1515

Räntor och valutor: USA:s Kina-tullar sänker risksentimentet

STOCKHOLM (Direkt) Risksentimentet på de finansiella marknaderna är kraftigt negativt efter att USA infört tullar på importvaror från Kina för minst 50 miljarder dollar. Samtidigt oroar utnämningen av höken John Bolton till nationell säkerhetsrådgivare efter sparkade H R McMaster.

Asiatiska börser faller kraftigt och brett på fredagen, efter branta fall även i USA på torsdagskvällen, dollarn faller mot japanska yen och amerikanska statspappersräntor fortsätter nedåt.

Kina svarade på fredagen med att annonsera tariffer på import av amerikanska varor, som fläsk, fukt, vin, återvunnet aluminium och stålrör, för 3 miljarder dollar som en första respons på USA införande av tariffer på Kinas metallexport. Men olika bedömare räknar med att fler åtgärder är att vänta som svar på USA:s bredare importtullar.

Stephen Roach, tidigare vice ordförande för Morgan Stanley i Asien, säger till Bloomberg News att Kinas måttliga respons antyder att fler kinesiska motåtgärder är att vänta.

"Som USA:s tredje största och snabbast växande exportmarknad, och den största ägaren av amerikanska statspapper, har Kina betydligt mer hävstång mot USA än vad politikerna i Washington vill erkänna", säger han.

Stephen Roach påpekade också att Kinas intresse för att finansiera USA:s för närvarande kraftigt växande budgetunderskott sannolikt minskar i spåren på USA:s handelssanktioner. 

Beskedet att president Donald Trump sparkar sin nationelle rådgivare H R McMaster och ersätter honom med John Bolton, känd hök som har argumenterat för militära åtgärder mot Nordkorea, bidrar inte heller till att dämpa marknadsoron.

John Bolton, som bland annat verkar som analytiker vid Fox News, har tidigare varit USA:s FN-ambassadör, utnämnd av president George W Bush.

Enligt Bloomberg News kommer John Bolton bidra med en mer interventionistisk syn i presidentens inre cirkel. Han är mest känd för sitt ivriga stöd för USA:s invasion av Irak 2003, och han har de senaste veckorna drivit en kampanj för att H R McMaster ska sparkas. Han har också argumenterat för att USA ska driva en hårdare linje mot såväl Iran som Nordkorea.

Reuters noterar att John Bolton också kan skapa friktioner med presidenten i frågan hur tuffa USA ska vara mot Ryssland, givet att presidenten ännu hyser ett hopp om att förbättra förhållandet med president Putin.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på data över orderingång varaktiga varor i februari, klockan 13.30, samt försäljning nya bostäder för samma månad, klockan 15.00.

Därtill står en rad Fedledamöter på talarlistan på fredagen; Raphael Bostic, klockan 13.10, Neel Kashkari samt Robert Kaplan, klockan 15.30, och senare även Eric Rosengren, vid midnatt.


Innehåll från HP DevelopmentAnnons

HPs EliteBook - säkra kontorsdatorer optimerade för distansarbete

Framtidens arbetsplats kommer troligtvis vara en hybrid, en blandning av kontors- och distansarbete. Därför är det viktigt nu att företagen ser till att medarbetarnas datorer är optimerade för att arbeta på distans, för att säkerställa produktiviteten. 

– Det har verkligen blivit en positiv effekt av en mycket jobbig situation, i och med att företagen har sett under det senaste året att det fungerat för medarbetarna att jobba på distans. Vi är övertygade om att framtidens arbetsplats kommer att vara någon form av hybridmiljö, där vi kommer att se att man både jobbar på kontoret och på distans, exempelvis hemma, säger Niclas Oldmark, produktchef på HP Sverige.

Utöver att företagen sett att det går att driva sin verksamhet i full skala på distans finns det fler fördelar. Som exempelvis att medarbetare slipper långa pendlingsresor till jobbet, vissa arbetsuppgifter presteras bättre i lugn miljö och det blir lättare att få ihop livspusslet med minskad stress som följd. 

– Det som är viktigt är att företagen säkrar upp att medarbetarnas datorer verkligen är optimerade för distansarbete, vilket många kanske inte har hunnit under själva pandemin. Med våra enheter i serien HP EliteBook får du datorer som verkligen är optimerade för hög produktivitet, berättar Niclas Oldmark. 

Datorerna i HP EliteBook-serien har hög prestanda, kraftfulla processorer och batterierna kommer med tre års garanti. Där lång batteritid medför att jobbet kan skötas en hel dag även när det inte finns tillgång till el. Då distansarbetsplatser oftast inte är anpassade enbart för arbete, som en kontorsplats är, så går det också att välja starkare ljusstyrka på panelen. Så att den går att använda även vid starkt solljus, precis som en mobiltelefon.

– Våra datorer i HP EliteBook-serien har dessutom avancerade inbyggda konferensverktyg, med strategiskt placerade högtalare och mikrofoner för att skapa en bra ljudbild för alla som deltar i videomötet. Vi har också inbyggd brusreduceringsprogramvara som gör att störande bakgrundsljud reduceras bort, ljudteknik som vi utvecklat ihop med Bang & Olufsen, säger Niclas Oldmark. 

Du kan välja på sex olika formfaktorer i EliteBook-serien, från 13,3 tum till 15,6 tums datorer. Säkerheten är inbyggd så dina medarbetare kan surfa säkert när de är uppkopplade på externa nätverk, datorerna kommer med HP Sure View, ett inbyggt sekretessfilter som skyddar din skärm från nyfikna blickar, och Camera Shutter, kameran har en inbyggd slutare som gör att den kan täckas för med ett knapptryck. Skärmen kan på vissa modeller vridas 360 grader, så att datorn fungerar som en datorplatta. 

– För att säkerställa en lång livslängd har HP EliteBooks hög servicebarhet, och de är lätta att uppgradera, exempelvis om det skulle behövas mer kapacitet. Och skulle någon av dina medarbetare ha en svajig uppkoppling hemma är det enkelt att i efterhand koppla till en 4G modul. Datorerna i EliteBook-serien är verkligen våra mest avancerade, bärbara kontorsdatorer och de går att konfigurera på många olika sätt, avslutar Niclas Oldmark. 

Om HP

HP skapar innovativa lösningar för att förenkla och förbättra för alla, överallt. Produktportföljen består av hårdvara och programvara inom en mängd produktområden som skrivare, datorer, skärmar och 3D-skrivare. Läs mer på www.hp.com.

Läs mer om EliteBooks 

 

Mer från HP Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HP Development och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?