Annons

Räntor och valutor: USA-räntor sjunker och dollarn tappar

USA-räntorna sjunker och dollarn tappar i tisdagens asiatiska handel efter att den amerikanska marknaden hållit helgstängt på måndagen.

Oron över söndagens kärnvapentest i Nordkorea håller i sig och får investerare att söka sig till säkrare tillgångar.

Enligt Nordkorea handlade det om en avancerad vätebomb anpassad för en ballistisk robot och vid ett möte i FN:s säkerhetsråd på måndagen sade USA:s ambassadör till FN, Nikki Haley, att Nordkorea "ber om krig".

"Bara de starkaste sanktionerna kommer att göra det möjligt att lösa detta problem genom diplomati", sade hon.

Timmar efter att Nikki Haley hade uttalat sig rapporterade den Seoul-baserade tidningen Asia Business Daily att Nordkorea förbereder sig för att skjuta upp en interkontinental ballistisk robot före lördag.

Donald Trump och Sydkoreas president Moon Jae-In uppgavs ha kommit överens om att "maximera trycket på Nordkorea genom att använda alla tillgängliga medel".

I ett telefonsamtal med Moon på måndagen sade Trump att han "i princip" skulle stötta om Sydkorea satte starkare krigsspetsar på sina robotar för att öka sin motståndskraft mot Nordkorea.

Sydkorea genomförde under natten ännu en militärövning.

I söndags ville USA:s president inte utesluta militära åtgärder mot Nordkorea. På frågan om USA skulle attackera Nordkorea blev svaret att "vi får se".

Tidigt på tisdagsmorgonen är den tioåriga USA-räntan ned med 4 punkter till 2,13 procent, från svensk stängning i fredags.

I eftermiddag publiceras industriorderingången för juli, de veckovisa detaljhandelssiffrorna och Fed-guvernören Lael Brainard talar The Economic Club i New York.

Japanska räntor pekar svagt uppåt, Tokyobörsen är ned och yenen har stärkts mot dollarn.

Nikkei tjänste-PMI augusti steg marginellt till 51,9 i augusti, från 51,8 i juli.

Även Kinas Caixin PMI för tjänstesektorn steg, till 52,7 i augusti, från 51,5 månaden före.

Klockan 6.30 lämnar Australiens centralbank, RBA, räntebesked. Samtliga 27 analytiker som tillfrågats av Bloomberg News räknar med att styrräntan lämnas oförändrad på 1,50 procent.

På valutamarknaden handlas dollarn kring 109,31 mot yenen, jämfört med 109,61 på måndagseftermiddagen. Euron är å sin sida stabil strax över 1,09 mot dollarn.

Kronan är 1 öre starkare mot dollarn och ett halvt öre starkare mot euron.

På tisdagen europeiska makroschema finns bland annat tjänste-PMI för augusti från en rad länder och detaljhandel från Storbritannien.

Här hemma släpper Silf/Swedbank sitt tjänste-PMI för augusti klockan 8.30.


               tisdag kl 6.10 (måndag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 7:9576 (7:9664) EUR/USD 1:1906 (1:1901)
EUR/SEK 9:4742 (9:4803) USD/JPY 109:28 (109:61)
Jp obl 2 -0,15 (-0,15) Jp obl 10 0,00 (-0,01)
Ty obl 2 -0,73 (-0,73) Ty obl 10 0,37 (0,37)
US obl 2 1,32 (1,34) US obl 10 2,13 (2,17)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AcarixAnnons

Acarix vill revolutionera vårdkedjan för hjärt- och kärlsjukdomar

Med fokus på världens vanligaste dödsorsak har medtech-bolaget Acarix utvecklat en innovation som spås spela stor roll för framtidens diagnostik. Nu accelererar företaget sin kommersiella resa framåt. Med en lyckad företrädesemission i ryggen kan Acarix springa längre och nå den globala marknaden.

Hjärt- och kärlsjukdomar är i dag de vanligaste dödsorsakerna i världen och bara i Sverige är två miljoner drabbade. Men faktum är att bara drygt tio procent av de som söker vård för bröstsmärtor faktiskt har hjärtproblematik kopplat till hjärt- och kärlsjukdomar. I många fall rör det sig om symptom för andra bakomliggande problem eller sjukdomstillstånd.

Utredningar gällande bröstsmärtor tar både tid och är resurskrävande, vilket resulterar i långa väntetider. Med den här problematiken som bakgrund startades medtech-bolaget Acarix. De har utvecklat en innovativ handhållen enhet, CADScor®System, som snabbt kan hjälpa till att utesluta kranskärlssjukdom tidigt i vårdkedjan. 

– Grundtanken är att CADScor®System ska hjälpa läkare att hänvisa patienter till rätt vårdinstans, så att de som har reella hjärtproblem kopplat till kranskärlssjukdomar kan komma åt den avancerade vården snabbare, säger Per Persson, vd för Acarix. 

Accelererande kommersiell fas

CADScor®System är ett icke-invasivt och strålningsfritt diagnostiskt hjälpmedel som säljs tillsammans med engångsplåster, vilka på sikt förväntas generera majoriteten av Acarix intäkter. 

Acarix har nyligen gått in i en accelererande kommersiell fas för att etablera sin innovation globalt. Under sommaren togs ett beslut om att dra nytta av det vakuum som bildats inom medtech-branschen i samband med coronapandemin, och bolaget öppnade upp för en företrädesemission som innebär en ekonomisk boost på runt 48 miljoner kronor. 

– Det har varit ett väldigt stort intresse kring vår aktie, nyemissionen övertecknades med 23 procent. Detta försätter oss i en väldigt gynnsam position där vi kan fokusera helt på vår kommersiella resa i 18 månader framåt, säger Per Persson. 

Aktiv dialog med globala beslutsorgan

Acarix kommer nu fortsätta bygga mer evidens kring CADScor®System. Bolaget har två pågående kliniska studier och en tredje håller på att startas upp. 

Parallellt jobbar Acarix också intensivt med etablering av innovationen i Tyskland, Storbritannien och USA som ska komplettera bolagets närvaro i de nordiska länderna. Här handlar det om att bli inkluderad och rekommenderad i myndigheternas riktlinjer för att nå hela vägen in i vårdapparaterna.

– Den tyska marknaden är en av världens största medicintekniska marknader och är en mycket viktig referens för kommande satsningar, så den är vårt fokus. Vi jobbar just nu aktivt med tyska gemensamma federala kommittén, G-BA, om en framtida subventionering för CADScor®System i Tyskland. Detta innebär att staten går in och öronmärker pengar för att etablera vår diagnostiska metodik inom vården, säger Per Persson. 

Siktet inställt på USA

För att även nå den viktiga amerikanska marknaden lämnade Acarix in en ansökan om godkännande till FDA, USA:s läkemedelsmyndighet, i slutet av 2019. Just nu pågår en aktiv dialog med myndigheten och processen mot ett godkännande utvecklas fortlöpande.

Parallellt med den globala expansionen fortsätter också kontinuerlig vidareutveckling av produkten. I takt med att hjärt- och kärlsjukdomar växer som ett allvarligt hälsoproblem i världen, förstärks också CADScor®Systems roll som en viktig pusselbit för att effektivisera vårdkedjan i grunden.

Fakta om Acarix

Acarix är ett svenskt medicintekniskt bolag som utvecklar och kommersialiserar diagnostiska test för hjärt- och kärlsjukdomar. Bolaget grundades 2009 som en avknoppning från Coloplast. Huvudkontoret ligger i Malmö. Kontakt: info@acarix.com

Läs mer om Acarix innovation här

 

Mer från Acarix

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Acarix och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?