ANNONS:
Till Di.se

Räntor och valutor: USA-räntorna tickar på uppåt

USA-räntorna steg och dollarn försvagades efter svensk stängning på torsdagen och spekulationerna om hur många gånger Federal Reserve kommer att höja styrräntorna i år fortsätter.

En del marknadsaktörer är fortsatt skeptiska till att den senaste tidens data över lönetillväxt, KPI-siffror och producentpriser pekar mot en snabb uppgång i inflationen. De tror att förra årets utveckling för priserna, med uppgångar i början på året som följdes av lägre KPI under årets andra halva, ska upprepas.

"Det är vad jag kommer att titta på. Blir det som vi såg förra året, eller kommer vi att se en riktig uppgång i siffrorna?", sade Eric Souza, senior portföljmanager vid SVB Asset Management, till Wall Street Journal.

USA:s finansminister Steven Mnuchin sade på torsdagen att president Donald Trumps politik kan skapa lönetillväxt utan att inflationen ökar på ett "problematiskt sätt".

"Det finns massor av sätt att få ekonomin att växa. Du kan ha löneinflation och inte nödvändigtvis ha generell inflationsoro", sade han.

Steven Mnuchin undvek idén att Trumps skattesänkningar och ökade federala utgifter innebär ekonomisk stimulans.

"Det är väldigt bra för ekonomin? Absolut. Ett av skälen till att presidenten vann valet är eftersom de flesta i den amerikanska medelklassen har haft väldigt små löneökningar", sade han.

Finansdepartementets emission av sjuåriga obligationer för 29 miljarder dollar fick ett lite svalare mottagande än den föregående auktionen.

Obligationerna såldes till en ränta på 2,839 procent och bid/cover sjönk till 2,49 från 2,73 vid den tidigare emissionen.

Andelen indirekta budgivare, som inkluderar utländska centralbanker, uppgick till 62,2 procent, ned från 78,1 procent förra månaden.

I fredagens asiatiska handel pekar de amerikanska räntorna fortsatt uppåt, med tioårsräntan 2 punkter högre till 2,93 procent, från svensk stängning i går.

Ingen amerikansk statistik av tyngd väntas på fredagen, men kavalkaden av Fed-tal fortsätter i oförminskad omfattning. Bland annat talar John Williams, Fed-chef i San Fransisco, om de ekonomiska utsikterna, men först i kväll, svensk tid.

Asiatiska börser stiger på fredagen, med Tokyobörsens Topix-index upp 0,7 procent, samtidigt som japanska räntor sjunker och yenen tappar en aning mot dollarn.

Kärn-KPI (KPI exklusive färska livsmedel) för hela Japan steg 0,9 procent i januari jämfört med samma månad året före, vilket var snäppet över analytikernas förväntningar på +0,8 procent. 

Även det nationella KPI steg något mer än väntat - med 1,4 procent i årstakt, analytikerna väntade 1,3 procent. Det är den högsta nivån sedan i juli 2014 med hänsyn tagen till skatteförändringar. Huvudskälet var en uppgång med 12,5 procent i de volatila priserna på färska livsmedel.

Bank of Japans favoritmått för den underliggande inflationen, exklusive energi och färska livsmedel, steg till 0,4 procent, från 0,3 procent månaden före.

Capital Economics skrev i en kommentar att de tror att uppgången i den underliggande inflationen till största del speglar en eftersläpande effekt av den tidigare svagheten i yenens växelkurs. 

"Med producentpriser för konsumentprodukter som nu dämpas kommer den underliggande inflationen att fortsatt ligga klart under Bank of Japans 2-procentmål", skrev de.

Enligt Capital Economics väntas energiinflationen ligga runt nuvarande nivåer till sommaren, för att sedan börja sjunka under andra halvåret då oljepriset väntas falla tillbaka.

På valutamarknaden handlas dollarn nu kring 106:98 mot yenen, jämfört med 106:77 vid svensk stängning på torsdagen, medan euron i sin tur har tappat till 1:2300 från 1:2333. 

På fredagens europeiska makroschema hittar vi bland annat definitiv BNP för Tyskland, KPI från Österrike samt definitiv KPI från euroområdet.

I Bryssel träffas EU:s stats- och regeringschefer för toppmöte. 

Här hemma riktas blickarna mot protokollet från Riksbankens penningpolitiska möte den 13/2.

Såväl Martin Flodén som Per Jansson har båda uttryckt besvikelse över januari månads KPI-utfall, men marknadsbedömare vill säkert veta mer om hur diskussionerna gick kring.

I den penningpolitiska rapporten sänkte Riksbanken sin inflationsprognos för i år rejält, men lämnade samtidigt räntebanan oförändrad. Den första räntehöjningen väntas dock nu "under andra halvåret i år" och inte, som tidigare förmedlats, från "mitten av 2018".

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies