1515

Räntor och valutor: Viss press på dollarn

USA-räntorna har sjunkit något och dollarn har försvagats en aning på måndagsförmiddagen efter att ha stärkts på fredagen till följd av att republikanerna ser ut att gå igenom sin skattereform.

Dollarn handlas vid 112:65 mot yenen och 1:18 mot euron.

"Vi ser lite press uppåt på euron eftersom vi väntar på att se vad som händer med skatteförslaget, så långa dollarpositioner täcks före beslutet", sade Sören Hettler, valutastrateg vid DZ Bank, till Reuters.

När omröstningen om förslaget kommer ske är fortsatt oklart, men det kan ske på tisdagen vilket skulle öppna för att president Donald Trump undertecknar lagen i slutet av veckan.

Republikanerna har en liten marginal på 52-48 i senaten och har inte råd att förlora så många röster för att få igenom reformen, då Demokraternas motstånd är kompakt.

Förra veckan uppgav republikanska senatorer som Bob Corker och Marco Rubio, som tidigare varit tveksamma, att de kommer att stötta reformen. Senatorer som Susan Collins och Mike Lee gjorde också positiva uttalanden även om de inte uttryckligen sade att de kommer att rösta för.

Samtidigt har Thad Cochran och John McCain inte kunnat delta på grund av hälsoskäl, men den förre antas vara plats igen denna vecka. John McCain har däremot rest hem till Arizona och kommer med största sannolikhet inte att medverka vid en omröstning denna vecka.

Masafumi Yamamoto på Mizuho Securities noterade att det fortsatt finns viss oro för att allt inte kommer att gå så lugnt som väntat, särskilt med flera senatorer som har hälsoproblem.

"Den amerikanska staten står också inför en nedstängning om de inte förlänger finansieringen bortom den 22 december. Även om skattereformen troligen antas och en nedstängning kan undvikas så måste båda dessa orosfaktorer dämpas innan dollarn kan stiga", sade han till Reuters.

Under natten började bitcoin-terminen handlas på CME. Den sjönk i den inledande handeln men har återhämtat sig och planat ut omkring 19.200 dollar, 1,6 procent ned för dagen.

CBOE-terminen är samtidigt 5 procent upp jämfört med stängningen i fredags vid 19.100 dollar.

Kronan har stärkts mot handlas sidledes mot dollarn jämfört med fredagens stängning vid 8:46 och har stärkts 1 öre mot euron till 9:97.

Räntan på den svenska statsobligationen har stigit 1 punkt till 0,75 procent.Innehåll från MousetrapperAnnons

Bespara dina anställda onödig smärta

En aktuell undersökning, genomförd av Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper, visar att 46 % av alla bildskärmsarbetare arbetar hemifrån – vilket innebär ca 1700 000 personer. När vi ställde följdfrågan om smärtan uppkommit sedan de började arbeta hemifrån under pandemin blev vi överraskade. Hela 20 % av de som börjat jobba hemifrån under pandemin, eller drygt 230 000, har upplevt att de fått musarmsliknande besvär sedan den startade!

Musarm – eller Repetitive Strain Injury (RSI) som det egentligen heter – är ett samlingsnamn för flera olika tillstånd som uppkommer när man under lång tid arbetar med armar och händer i statiska positioner. Det kan leda till överansträngning i alla de muskler som omger nacke, axel, arm eller hand. En korrekt arbetsställning ökar chanserna att slippa, eller lindra, repetitiva belastningsskador/RSI – vilka annars riskerar att bli kroniska. 

Alla borde arbeta centrerat

Genom att arbeta centrerat, med händerna innanför axlarna, så får man en avslappnad arbetsställning och kan undvika problem som kan uppstå vid arbete med en traditionell datormus, när man inte längre behöver sträcka sig efter musen på skrivbordet. 

Om man inte behandlar sin musarm, utan bara biter ihop, riskerar man att få en livslång kronisk skada. Man kan lära sig att hitta andra vägar att arbeta, men återgår man till gamla vanor så kommer smärtan tillbaka. 

Genom att agera i tid är mycket vunnet, ur ett individperspektiv men också ur ett rent samhällsekonomiskt perspektiv. Många måste sjukskrivas i perioder och genomgå rehabiliterande åtgärder för att kunna återgå till arbetet. Vilket i de allra flesta fall hade kunnat undvikas med mer kunskap och bättre hjälpmedel.

Tre tips som hjälper

Sitter man hemma och arbetar så är det tre saker som är viktiga att tänka på om man vill undvika musarm:

1. Håll fötterna stadigt mot marken.
Ställ in stolen så att fötterna vilar stadigt på golvet, fötterna placeras något framför knäna. Använd vid behov ett fotstöd.

2. Håll armarna i linje med golvet.
Låt axlarna slappna av och håll armbågarna i ca 90° vinkel. Om du ändrar position, så försök att hålla dig inom ett intervall på mellan 70° och 135° – och växla gärna med att arbeta stående i intervaller.

3. Arbeta centrerat.
För att förhindra förslitningsskador är det avgörande att hålla händerna centrerade, innanför axlarna. En vanlig fälla är att sträcka ut armen för att nå musen bredvid tangentbordet. Genom att använda en ergonomisk mus, som Mousetrapper, får du en ergonomiskt sund ställning som håller armar och händer avslappnade. En centrerad mus ger, ofta efter bara ett par veckor, en märkbar förbättring.

4. Bonustips!
Placera skärmen i rätt höjd, dina ögon föredrar att titta nedåt. Placera skärmens övre del i ögonhöjd, eller något lägre. Om du arbetar på en bärbar dator, överväg ett laptop/tablet-stativ och ett fristående tangentbord för att kunna uppnå en korrekt, bekväm höjd.

Vill du ha fler råd och övningar för en förbättrad arbetssituation hemma, och en presentation av våra ergonomiska muslösningar – besök mousetrapper.com.

Läs mer om Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper

 

Mer från Mousetrapper

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mousetrapper och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?