Annons

Räntor och valutor: Yenen starkare

USA-räntorna sjönk på måndagskvällen och har fortsatt ned på tisdagen, med den tioåriga statsobligationen 6 punkter lägre på 2,39 procent.

New York-börsen sjönk något, Asienbörserna är överlag ned, och japanska räntor har sjunkit något med den tioåriga statsobligationen på 0,11 procent. Yenen har bibehållit måndagens förstärkning samtidigt som euron tappat mot dollarn.

Fokus på de negativa signalerna från Trumps första tid som president tillsammans med osäkerhet om utfallen i kommande europeiska val tynger. En appelationsdomstol i USA ska på tisdagen besluta om Donalds Trumps inreseförbud från vissa länder kan återinföras eller inte.

"Flöden har gått till säkrare placeringar, vilket speglas i rallyt för guldet och yenen, och stöds av den 'Trump-off' som råder och ett generellt sentiment av oro för politisk osäkerhet. Denna 'Trump-off' ser ut att fortsätta i dag", sade Jingyi Pan på IG Asia till Bloomberg News.

Fed-ledamöter fortsätter samtidigt att signalera en väg mot fler räntehöjningar i år. Patrick Harker, Fed-chef i Philadelphia och röstande i FOMC i år, sade på måndagen att en räntehöjning i mars finns på bordet, men att det beror på hur data utvecklar sig, han har inte bestämt sig ännu. Jobbdata har dock varit starka och BNP var goda nyheter. Han ser fortsatt tre räntehöjningar i år som rimligt.

I förra veckan sade även John Williams, Fed-chef i San Francisco (ej röstande) att det kan vara vettigt att höja i mars, då det finns skäl att agera tidigt snarare än sent.

Fed funds-terminerna indikera dock bara en sannolikhet på 24 procent att Fed höjer i mars, och först för junimötet ligger det över 50 procent.

Euron har tappat 0,7 procent mot dollarn sedan helgen. IMF:s styrelse uppgav i ett uttalande att Grekland gör framsteg men att skulden fortsatt är långsiktigt ohållbar. Frågan om nästa delutbetalning av stöd till landet är fortsatt inte avgjord, där euroländerna satt som villkor att IMF deltar.

Den nyzeeländska dollarn stärktes efter högre inflationsförväntningar under första kvartalet. Den australiska dollarn stärktes också, efter att centralbanken RBA hållit räntan oförändrad (som väntat) men gett en förhållandevis optimistisk bild av ekonomin.

"(RBA-chefen) Lowe tog tillfället i akt och upprepade att RBA behåller sin inflationsprognos och fortsatt väntar sig att tillväxten ska accelerera. Det är rätt optimistiskt och det ser ut som RBA har kvar sin hänförelse från slutet på 2016", sade Greg McKenna på AxiTrader till Reuters.

På tisdagens agenda står tysk industriproduktion för december, med en väntad uppgång om 0,3 procent på månaden. Säsongsjusteringar i samband med julen kan samtidigt spöka i detta månadsutfall.

För svensk del kommer utfallet i statens betalningar för januari, den första månaden när räntan på skattekontot har satts till 0, vilket kan ha påverkat insättningarna och den fortlöpande "överskottslikviditeten".

Riksgälden kommer med sin nästa prognos för lånebehovet den 22 februari. I oktoberprognosen spåddes ett underskott (lånebehov) på 33 miljarder kronor i år.

 

        tisdag 6.35 (måndag kl 16.15)
================================
USD/SEK 8:8519 (8:8400) EUR/USD 1:0710 (1:0717)
EUR/SEK 9:4798 (9:4737) USD/JPY 111:84 (112:47)
Jp obl 2 -0,21 (-0,21) Jp obl 10 0,11 (0,11)
Ty obl 2 -0,77 (-0,76) Ty obl 10 0,37 (0,39)
US obl 2 1,15 (1,18) US obl 10 2,39 (2,45)Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Atlant FonderAnnons

Trött på låg ränta – Atlant Fonder har intressanta alternativ

Atlant Opportunity har till låg risk gett en marknadsneutral, årlig snittavkastning på 5,4 % under 2016-2019. Låga räntor lär bestå flera år framåt varför Opportunity kan vara ett intressant räntealternativ.

Atlant Opportunity är en marknadsneutral och absolutavkastande fond som eftersträvar att skapa en god avkastning oavsett marknadsutvecklingen. En viktig del för förvaltarteamet –som består av Taner Pikdöken, Nikos Georgelis och Anders Kullberg – är att minimera risker och undvika större förluster. 

– Fonden investerar merparten av kapitalet i företagsobligationer. Ränteportföljen kompletteras med investeringar i tillväxtaktier samt derivatstrategier på främst aktieindex. Derivaten, det vill säga optioner och terminer, används både för att sänka risken i fonden och för att skapa avkastning utöver ränteportföljen, säger Taner Pikdöken. 

Högre avkastning jämfört med företagsobligationsfonder

Atlant Opportunity startade den 1 januari 2016. Fonden har haft en årlig snittavkastning på 5,4 % och ligger i riskklass 3 av 7. I år är avkastningen per 16 november goda 3,5 %. Svenska företagsobligationsfonder har ofta en hög inbördes korrelation och avkastningssiffror som över tid är tämligen lika. 

– Kompletteras en företagsobligationsfond med Atlant Opportunity har avkastningen historiskt blivit högre till bibehållen risk. Sedan fondstart 1 januari 2016 är uppgången 28 % per 16 november 2020 vilket är en klart högre avkastning jämfört med flertalet företagsobligationsfonder, säger Taner Pikdöken.

Läs mer om fonden här 

Risken i många kunders portföljer har ökat markant 

De senaste åren har exponeringen mot tillgångsslag som aktier och High Yield obligationer ökat. Samtidigt har exponeringen minskat mot tillgångsslag som generellt sett har en låg korrelation mot aktier. 

– Det innebär att många idag har alldeles för hög risk i sin portfölj och saknar den viktiga diversifieringen som gör portföljen mindre volatil. På Atlant Fonder arbetar vi mycket med riskminimering och eftersträvar att göra små förlustaffärer de gånger vi har fel. Något som vi i förlängningen är övertygade om leder till en jämnare och högre avkastning med många positiva avkastningsmånader, avslutar Taner Pikdöken.

Läs mer om fonden här

Om Atlant Fonder 

Atlant Fonder är ett fristående, entreprenörsdrivet fondbolag grundat 2006 som uteslutande driver aktiv förvaltning av alternativa fonder. De förvaltar 7 fonder med fokus på marknadsneutral och absolut avkastning. Deras vision är att vara en av Sveriges ledande aktörer inom alternativa investeringar. Fondförmögenheten uppgår till cirka 5 miljarder.  

Lär mer här och kontakta Atlant Fonder på info@atlantfonder.se eller 046-39 39 69.

Riskinformation: Att spara i fonder innebär alltid en risk. Fonder kan såväl minska som öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Mer från Atlant Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atlant Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?