Annons

Räntor och valutor: Viss återhämtning i dollarn

USA-räntorna sjönk efter data på tisdagen som visade dämpat konsumentförtroende men har stigit därefter, med den tioåriga statsobligationen upp 3 punkter till 2,47 procent.

Asienbörserna är mestadels upp medan oljan sjunker tillbaka ytterligare något.

Dollarn har återhämtat sig något efter att ha tappat på tisdagen, bland annat efter uttalanden från Donald Trump och handelsrådgivaren Peter Navarro.

Unicredit noterar i en kommentar att då den initiala euforin efter valet av Donald Trump nu börjat att avta och marknaderna börjar vakna upp till realiteten att Trumps agenda ska associeras med en riskpremie (något marknaderna totalt negligerat under två månader) så har marknaderna börjat omvärdera sin kärlek till dollarn. Den senaste retoriken om att euron är "rejält undervärderad" ger också motvind för dollarn.

Donald Trump sade på tisdagen att alla andra länder lever på devalvering.

"Man ser vad Kina gör, man ser vad Japan har gjort under åren. De agerar på penningmarknaden, de agerar på devalveringsmarknaden och vi sitter här som ett gäng dumbommar", sade han.

Shin Kadota på Barclays konstaterade att det börjar bli uppenbart att Trumpadministrationen kommer att främja en svagare dollar och kritisera valutapolicyn hos andra.

"Under sådana förhållanden så kommer USA-räntorna och dollarn att tappa sin korrelation. Varje uppgång i räntorna från penningpolitiska förväntningar kommer inte längre att kunna stötta dollarn i lika stor utsträckning", sade Shin Kadota till Reuters.

Japans premiärminister Shinzo Abe sade på onsdagen att det inte är korrekt att säga att Japan devalverar sin valuta och att han är redo att förklara penningpolitiken vid behov.

Kinas industri-PMI sjönk till 51,3 i januari från 51,4 i december, väntat var 51,2. Tjänste-PMI steg till 54,6 från 54,5.

Industri-PMI har legat över 50-nivån sedan augusti och steg under hösten, vilket gav stöd åt en global uppgång för industrin.

"Dagens PMI-utfall indikerar att Kinas ekonomi fortsatte att gå bra förra månaden. Kinas återhämtning på senare tid ser ut att vara intakt. Men frågan nu är om denna uppgång kommer hålla i sig. Det är tveksamt givet hur beroende det varit på stöd från finans- och penningpolitiken som nu dras bort", sade Julian Evans-Pritchard på Capital Economics till Reuters.

Den nyzeeländska dollarn har tappat efter svagare jobbdata än väntat för fjärde kvartalet. Pundet är stabilt mot euro och dollar. Även kronan har gått sidledes.

Förutom en rad inköpschefsindex står på onsdagens agenda även ADP:s jobbrapport i USA. Senare på kvällen kommer Fed-besked, denna gång utan presskonferens eller nya prognoser.

Bedömarna är eniga om att Fed lämnar oförändrat och marknadens prissättning ligger bara på en sannolikhet på mindre än 15 procent att de höjer nu. En höjning i maj är inprisad till cirka 50 procent.

Nordea tror också att Fed avvaktar. Mars kan vara aktuellt men juni är mer sannolikt för nästa räntehöjning.

Givet den betydande osäkerheten om utsikterna för finans- och handelspolitiken under Trumpadministrationen så väntas Fed avvakta.

De tror också på ett relativt neutralt uttalande med endast mindre förändringar i FOMC:s språkbruk.

"Främsta fokus kommer att ligga på beskrivningen av inflationen och riskbalansen. En meningsfull uppgradering av inflationsutsikterna och/eller riskbalansen bör tas som en hökaktig signal för de närtida policyutsikterna", skriver Nordea.

