Annons

Räntor och valutor: USA-räntor ned efter handelsavtal

Amerikanska räntor kom ner betydligt efter svensk stängning på fredagen på nyheten att USA och Kina var överens om ett ”fas ett”-handelsavtal. 

Valutamarknaden hade en mer dämpad reaktion på handelsavtalet. 

Dollarn har stärkts mot euron och tappat mot yenen jämfört med svensk stängning på fredagen. 

Den initiala lättnaden över att ett avtal hade nåtts fick ge vika för frustration över bristen på detaljer. 

Avtalet innehöll bland annat ett löfte från USA om att sänka vissa tullar i utbyte mot att Kina ökar sina köp av amerikanska jordbruksvaror. 

”Vi har varit lite besvikna över detaljnivån”, sade Rodrigo Catril, senior valutastrateg vid National Australia Bank, till Reuters.

Amerikanske handelsrepresentanten Robert Lighthizer sade på söndagen att handelsavtalet kommer dubbla amerikansk export till Kina över de kommande två åren. Han sade också att det är ”helt klart”, trots att texten ska översättas och rutinmässiga revideringar ska göras. 

Ett datum för att skriva under avtalet håller fortfarande på att bestämmas, sade han vidare. 

Totalt har Kina lovat att öka importen från USA med 200 miljarder dollar över två år. Importen av jordbruksprodukter ska öka till 40 miljarder dollar årligen. 

Andra delar är skydd för immateriella rättigheter, stopp för påtvingad tekniköverföring, att avstå från konkurrensdevalveringar och minska strukturella handelshinder. Enligt avtalet ska det även inrättas ett tvistlösningssystem för att säkra implementeringen. Om detta misslyckas kan tullar återinföras eller andra åtgärder bli aktuella. 

”Över tid har vi sett fler rapporter om skillnaderna mellan vad USA och Kina har sagt om avtalet”, sade Takafumi Yamawaki, chef för ränteanalys vid JP Morgan i Tokyo, till Reuters. 

”USA pratar om storleken på kinesiska köp av amerikanska jordbruksprodukter, men Kina är tyst”, sade han.

Danske Bank skrev att fler farthinder är att vänta framöver, en brist på detaljer tyder på att det fortsatt finns svårigheter bakom kulisserna. 

Banken pekar på en dåligt koordinerad presentation av ”fas ett”-avtalet och det faktum att de två sidorna skickade olika signaler. 

Kinas vice handelsminister Wang Shouwen sade att Kinas huvudfråga var slopandet av tullar och att ”fas ett” innehöll stegvis slopande av tullar. USA däremot sade att det endast kommer en sänkning av tullar från 15 till 7,5 procent. 

Pundet har stärkts en aning på måndagen. Premiärminister Boris Johnson sade att valsegern gav Storbritannien ett stort mandat och det senaste beskedet är att regeringen planerar att lägga fram brexitförslaget för omröstning innan jul för att se till att landet lämnar EU i slutet av januari. 

”Pundet har svarat väl på de konservativas valseger som äntligen kommer bryta dödläget i parlamentet om brexit”, skrev Brian Martin, senior internationell ekonom på Australia & New Zealand Banking Group, i en analys enligt, Bloomberg News. 

På måndagen riktas fokus mot preliminära EMU-PMI för december. 

Veckan bjuder senare på en rad räntebesked, bland annat från Riksbanken som väntas trotsa den vikande konjunkturen och höja reporäntan med 25 punkter, till noll procent. 

I övrigt kommer räntebesked från BOJ, Norges Bank och Bank of England. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?