Annons

Räntor och valutor: USA-räntorna stiger

Amerikanska statspappersräntor har vänt något upp, främst i längre löptider, efter den svenska marknadens stängning på måndagen, dollarn handlas samtidigt något svagare mot euron men nära oförändrat mot japanska yen.

USA-räntorna hade tidigare sjunkit i den europeiska handeln på måndagen, delvis drivet av ny svag statistik över försäljningen av nya bostäder i USA, men räntorna vände senare något uppåt när marknadsaktörer förberedde sig inför nye Fedchefen Jerome Powells anförande och utfrågning i representanthusets finansutskott på tisdagen.

Givet att detta blir nye Fedchefens första större framträdande i sin nya roll, och att han ska ge kongressledamöterna en utförlig beskrivning av hur centralbanken ser på utsikterna för ekonomin och penningpolitiken, kan Jerome Powells kommentarer bli mycket viktiga för finansmarknaderna, men konsensusbilden bland ekonomer verkar vara att han inte kommer att signalera några snabba förändringar av policyn med gradvisa räntehöjningar

"Jag skulle bli förvånad om han verkligen skulle avvika (från den tidigare planen)", sade Paresh Upadhyaya, portföljförvaltare vid Amundi Pioneer Asset Management, till Reuters.

Brett Ryan, ekonom vid Deutsche Bank New York, noterar i ett kundbrev att Jerome Powell kommer att behöva bekräfta att skattesänkningarna och nya finanspolitiska stimulanser utgör uppåtrisker mot Feds prognoser.

"Men det är sannolikt för tidigt att signalera ett skifte i Fedledamöternas medianprognos för normaliseringen av policyn", skriver han.

Jerome Powell börjar tala klockan 16.00 men Fed publicerar det förskrivna anförande redan klockan 14.30.

Tisdagens amerikanska dataagenda bjuder i övrigt bland annat på order varaktiga varor i januari, klockan 14.30, husprisdata för december från S&P/Case-Schiller (m.fl), klockan 15.00 samt hushållens konfidensindikator och Richmond Feds industriindex för februari, klockan 16.00.

Asiatiska börser utvecklas mestadels positivt så här lång på tisdagen, med undantag för Kina. Även asiatiska investerare riktar starkt fokus mot Jerome Powells tal, och uppfattningen för stunden är att den penningpolitiska åtstramning han väntas signalera inte kommer att vara kraftig nog för att störa den positiva börsutvecklingen.

Marknadsaktörer noterar kommentarer från den relativt nye Fedguvernören Randall Quarles på måndagskvällen, där han talade om riskerna mot den amerikanska ekonomins utveckling ligger mer på uppsidan än på nedsidan, men att det ännu återstår att se om en snabbare tillväxt kommer att lyfta inflationen.

Randall Quarles förväntar sig att den senaste tidens svaghet i inflationen kommer att avta, och att inflationen kan röra sig mot 2 procent det närmaste året. Han påminde också om att 2 procent inte är ett tak, inflationsmålet är symmetriskt, men han har ingen avsikt att låta inflationen stiga över målet.

Huvudpunkter på tisdagens Europaagenda är EU-kommissionens konjunkturbarometer för februari, klockan 11.00, och preliminära tyska KPI-data för samma månad, klockan 14.00 (delstater rapporterar löpande under förmiddagen).

I Sverige ska Konjunkturinstitutet publicera sin februaribarometer klockan 9.00, och SCB redovisar finansmarknadsdata, med bland annat hushållsutlåning, för februari klockan 9.30.

Klockan 18.00 ska också vice riksbankschefen Henry Ohlsson tala, i Edsbyn, om det ekonomiska läget och aktuell penningpolitik. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?