1515

Räntor och valutor: Yenen stärks

USA-räntorna fortsatte svagt uppåt efter svensk stängning på tisdagen och tioårsräntan stängde den amerikanska handeln på den högsta nivån på sex veckor.

Höga förväntningar om att en räntehöjning från Federal Reserve är nära förestående fortsätter att sätta press på den amerikanska obligationsmarknaden och dessutom var det svag efterfrågan på en emission av treåriga statspapper.

"Marknaderna är rätt bra förberedda för vad Fed sannolikt kommer att leverera och en räntehöjning har i stort sett prisats in. Men det finns ändå lite oro givet att det är en dataintensiv vecka och även om marknaden räknar med att jobbdatan kommer in starkt så kan vi vara på vår vakt till dess", sade Robert Tipp, chef för investeringsstrategi vid PGIM Fixed Income, till Wall Street Journal.

Finansdepartementets auktion av treåriga obligationer för 24 miljarder dollar såldes till en ränta på 1,63 procent och bid/cover blev 2,74, jämfört med ett snitt på 2,80 vid de senaste sex auktionerna.

Indirekta budgivare, som inkluderar utländska centralbanker, köpte 49,4 procent, ned från 50,7 procent som varit snittet vid de senaste sex auktionerna.

I onsdagens asiatiska handel pekar de amerikanska räntorna svagt nedåt, med tioårsräntan på 2,51 procent, oförändrat från svensk stängning på tisdagen.

I eftermiddag publiceras ADP:s sysselsättning i privat sektor för februari, definitiv produktivitet fjärde kvartalet samt grossistlager för januari.

Under natten har Kina meddelat att importen rakade i höjden i februari, vilket enligt ekonomer främst berodde på säsongsfaktorer.

Importen steg 44,7 procent medan exporten ökade 4,2 procent i yuantermer. Det gav ett oväntat underskott i handelsbalansen på 60,4 miljarder yuan (8,8 miljarder dollar), vilket var det första negativa utfallet på tre år.

"Importpriserna steg eftersom den ekonomiska aktiviteten återhämtar sig och på grund av uppgången i råvarupriserna". Exporten missade estimaten främst på grund av att handeln generellt är väldigt volatil under de två första månaderna på grund av det kinesiska nyåret", sade Wen Bin, analytiker på China Minsheng Banking Corp i Peking, till Bloomberg News.

Japanska räntor pekar svagt uppåt, Tokyobörsen sjunker och yenen har stärkts mot dollarn under natten.

Definitiv BNP från Japan för fjärde kvartalet visade att ekonomin expanderade i en lite snabbare takt än det första estimatet visat. En upprevidering av tillväxten för privata kapitalinvesteringar lyfte tillväxten och motverkade trög inhemsk efterfrågan.

Japans bruttonationalprodukt steg med 0,3 procent under fjärde kvartalet jämfört med föregående kvartal, och steg med 1,2 procent i beräknad årstakt, enligt definitiv statistik.

Enligt Bloomberg News prognosenkät väntades BNP öka 0,4 procent jämfört med kvartalet före, och +1,5 procent i beräknad årstakt. Enligt den preliminära beräkningen steg BNP 0,2 jämfört med föregående kvartal, och steg med 1,0 procent i beräknad årstakt.

På valutamarknaden handlas dollarn nu kring 1:056 mot euron, jämfört med 1:057 vid svensk stängning i går, medan dollarn har försvagats mot yenen till 113:75, från 114:02.

Kronan är stabil mot dollarn och 1 öre starkare mot euron.

På den europeiska makroagendan hittar vi på tisdagen tysk industriproduktion för januari (i går kom industriorder in klart svagare än väntat), räntebesked från Polen och brittisk budget.

Här hemma publicerar SCB hushållskonsumtion och produktion i näringslivet i januari, medan Teknikföretagen släpper sin konjunkturbarometer för första kvartalet och

Finansinspektionen en riskrapport för värdepappersmarknaden.

 

         onsdag 6.35 (tisdag kl 16.15)
================================
USD/SEK 9:0149 (9:0188) EUR/USD 1:0563 (1:0570)
EUR/SEK 9:5220 (9:5322) USD/JPY 113:75 (114:02)
Jp obl 2 -0,28 (-0,29) Jp obl 10 0,08 (0,08)
Ty obl 2 -0,87 (-0,87) Ty obl 10 0,32 (0,31)
US obl 2 1,33 (1,32) US obl 10 2,51 (2,51)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?