1515
Annons

Räntor och valutor: USA-räntor tydligt ned

Amerikanska statspappersräntor har sjunkit påtagligt efter den svenska marknadens stängning på onsdagen, dollarn handlas samtidigt svagare mot japanska yen men nära oförändrat mot euron.

Protokollet från Feds policymöte den 1-2 maj antydde visserligen att ledamöterna verkar redo för en ny räntehöjning i juni, men också att man inte kommer att stressas allt för mycket om inflationen skulle stiga något över målet framöver.

"De flesta ledamöterna bedömde att om inkommande information i stort sett bekräftar deras ekonomiska utsikter skulle det snart vara lämpligt för kommittén att ta ytterligare ett steg i avlägsnandet av policyackommoderingen", framgår det av protokollet.

Andra delar i protokollet reste samtidigt frågetecken för dem som hade räknat med ytterligare två räntehöjningar i år, efter den sannolika höjningen i juni.

"Det noterades att en temporär period med inflation blygsamt över kommitténs 2-procentmål skulle vara konsistent med kommitténs symmetriska inflationsmål och kan hjälpa till att förankra långsiktiga inflationsförväntningar på en nivå som är konsistent med det målet", enligt protokollet.

CNBC noterade att ordet "symmetrisk" förekom minst nio gånger i protokollet.

Bloomberg News noterade samtidigt att överraskande kommentarer i protokollet om en möjlig förändring i hur centralbanken sätter räntan på överskottsreserver (IOER) bidrog till att pressa de implicita räntorna i Fed fundsterminer påtagligt, vilket gör att dessa nu signalerar en mindre brant räntebana framöver.

Enligt protokollet var ledamöterna i stort sett eniga om att det kan vara lämpligt att göra en "mindre tekniskt anpassning" i den penningpolitiska approachen genom att höja IOER-räntan med 20 punkter när målintervallet för Fed fundsräntan höjs med 25 punkter. Enligt Feds tidigare plan för policynormaliseringen ska IOER sättas i linje med övre nivån i intervallet för Fed fundsräntan.

Turkiets centralbank överraskade vidare på onsdagskvällen med att höja en av sina styrräntor, late liquidity lending rate, från 13,5 till 16,5 procent. 

Höjningen av styrräntan kom efter ett extrainsatt möte för den penningpolitiska kommittén. Övriga styrräntor lämnades oförändrade, men kommittén beskrev sin åtgärd som en "kraftfull monetär åtstramning". Centralbanken sade samtidigt att man är redo att fortsätta använda alla instrument.

I ett tv-sänt tal på onsdagskvällen, efter räntehöjningen, berörde inte president Erdogan specifikt centralbankens åtgärd, men han försökte lugna investerare genom att säga att Turkiet kommer att följa globala principer för penningpolitik.

USD/TRY föll till strax under 4:55 som lägst sent på onsdagskvällen efter att ha noterat rekordhöga 4:925 tidigare på dagen. I tidig torsdagshandel noteras USD/TRY till drygt 4:59.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på sedvanlig veckostatistik över nyanmälda arbetslösa, klockan 14.30, boprisdata för mars från FHFA, klockan 15.00, samt data över försäljningstakten för befintliga bostäder i april och Kansas City Feds industriindex för maj, båda klockan 16.00.

Asiatiska börser noterar en mestadels negativ utveckling så här långt på torsdagen i spåren på signaler om att Trump-administrationen överväger att införa nya tullar på importerade bilar. Svagast utveckling noteras i Tokyo, där biltillverkare leder nedgången.

USA-räntorna fortsätter samtidigt ytterligare något nedåt i Asienhandel samtidigt som amerikanska börsterminer indikerar en negativ start för handeln i eftermiddag i spåren på signalerna om möjliga nya importtullar.

Europadata på torsdagen inkluderar bland annat definitiv tysk BNP för första kvartalet, klockan 8.00, och brittisk detaljhandel för april, klockan 10.30. Därtill publicerar ECB protokollet från policymötet den 26 april klockan 13.00.

I Sverige ska SCB redovisa PPI för april samt kortperiodisk sysselsättningsstatistik för första kvartalet klockan 9.30.


Innehåll från SigmaAnnons

Ger nycklar för lyckad molntransformation

Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.
Rashin Kabodvand, vd, och Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions.

Molnet har gått från ”nice to have” till ”need to have” under pandemin – och utvecklingen spås hålla samma snabba takt även framåt. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions jobbar nu för att möta det stora behovet hos svenska och internationella företag.  

Molnet blir en möjliggörare för att lyckas med digitalisering, men för att maximera affärsnyttan av en förflyttning till molnet bör man identifiera vilka delar av den egna verksamheten som faktiskt skulle effektiviseras av att genomgå en molntransformation. 

Just detta tar Sigma Technology Digital & Cloud Solutions avstamp i. De är ett nystartat IT-konsultbolag som utmanar branschen och sina kunder i hur en molntransformation kan och bör se ut. Vd:n Rashin Kabodvand berättar varför molnet bör bli en pusselbit i alla organisationers digitaliseringsstrategi.

– Vi måste möta den digitala omställningen genom nya och förbättrade tjänster. Behovet av snabb ”time to market” ökar och är viktig för företagens konkurrenskraft. Resultatet av en molntransformation blir effektivisering, flexibilitet, tillgänglighet och skalbarhet. Att flytta till molnet är nödvändigt för ökad affärsnytta, säger hon. 

Skapar verklig affärsnytta

Allt handlar om att digitalisera rätt saker. Jimmy Dahlqvist, head of AWS Technology på Sigma Technology Digital & Cloud Solutions, förklarar. 

– Molnet ger oss bättre möjligheter att göra rätt saker och hitta en teknisk lösning. Genom att ta bort ”undifferentiated heavy lifting” och använda sig av managerade tjänster i molnet kan verksamheten fokusera på att skapa affärsnytta. När vi hjälper våra kunder tittar vi inåt och diskuterar vad som ska flyttas till molnet, varför och hur det ska gå till, säger han och fortsätter:

– Vi tycker inte att man ska migrera för migrerandets skull. Vi pratar sällan om att skära ner kostnader. Molnet handlar inte om att spara pengar, utan om att nå en ökad lönsamhet.

Backas upp av stabil koncern

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions startades upp i början av 2021. På tio månader har bolaget vuxit till 40 anställda. Målet är att företaget ska bli en av de tre främsta molntjänstleverantörerna på marknaden. 

Förutom att leverera paketerade tjänster utifrån plattformarna Microsoft Azure, Amazon Web Services och Google Cloud kan företaget också bidra med kompetensförsörjning, något som kan vara avgörande för att lyckas med en digital transformation.

– Vi är ett nischat bolag med en tydlig vision, samtidigt som vi tillhör en koncern med över 4000 anställda med expertis inom allt som rör teknologi. Detta gör att vi kan leverera specialistkompetens till våra kunder i stora volymer, trots att vi är ett nystartat bolag, säger Rashin Kabodvand.

Vill du effektivisera din verksamhet genom molntjänster? Läs mer här. 

Om Sigma Technology Digital & Cloud Solutions

Sigma Technology Digital & Cloud Solutions är ett nystartat bolag inom Sigma Technology-gruppen. Bolaget fokuserar på systemutveckling, design och publika molntjänster. Sigma Technology Digital & Cloud Solutions har i dag 40 anställda och har som mål att bli 100 specialiserade konsulter.

Mer från Sigma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sigma och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?