Feds prognos pekar mot tre höjningar i år, men marknaden prisar bara in en höjning i mars till cirka 34 procent så om Fed tror på en höjning redan då bör vi få se hökaktiga Fed-tal inom kort. För att de ska agera redan då bör vi dock få se snabbare inflationsuppgång eller en arbetslöshet som faller än mer under Feds jämviktsnivå på 4,8 procent, skriver Nordea.

        onsdag 6.30 (tisdag kl 16.15)
================================
USD/SEK 8:7552 (8:7531) EUR/USD 1:0790 (1:0785)
EUR/SEK 9:4473 (9:4415) USD/JPY 113:22 (112:45)
Jp obl 2 -0,21 (-0,19) Jp obl 10 0,09 (0,09)
Ty obl 2 -0,70 (-0,70) Ty obl 10 0,44 (0,44)
US obl 2 1,21 (1,19) US obl 10 2,47 (2,44)Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AddSecureAnnons

Nya transportmönster skapar ökat behov av digitaliserade helhetslösningar inom transportsektorn

Transportbranschen står inför stora förändringar som en konsekvens av den globala e-handeln och ökade krav på hållbarhet. I samband med digitaliseringen har många transportföretag valt att implementera flera olika stödsystem för att driva verksamheten. För att nå ökad effektivitet och högre utnyttjandegrad av sina resurser krävs att transportbolagen har samlad tillgång till nyckeldata i realtid. Detta erbjuds av IoT-företaget AddSecure genom ett komplett stöd för hantering av förare, fordon och optimering av transportkedjan. 

Med en alltmer ökande e-handel skapas också nya krav på transportbranschen. Slutkonsumenten påverkar i allt större omfattning hur beställda varor skall transporteras avseende leveranstid, miljöpåverkan och kostnad. För att möta de ökande kraven behöver aktörer inom transportbranschen få högre transparens och bättre tillgång till data för att kunna tillgodose kraven från transportbeställarna. 

– Genom våra smarta transportlösningar inom Fleet- och Transport Management får transportledningen full transparens och kontroll över sin transport- och logistikverksamhet. Med samlad tillgång till all nyckeldata i realtid kan våra kunder få ökad resurseffektivitet, högre säkerhet och en minskad miljöpåverkan genom väsentligt bättre utnyttjande av kapaciteten, säger Stefan Albertsson, VD AddSecure.

Idag är det vanligt att många transportföretag använder flera olika system som inte är kompatibla med varandra, exempelvis för sparsam körning, administration av filer från färdskrivaren, optimering av kör- och vilotider, positionering och för hantering av transportuppdraget och transportsedeln. Detta gör det svårt att få en helhetsbild över all data.

– Vår helhetslösning täcker in de flesta behov som idag finns hos transportbolagen och transportbeställarna. Tillgången till data från ett och samma system skapar bättre beslutsunderlag, ökad tillgänglighet och en helt annan möjlighet till analysunderlag för att vidareutveckla en hållbar verksamhet. Samtidigt skapar ett system, istället för flera, högre användarvänlighet och ger lägre kostnader, berättar Stefan Albertsson.

Med hjälp av data i realtid får transportörer på ett helt annat sätt än tidigare full kontroll över sin transportflotta och på så sätt kan de se till att rätt resurser är på rätt plats vid rätt tid. Dessutom förenklas kommunikationen med förarna vilket ger ökad flexibilitet och bättre säkerhet genom att chaufförerna hela tiden är uppdaterade avseende sina köruppdrag och sina kör- och vilotider. Samtidigt skapar digitaliseringen möjlighet till ett ökat samarbete med transportbeställarna och möjliggör en ökad service. Det gör också att man kan möta slutkundens önskemål på ett bättre sätt när det kommer till hur, vart och när hen vill ha sina varor levererade. 

– Det händer mycket framöver inom transportbranschen och jag ser att vi på AddSecure, med vår långa erfarenhet och nära samarbete med våra kunder, står väl rustade för att hjälpa våra kunder, transportörerna, att skapa digitala lösningar för hela transportkedjan. Digitala flöden gör det även lättare för våra kunder att öka sin transparens och möta framtida regulatoriska krav, som exempelvis det som nu efterfrågas inom EU med helt standardiserade, digitala transportsedlar, säger Stefan Albertsson.

Om AddSecure

AddSecure levererar IoT-lösningar med fokus på säker data och kritisk kommunikation. Helhetslösningar för transport- & logistik, fastighetssäkerhet och -automation, räddningstjänster och kristeam, digital omsorg, energibolag och smarta städer bidrar till att rädda liv, skydda egendom och viktiga samhällsfunktioner, och skapar affärsnytta.

www.addsecure.se 

 

Mer från AddSecure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AddSecure och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?