1515

Räntor och valutor: Viss kronhämtning efter stark barometer

Svenska statsobligationsräntor sjunker i längre löptider, i linje med utvecklingen för tyska räntor, i förmiddagens handel. Kronan återhämtar samtidigt lite av torsdagens försvagning efter en ny stark (om än inte direkt oväntad) signal om den svenska ekonomin från Konjunkturinstitutet, KI.

KI:s barometerindikator sjönk visserligen svagt i februari, till 111,6 från 111,9 i januari, vilket var i linje med vad som väntades enligt SME Direkts prognosenkät, men det innebär (med KI:s ord) att den fortsatt signalerar "ett mycket ljust stämningsläge i ekonomin".

Indikatorn för tillverkningsindustrin sjönk något, till 117,7 från 118,7, men det var ändå över väntade 117,2. Övriga näringslivsindikatorer steg något och nu noteras även detaljhandelsindikatorn något över det historiska snittet.

Hushållsindikatorn sjönk marginellt, till 104,5 från 104,6 (väntat 104,1), och här kan särskilt noteras att inflationsförväntningarna på ett års sikt steg till 2,7 procent, från 2,2 procent i januari.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, noterar i ett kundbrev att inflationsförväntningarna därmed noterades på den högsta nivån sedan KI introducerade en ny metod att beräkna förväntningarna 2015. Enligt den gamla beräkningsmetoden var inflationsförväntningarna 2,0 procent i februari, men det var ändå den högsta noteringen sedan september 2012.

"Sammantaget är rapporten något 'hökaktig' eftersom hushållens inflationsförväntningar steg till flerårshögsta nivåer och eftersom den understryker en stark ekonomi. En eventuell vändning i penningpolitiken är dock ännu avlägsen eftersom inflationen fortsatt utgör en utmaning för Riksbanken", skriver Torbjörn Isaksson.

Hans kollega, Andreas Wallström, noterade samtidigt i ett Twitterinlägg att barometerindikatorn antyder en BNP-tillväxt på 6 procent.

I Övriga Europa fortsätter tyska långsräntor något nedåt i fredagens förmiddagshandel. Tioårsräntan har nu sjunkit från 0,33 procent i onsdags till knappt 0,21 procent på fredagsförmiddagen, vilket är den lägsta nivån sedan den 3 januari. Den 26 januari toppade den tyska tioårsräntan på 0,50 procent.

Euron sökte sig mot högre nivåer mot dollarn i den tidiga Europahandeln, men efter att ha toppat på drygt 1:06 pressade den gemensamma valutan nedåt. Dollarn vänder samtidigt något neråt i Europa efter att ha hämtat tillbaka något av torsdagens försvagning i Asien.

Marknadsaktörer hänvisar torsdagens dollarförsvagning till kommentarer från finansminister Steven Mnuchin om att effekterna på USA-ekonomin i år från finanspolitiska stimulanser kan bli begränsade.

"Valutamarknaderna är ganska mycket i ett limboläge där man försöker dechiffrera de många faktorerna som rör dollarmarknaderna. Vi lämnas att dechiffrera USA-administrationens valutapolicy samtidigt som vi brottas med en marknad som har få, om ens några, övertygelser", skriver Stephen Innes, seniorhandlare vid Oanda i Singapore i ett kundbrev som citeras av Bloomberg News.

Amerikanska statspappersräntor, som sjönk något efter svensk stängning på torsdagen, handlas därefter på nära oförändrade nivåer i den europeiska förmiddagshandeln.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på data över försäljningstakten för nya bostäder i januari samt definitiva Michiganindexet för februari, båda klockan 16.00. Nyhemsförsäljningen väntas ha ökat 6,4 procent medan Michiganindexet väntas ha stigit till 96,0, från 95,7 i början av februari.

 

       fredag kl 10.25 (torsdag kl 16.15)
=================================
USD/SEK 8:9784 (8:9748) Statsobl 2y -0,65 (-0,64)
EUR/SEK 9:5029 (9:4985) Statsobl 10y 0,58 (0,61)
EUR/USD 1:0584 (1:0584) Räntegap/ty 38 (37)
US obl 10 2,37 (2,39) Ty obl 10 0,21 (0,24)Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?