Annons

Räntor och valutor: USA-räntorna tickar på uppåt

USA-räntorna steg och dollarn försvagades efter svensk stängning på torsdagen och spekulationerna om hur många gånger Federal Reserve kommer att höja styrräntorna i år fortsätter.

En del marknadsaktörer är fortsatt skeptiska till att den senaste tidens data över lönetillväxt, KPI-siffror och producentpriser pekar mot en snabb uppgång i inflationen. De tror att förra årets utveckling för priserna, med uppgångar i början på året som följdes av lägre KPI under årets andra halva, ska upprepas.

"Det är vad jag kommer att titta på. Blir det som vi såg förra året, eller kommer vi att se en riktig uppgång i siffrorna?", sade Eric Souza, senior portföljmanager vid SVB Asset Management, till Wall Street Journal.

USA:s finansminister Steven Mnuchin sade på torsdagen att president Donald Trumps politik kan skapa lönetillväxt utan att inflationen ökar på ett "problematiskt sätt".

"Det finns massor av sätt att få ekonomin att växa. Du kan ha löneinflation och inte nödvändigtvis ha generell inflationsoro", sade han.

Steven Mnuchin undvek idén att Trumps skattesänkningar och ökade federala utgifter innebär ekonomisk stimulans.

"Det är väldigt bra för ekonomin? Absolut. Ett av skälen till att presidenten vann valet är eftersom de flesta i den amerikanska medelklassen har haft väldigt små löneökningar", sade han.

Finansdepartementets emission av sjuåriga obligationer för 29 miljarder dollar fick ett lite svalare mottagande än den föregående auktionen.

Obligationerna såldes till en ränta på 2,839 procent och bid/cover sjönk till 2,49 från 2,73 vid den tidigare emissionen.

Andelen indirekta budgivare, som inkluderar utländska centralbanker, uppgick till 62,2 procent, ned från 78,1 procent förra månaden.

I fredagens asiatiska handel pekar de amerikanska räntorna fortsatt uppåt, med tioårsräntan 2 punkter högre till 2,93 procent, från svensk stängning i går.

Ingen amerikansk statistik av tyngd väntas på fredagen, men kavalkaden av Fed-tal fortsätter i oförminskad omfattning. Bland annat talar John Williams, Fed-chef i San Fransisco, om de ekonomiska utsikterna, men först i kväll, svensk tid.

Asiatiska börser stiger på fredagen, med Tokyobörsens Topix-index upp 0,7 procent, samtidigt som japanska räntor sjunker och yenen tappar en aning mot dollarn.

Kärn-KPI (KPI exklusive färska livsmedel) för hela Japan steg 0,9 procent i januari jämfört med samma månad året före, vilket var snäppet över analytikernas förväntningar på +0,8 procent. 

Även det nationella KPI steg något mer än väntat - med 1,4 procent i årstakt, analytikerna väntade 1,3 procent. Det är den högsta nivån sedan i juli 2014 med hänsyn tagen till skatteförändringar. Huvudskälet var en uppgång med 12,5 procent i de volatila priserna på färska livsmedel.

Bank of Japans favoritmått för den underliggande inflationen, exklusive energi och färska livsmedel, steg till 0,4 procent, från 0,3 procent månaden före.

Capital Economics skrev i en kommentar att de tror att uppgången i den underliggande inflationen till största del speglar en eftersläpande effekt av den tidigare svagheten i yenens växelkurs. 

"Med producentpriser för konsumentprodukter som nu dämpas kommer den underliggande inflationen att fortsatt ligga klart under Bank of Japans 2-procentmål", skrev de.

Enligt Capital Economics väntas energiinflationen ligga runt nuvarande nivåer till sommaren, för att sedan börja sjunka under andra halvåret då oljepriset väntas falla tillbaka.

På valutamarknaden handlas dollarn nu kring 106:98 mot yenen, jämfört med 106:77 vid svensk stängning på torsdagen, medan euron i sin tur har tappat till 1:2300 från 1:2333. 

På fredagens europeiska makroschema hittar vi bland annat definitiv BNP för Tyskland, KPI från Österrike samt definitiv KPI från euroområdet.

