1515

Räntor och valutor: Yenen tappar

USA-räntorna pendlade lite upp och ned medan dollarn var stabil efter svensk stängning på torsdagen då fokus låg på risker mot den ekonomiska tillväxten från president Trumps planer på att införa tullar på stål och aluminiumimport.

Tidigt på kvällen sjönk räntorna då vissa investerare sade att tullarna kommer att leda till dämpad global tillväxt och potentiellt hindra Federal Reserve från att trappa upp takten i räntehöjningarna.

Andrew Brenner, chef för global räntehandel på NatAlliance Securities, sade till Wall Street Journal att potentiella vedergällningar från USA:s handelspartners skulle kunna skada aktiemarknaden och ge investerare ytterligare skäl att köpa obligationer.

President Donald Trump skrev på torsdagskvällen som väntat under beslutet om att införa tullar på stål och aluminium, på 25 respektive 10 procent. Tullarna införs om 15 dagar.

Trump-administrationen meddelade på onsdagen att Kanada och Mexiko initialt kommer att få undantag från stål- och aluminiumtullarna. Om länderna inte lyckas förhandla fram ett uppdaterat Nafta-avtal med USA kommer de dock omfattas av tullarna. 

"Jag har en känsla av att vi kommer att nå en överenskommelse om Nafta", sade Donald Trump i sitt tal på torsdagskvällen i Vita huset i samband med att han skrev under tillkännagivandet.

I fredagens asiatiska handel stiger börserna och yenen försvagas efter nyheten om ett toppmöte senast i maj mellan USA:s och Nordkoreas ledare, vilket dämpade den geopolitiska oron kopplad till kärnvapenlandet i nordöstra Asien. Mötet skulle bli det första någonsin mellan en amerikansk president och en nordkoreansk ledare.

Nyheten om att Kim Jong Un bjudit in Trump kom först från Sydkoreas nationelle säkerhetschef Chung Eui-yong.

I ett Twitter-inlägg skrev Trump att "Kim Jong Un talade om kärnvapennedrustning med de sydkoreanska representanterna, inte bara en frysning. Dessutom, inga robottester från Nordkorea under denna period. Stora framgångar görs men sanktionerna kommer att vara kvar till dess att en överenskommelse har nåtts. Möte planeras!".

Vita husets talesperson Sarah Huckabee Sanders sade tidigare att mötet kommer att äga rum vid "en plats och tid som ska beslutas".

I eftermiddag publiceras den viktiga amerikanska jobbrapporten för februari, som väntas visa en sysselsättningsökning på 190.000 personer, att arbetslösheten var oförändrad på 4,1 procent och att timlönerna ökade med 0,3 procent, enligt Reuters analytikerenkät.

Fed-ledamoten Charles Evans ska tala om penningpolitik i kväll, svensk tid.

Tokyobörsens Topix-index är upp cirka 0,2 procent, japanska räntor pekar svagt ned och yenen har försvagats mot dollarn.

Bank of Japan lämnade som väntat sin penningpolitiska hållning oförändrad i samband med fredagens räntemöte.

Enligt Capital Economics kommer Boj att fortsätta att kämpa med att nå sitt inflationsmål på 2 procent så någon åtstramning ligger inte i korten under det nya ledarskapet. BOJ-chefen Haruhiko Kurodas mandatperiod tar slut den 8 april, men regeringen har nominerat honom för en andra period. Däremot var det sista mötet för vice-cheferna Iwata och Nakaso. De nya ledamöterna väntas dock inte förändra balansen i direktionen på något dramatiskt sätt, enligt ekonomerna.

Kinas KPI-inflation steg 2,9 procent i februari, klart över förväntningarna på 2,5 procent. Livsmedelsinflationen uppmättes till 4,4 procent, efter en nedgång med 0,5 procent månaden före. Uppgången i matpriserna hängde samman med det kinesiska nyåret.

Som en kontrast sjönk producentprisinflationen tillbaka ytterligare under månaden, och kommer enligt ekonomer sannolikt att fortsätta nedåt.

På valutamarknaden handlas dollarn nu kring 106:67 mot yenen, jämfört med 106:18 vid svensk stängning i går, medan euron har tappat till 1:2314 mot dollarn (1:2353).

Kronan är 1 öre svagare mot dollarn och 2 öre starkare mot euron.

På fredagens europeiska makroagenda hittar vi bland annat norsk KPI, tysk handels- och bytesbalans samt industriproduktion, liksom fransk och brittisk industriproduktion.

Här hemma väntar SCB-statistik i form av småhuspriser och hushållskonsumtion.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så blir nya bostadsområdet i Stockholm

Just nu växer ett helt nytt bostadsområde upp sex minuters cykelväg från Stockholm. Fokus ligger på gemenskap och trygghet – bland annat genom nya digitala verktyg, gemensamma ytor och kvadratsmarta lägenheter.  

Läs allt om hur den nya stadsdelen Årstahusen växer fram 

Totalt ska det bli över tusen lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Området Årstahusen, som ligger mellan Liljeholmstorget och Årsta centrum, var tidigare ett industriområde men omvandlas nu till bostadskvarter med fokus på att förenkla vardagen för de som flyttar in. 

– En stor del av enkelheten ligger i platsen. Det finns otroligt bra kommunikationer med tvärbana och bussar och en cykelväg som går hela vägen till Södermalm, dit det tar sex minuter att cykla. Så småningom kommer också en tunnelbanestation, säger Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad. 

”Hemma” växer

Men det ska också vara enkelt att bo i Årstahusen eftersom all service kommer att finnas på plats. Det finns redan en F-9-skola i området och det byggs flera lokaler för förskolor. I bottenplanen på husen finns möjligheter för café och gemensamma ytor. 

– Vi ser i studier att det vi kallar ”hemma” inte längre definieras så snävt som det egna huset eller den egna lägenheten. ”Hemma” kan lika gärna vara de närmaste kvarteren. Vi bär ändå stora delar av våra liv i våra devices och caféet runt hörnet kan lika gärna bli mitt hemmakontor som ett extra vardagsrum. Odlingslådor på gården blir precis som en egen trädgård och i gemensamhetslokalerna kan man ha sin studentskiva. Det gör att vi behöver utveckla närområdet på lite andra vis än vad vi gjorde för tio år sedan , säger Josefine.   

Appen underlättar kontakt

Andra ledord för utvecklingen av Årstahusen är gemenskap och trygghet. De blandade boendeformerna skapar möjligheter för människor i olika faser i livet att hitta en bostad och med gröna gårdar och gemensamma utrymmen är förutsättningarna för att lära känna sina grannar bättre. Man har också digitala verktyg som ska underlätta kontakterna mellan boende.

– Det blir lättare att ta kontakt med grannarna när det görs digitalt. Man kanske behöver låna en borr eller undrar om någon kan passa ens katt när man reser bort. Att ta kontakt via appen innebär en lägre tröskel, det har vi märkt i de områden där den redan används. Dessutom är den bra ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom den uppmuntrar till dela saker och tjänster snarare än konsumtion, säger Josefine. 

Hittills har 278 lägenheter färdigställts i Årstahusen och innan årets slut påbörjas inflyttning av ytterligare 170 bostäder. Under hösten startar försäljningen av nästa projekt, som är ett 26 våningar högt hus. Detta är det tredje kvarteret av fem i området. I samma kvarter byggs hyresrätter med inflyttning 2023. 

Ikano Bostad är en långsiktig och engagerad bostadsutvecklare och fastighetägare – läs mer här 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?