Annons

Räntor och valutor: USA-räntorna vänder nedåt

USA-räntorna vände nedåt på onsdagen efter sex dagar med stigande räntor sedan svag statistik, fallande oljepriser och attraktiva räntenivåer lockat tillbaka investerar till räntemarknaden. Räntorna fortsatte sedan svagt ned efter den svenska marknadens stängning och har sjunkit ytterligare något i torsdagens asiatiska handel.

I torsdagens asiatiska handel pekar de amerikanska räntorna svagt nedåt, med tioårsräntan 3 punkter lägre till 2,20 procent, jämfört med vår stängning i går.

Fed-chefen i Philadelphia, Patrick Harker, sade sent på onsdagen att han fortsatt förespråkar en räntehöjning med 25 punkter.

"Jag har en tid varit förespråkare av en 25-punkershöjning. Jag var det i september, jag var det i november och jag är det definitivt i december", sade han till reportrar efter ett tal sent på onsdagskvällen, enligt Bloomberg News.

Han sade att vad som händer 2017 "helt beror" på vad som händer med finanspolitiken. Om det blir finanspolitisk stimulans kan Fed behöva göra sin räntebana brantare, men det är omöjligt att veta nu, enligt den regionale Fed-chefen.

"Min syn är att vi fortsätter, just nu, vår bana med normalisering. När inflationen börjar stiga så tenderar den att stiga snabbt. Vi vill inte hamna bakom kurvan", sade Patrick Harker.

Hans kollega Neel Kashkari, Fed-chef i Minneapolis, sade i en intervju med Bloomberg News att det är alltför tidigt att ändra Federal Reserves ekonomiska utsikter.

Enligt Neel Kashkari kanske finanspolitik skulle kunna hjälpa Fed att nå sina två mål och att Fed skulle vara villigt att tolerera en inflation på 2,5 procent.

Många bedömare räknar med fortsatta ränteuppgångar om USA:s nyvalde president Donald Trump genomför sina löften att lätta på finanspolitiken genom att sänka skatterna och satsa på investeringar i landets infrastruktur. Större underskott betyder mer tillgång på obligationer, men riskerar också att elda på inflationen vilket skulle kräva att Fed höjer sina styrräntor snabbare än vad som tidigare förutspåtts.

I eftermiddag väntar tung statistik i form av KPI, Philly Fed index och bostadsbyggande. På agendan står även de sedvanliga veckosiffrorna över antalet nya arbetslösa.

Ännu större intresse väntas dock för Fed-chefen Janet Yellens anförande om de ekonomiska utsikterna i kongressens gemensamma ekonomiska utskott. Det inleds klockan 16.00, svensk tid.

På de asiatiska finansmarknaderna sjunker de japanska räntorna, Tokyobörsen är marginellt ned och yenen är aningen starkare mot dollarn.

Bank of Japan aviserade på torsdagen sina första två operationer att köpa ett obegränsat antal obligationer till en fast ränta för att återta kontrollen över sin skuldmarknad. De uppgav att de dels skulle köpa statspapper med en löptid på ett till tre år och dels på tre till fem års löptid.

"Det var en överraskning att BOJ agerade i dag", sade Souichi Takeyama, räntestrateg på SMBC Nikko Securities i Tokyo, till Bloomberg News.

BOJ-chefen Haruhiko Kuroda sade i parlamentet att det är mycket viktigt att lyfta den potentiella tillväxttakten

Australiens arbetslöshet låg stilla på treårslägsta nivån 5,6 procent i oktober, väntat var en uppgång till 5,7 procent, samtidigt som antalet sysselsatta ökade mindre än väntat. Men månaden före minskade antalet sysselsatta klart mer än tidigare uppgivits.

På valutamarknaden handlas euron nu kring 1:070 mot dollarn, stabilt från svensk stängning på onsdagen, medan dollarn i sin tur har tappat något till 109:07 mot yenen, från 109:22.

Kronan är stabil mot både euron och dollarn.

Europeisk statistik på torsdagen inkluderar fransk arbetslöshet, brittisk detaljhandel och definitiv KPI för euroområdet.

Här hemma väntar oktober månads arbetslöshetssiffror från SCB, en ny konjunkturprognos från Swedbank och exportchefsindex från Business Sweden.

Vice Riksbankschef Per Jansson håller ett tal på morgonen med titeln "Varför har vi minusränta i Sverige?", men det ska inte publiceras.

https://infogr.am/d00b0d2f-b330-4f98-92b3-11a0b1539e42


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?