I Bryssel träffas EU:s stats- och regeringschefer för toppmöte. 

Här hemma riktas blickarna mot protokollet från Riksbankens penningpolitiska möte den 13/2.

Såväl Martin Flodén som Per Jansson har båda uttryckt besvikelse över januari månads KPI-utfall, men marknadsbedömare vill säkert veta mer om hur diskussionerna gick kring.

I den penningpolitiska rapporten sänkte Riksbanken sin inflationsprognos för i år rejält, men lämnade samtidigt räntebanan oförändrad. Den första räntehöjningen väntas dock nu "under andra halvåret i år" och inte, som tidigare förmedlats, från "mitten av 2018".


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Advokatfirman WåhlinAnnons

Advokatfirman Wåhlin erbjuder heltäckande och situationsanpassad affärsjuridisk rådgivning

Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.
Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.

Anrika Advokatfirman Wåhlin har fokuserat på affärsjuridik sedan 1964, vilket har resulterat i en byrå med en unik bredd i sin kompetens. I kombination med ett kreativt och dynamiskt arbetssätt, gör detta Wåhlin till en skicklig och heltäckande affärsjuridisk rådgivare.

Wåhlin skiljer sig från konkurrenterna på mer än ett sätt; förutom att byrån har en stark kultur med nära koppling till klienterna, präglas verksamheten också av stor tilltro till medarbetarna som utgörs av i princip lika många kvinnor som män. Kvinnorna återfinns även bland delägarna och i byråns styrelse. För partnern Fredrika Hörlin är detta en avgörande faktor i byråns framgång. 

– Eftersom vi har full tillit till hela vår personal, har var och en av oss – även vi delägare – insikt i uppdragen och direktkontakt med beslutsfattarna hos våra klienter. För att kunna leverera rätt råd i rätt tid är vi kreativa, professionella och situationsanpassade.

Flexibelt angreppssätt en tillgång

Byråns flexibla angreppssätt är en stor tillgång i den ofta föränderliga affärsjuridiken och utgör också en viktig resurs i vad gäller att stötta klienter under olika utvecklingsprocesser. Jonas Holmstedt, byråns Managing partner, ansvarar för Wåhlins engagemang i Interlaw, ett internationellt nätverk av oberoende advokatbyråer. Han betonar att metodiken också har varit mycket värdefull under den rådande pandemin.

– Andreas Magnusson som ansluter till byrån som delägare den 1 september, betonar vikten av omvärldsanalys. I framtiden kommer vi att se på historien i termer av före och efter Covid-19. Därför är det en utveckling vi följer noga för att snabbt kunna hantera nya omständigheter; situationen kan visa sig vara en utmaning för många ägarledda bolag.  Som affärsjurister utgör vi en omfattande del av ledningens och ägarnas omvärldsbevakning både vad gäller juridiska och branschspecifika frågor.

Ger stöd i komplexa frågor

Den rådande situationen har ställt höga krav på digitaliserade arbetssätt och rutiner, men Wåhlin har stått väl rustat för att både själv möta de förändrade förutsättningarna och för att vara en komplett rådgivare kring de nya villkor som pandemin har medfört. I kriser ökar tvisterna och byrån har ett stort team som arbetar med tvistefrågor, särskilt inom det entreprenadrättsliga området.

– Genom att Wåhlin lyckats skapa en arbetsmiljö med balans mellan trivsel och lönsamhet har vi kunnat handplocka medarbetare med unik kompetens. Detta är vår största styrka, avslutar Managing partner Jonas Holmstedt.

Läs mer om Advokatbyrån Wåhlin här www.wahlinlaw.se  

FAKTA OM ADVOKATBYRÅN WÅHLIN

Wåhlin är en affärsjuridisk advokatbyrå som etablerades i Göteborg 1964. För att kunna erbjuda rätt kunskap till våra klienter har vi medarbetare olika specialkompetenser och vårt team  varierar från case till case. Byrån har kontor i Göteborg, Stockholm, Malmö och Helsingborg, och utmärker sig bland annat genom sitt starka jämställdhetsarbete. 

 

Mer från Advokatfirman Wåhlin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman Wåhlin och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?