1515
Annons

Räntor och valutor: USA-räntorna fortsätter upp

USA-räntorna var stabila efter svensk stängning på torsdagen efter att tidigare ha stigit sedan ECB förlängt, med dragit ner sina tillgångsköp. I fredagens asiatiska handel stiger USA-räntorna ytterligare något.

Tidigt på fredagsmorgonen är den amerikanska tioårsräntan upp 3 punkter till 2,43 procent, från svensk stängning i går.

JPMorgan skriver i ett kundbrev att ECB förlängde den kedja av hökaktiga överraskningar som den har levererat sedan förra våren genom att avisera att de minskar de månatliga köpen från 80 till 60 miljarder euro från april.

ECB "tippar på tå in i ett regimskifte", enligt den amerikanska banken.

Wall Street Journal refererar till Albert Edwards, global strateg på Société Générale, som stadigt har slagit på "undergångstrumman" i årtionden. Han vill att investerarna ska se ett diagram som tagits fram av tre amerikanska professorer (Scott Baker, Nick Bloom och Steven Davis). Diagrammet visar att kreditspreadarna är stabila trots att den politiska osäkerheten stigit till aldrig tidigare skådade höjder.

"Marknaderna skakade av sig Brexit-utfallet på ett par dagar. De skakade av sig valet av Donald Trump en enda dag. De skakade av sig det italienska folkomröstningsresultatet på ett par timmar. För tusan, i den här stämningen skulle de skaka av sig om utomjordingar invaderade jorden. Men den globala politiska risken ligger nu på sådana förhöjda nivåer att investerare helt klart måste befinna sig på en annan planet", sade Albert Edwards.

I eftermiddag publiceras i USA det preliminära Michigan indexet för december och grossistlaget för oktober.

Under natten publicerades kinesisk inflationsstatistik som visade att KPI steg 2,3 procent i november, något över förväntningarna på 2,2 procent, medan PPI steg 3,3 procent, klart över väntade +2,3 procent. PPI-uppgången var den största på fem år.

Japanska räntor pekar svagt uppåt, Tokyobörsen är upp drygt 1 procent och yenen har försvagats mot dollarn.

På valutamarknaden handlas dollarn kring 114:4 mot yenen, från 114 vid svensk stängning i går, medan euron har tappat lite till mot dollarn, till 1:61 från 1:063.

Kronan är 2 öre starkare mot dollarn och 4 öre starkare mot euron.

På den europeiska makroagendan finns tysk handel- och bytesbalans, norsk KPI och fransk industriproduktion.

Här hemma har dagens statistikhändelse redan publicerats, Svensk Handels Stilindex. Det visade att klädförsäljningen ökade 5,6 procent i november och skoförsäljningen med 21,5 procent.

Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil, säger i en kommentar att Black Friday, som fick sitt definitiva genombrott i år, gav modehandeln ett välkommet omsättningslyft. Samtidigt befarar han att lyftet i november kanske går ut över decemberförsäljningen.

        Fredag 6.30 (torsdag kl 16.15)
================================
USD/SEK 9:1292 (9:1526) EUR/USD 1:0612 (1:0629)
EUR/SEK 9:6883 (9:7280) USD/JPY 114:39 (114:02)
Jp obl 2 -0,18 (-0,18) Jp obl 10 0,06 (0,05)
Ty obl 2 -0,73 (-0,71) Ty obl 10 0,38 (0,42)
US obl 2 1,12 (1,11) US obl 10 2,43 (2,40)Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?