagsjuristen mer tid över att hjälpa sina kommersiella team att göra bättre affärer. 

Avtal utgör en trygghet. De används för alltifrån överenskommelser med leverantörer och licenser för mjukvara, till hyra av kontor och anställning av konsulter. Liksom de flesta andra aspekter av företagande har avtal och affärsjuridik gått över till att vara allt mer digitalt. 

– En av de vanligare åtgärderna för att komma ifrån traditionell avtalshantering är att många nu har digitala arkiv istället för fysiska. Endast digital arkivering påverkar dock inte avtalsflödet i sin helhet i någon större utsträckning. Det finns många områden som behöver ses över för att nå ett säkrare, effektivare och lönsammare sätt att hantera sina avtal på, betonar Nils-Erik Jansson, grundare och VD på Precisely.

Det Nils-Erik avser är exempel på funktionalitet i Preciselys plattform. Plattformen ger företag möjlighet att maximera sina avtals prestanda och låta vem som helst skapa, förhandla, digitalt signera samt följa upp avtal, utan att bolagets jurister tappar kontrollen. Idag används bolagets teknik av fler än 200 bolag spridda över hela världen. Bland de svenska kunderna märks bl.a. Norstedts Juridik, New Wave Group och NA-KD. 

– Våra kunder reducerar sina kostnader, samtidigt som de får bättre översikt. Vi har sett resultat om 30 procents minskad ledtid för avtal, och 80 procents minskad tid för att skapa avtalen, säger Nils-Erik. 

Låter bolagsjuristen fokusera på juridiken

Plattformen gör att bolagsjuristen kan fokusera på strategi och komplex juridisk analys istället för enklare frågor.

– Vi löser flera utmaningar som ofta leder till huvudvärk för bolagsjurister. Genom att definiera digitala regler utifrån befintliga policys, compliance-rutiner och avtalsmallar behöver man inte kompromissa mellan regelefterlevnad, kontroll och snabbhet. På så vis kan bolagsjuristerna fokusera på det de är bäst på – juridiskt arbete istället för pappersarbete, konstaterar Nils-Erik.

Förbättrar den juridiska upplevelsen 

Många av Preciselys kunder vittnar om att juristavdelningen har begränsade resurser i jämförelse med övriga organisationen. Det leder ibland till att bolagsjuristen uppfattas som en flaskhals. 

– En uppskattad effekt av plattformen som har blivit alltmer central är att den hjälper juristavdelningen att samarbeta bättre med sina kommersiella avdelningar. Plattformen blir bolagsjuristernas ”superkraft” och gör det möjligt för affärssidan av företaget att hantera stora delar av den standardiserade avtalsprocessen på egen hand, samtidigt som de alltid avtalar inom förgodkända regler och ramar. Det leder till att en bättre upplevelse för alla som interagerar med Legal, adderar Nils-Erik.

Framtiden för digital avtalsförhandling

Preciselys teknik möjliggör också digital förhandling, vilket underlättar när allt fler arbetar på distans. De digitala förhandlings- och samarbetsfunktionerna gör att parterna kan komma överens snabbare - med utökad spårbarhet och kontroll. Precisely banar väg för nästa generations avtalsplattform och redan idag kan avtal registreras med stöd av AI.

– Tekniken vi har utvecklat för att analysera avtal kommer i framtiden appliceras för att hjälpa våra kunder förhandla med mer kontroll och högre effektivitet. På sikt ser vi att det kommer vara möjligt att eliminera mänsklig interaktion vid förhandling av enklare avtal, avslutar Nils-Erik.

OM PRECISELY

Precisely grundades 2014 av affärsjuristerna Nils-Erik Jansson och Simon Fouladi. Bolagets prisbelönta digitala avtalsplattform hjälper bolag att förbättra sina avtalsprocesser. Idag används Preciselys plattform av fler än 200 bolag spridda över hela världen. Bland de svenska kunderna märks bl.a. Norstedts Juridik, New Wave Group och NA-KD.  www.precisely.se  

 

Mer från Precisely

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Precisely och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?