Annons

Räntor och valutor: USA-räntorna högre

USA-räntorna steg 2 punkter efter fredagens tidiga svenska stängning samtidigt som dollarn handlades netto i princip oförändrat.

Jobbrapporten visade att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 148.000 personer i december. Förväntningarna pekade på att sysselsättningen skulle ha ökat med 190.000 personer.

Arbetslösheten var oförändrad på 4,1 procent för tredje månaden i rad, vilket var i linje med förväntningarna.

Den genomsnittliga timlönen steg 0,3 procent i december. Analytiker hade väntat sig en ökning med 0,3 procent. I årstakt steg lönerna med 2,5 procent, väntat 2,5 procent.

Presidentens ekonomiska rådgivare Gary Cohn kommenterade utfallet i Bloomberg TV och sade att man inte måste "vänja sig" vid jobbsiffror under 200.000 och att lönetryck kommer börja byggas upp under innevarande och nästa år.

Räntan på den amerikanska tioåringen tappade initialt efter jobbsiffran och handlades som lägst vid 2,43 procent, från 2,46 procent strax innan publiceringen. Under eftermiddagen hämtade den dock igen tappet och steg till slut 2 punkter till 2,48 procent.

Dollarn tappade initialt men även den tog igen rörelsen och stärktes för dagen. På måndagsmorgonen handlas den vid 113:21 mot yenen och 1:20 mot euron.

"Den senaste tidens trend med dollarsäljande har tagit lite paus", sade Satoshi Okagawa, senior marknadsanalytiker vid Sumitomo Mitsui Banking Corporation, till Reuters.

Fed-chefen i San Francisco, John Williams, sade i en intervju med Reuters på lördagen att Federal Reserve bör höja räntan tre gånger i år givet en stark ekonomi som kommer få ytterligare skjuts av skattesänkningar.

Han sade att han tror att arbetslösheten faller till 3,7 procent i år, utan risk för en oroande uppgång i inflationen.

"Vi är i en ganska bra situation: ekonomin går bra, alla räknar med att vi höjer räntan gradvis… och om statistiken ändras kan vi svara på det", sade han.

John Williams sade att skattereformen som röstades igenom kongressen och godkändes av president Donald Trump strax innan jul bör ha en "blygsam, positiv effekt" på tillväxten under kommande tre åren till följd av konsumtion och investeringar.

Fed-chefen i Cleveland, Loretta Mester, sade i en intervju med Reuters att hon tror på omkring fyra höjningar i år med en starkare tillväxt och fortsatt låg arbetslöshet.

På måndagens makroagenda står bland annat konfidensindikator och indikator för företagsklimatet för december från euroområdet.

Senare i veckan kommer KPI från bland annat Sverige och USA.


        måndag kl 6.25 (fredag kl 12.00)
==================================
USD/SEK 8:1561 (8:1469) EUR/USD 1:2028 (1:2049)
EUR/SEK 9:8096 (9:8160) USD/JPY 113:21 (113:24)
Jp obl 2 -0,13 (-0,13) Jp obl 10 0,06 (0,06)
Ty obl 2 -0,61 (-0,61) Ty obl 10 0,44 (0,44)
US obl 2 1,96 (1,96) US obl 10 2,48 (2,46)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?