ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: USA:s tioårsränta över 3,1 procent

Amerikanska räntor steg efter svensk stängning på onsdagen efter ett blandat statistikutfall, samtidigt som dollarn tappade mot yen och euro.

Investerare kämpade med att hitta en riktning då Nordkorea hotade att dra sig ur toppmötet i juni samtidigt som de oroade sig för att en ny etablissemangskritisk regering i Italien skulle kunna öka sannolikheten för att landet ska lämna euron. 

Tecken på geopolitisk osäkerhet bidrog till viss efterfrågan på räntepapper, men analytiker varnade för att de obligationsmarknaden sannolikt kommer att vara under press på grund av frånvaro av signifikant svagare amerikansk ekonomisk data, rapporterar Wall Street Journal.

Fed-chefen i St Louis, James Bullard, anser att Federal Reserve inte bör signalera räntehöjningar flera år i förväg, sade han i en intervju med Bloomberg News på onsdagskvällen.

Han sade att Fed är rätt nära en neutral ränts nu och att det är osannolikt att den amerikanska ekonomin kommer att överträffa de nuvarande prognoserna.

Enligt James Bullard har räntekurvan nu en "trevlig lutning" och det finns inga tecken på fara för en inverterad kurva än, men att det har varit en bra signal på recession sedan 1950-talet.

I torsdagens asiatiska handel pekar USA-räntorna svagt uppåt, med tioårsräntan 3 punkter upp till flerårshögsta 3,10 procent, jämfört med svensk stängning i går. Dollarn har delvis hämtat sig.

I eftermiddag publiceras statistik som Philadelphia Fed index, veckostatistiken över antalet nyanmälda arbetslösa samt ledande indikatorer.

Mexiko lämnar räntebesked i kväll, svensk tid. Ingen ränteförändring väntas. 

Asiatiska börser är blandade på torsdagen, med det japanska Topix-indexet upp 0,6 procent, japanska räntor visar små rörelser och yenen är stabil mot dollarn.

Statistik över maskinorderingången i Japan var svagare än väntat i mars. Orderingången sjönk 3,9 procent från månaden före, väntat var en nedgång med 3,0 procent enligt Reuters enkät, och sjönk oväntat med 2,4 procent från ett år tidigare.

På valutamarknaden handlas dollarn nu kring 110:26 mot yenen, stabilt jämfört med 110:22 i går eftermiddag, medan euron i sin tur har stärkts en aning till 1:1825 mot dollarn, från 1:1808.

Pundet har stärkts efter uppgifter i tidningen Telegraph om att regeringen kommer att säga till EU att de är redo att stanna i tullunionen till efter 2021, och på så sätt undvika en hård gräns mot Irland.

Kronan är 2 öre starkare mot dollarn och 1,5 öre starkare mot euron.

På torsdagens europeiska makroagenda hittar vi bland annat produktionen i byggsektorn i euroområdet i mars och här hemma bjuds det på bostadsbyggande och arbetslöshet under första kvartalet från SCB.

Business Sweden publicerar sitt exportchefsindex för andra kvartalet och Finanspolitiska rådet håller konferens om svensk finanspolitik 2018.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies