Annons

Räntor och valutor: USA-räntor backar efter Mueller-åtal

Amerikanska statspappersräntor har sjunkit ytterligare något efter den svenska marknadens stängning på måndagen, dollarn handlas samtidigt något svagare mot andra större valutor efter att Wall Street inlett veckan i en försiktig ton inför en rad viktiga besked.

Beskedet om att den särskilde åklagaren Robert Mueller utfärdat sina första åtal i undersökningen om rysk inblandning i valet 2016 bidrog till att vissa investerare sökte sig till säkra statspapper. Enligt Wall Street Journal befarar marknadsaktörer att åtalen kan minska presidentens fokus på prioriterade områden som skattereformen.

"Det kan inte vara bra. Det kommer att bli spekulationer om hur detta påverkar den lagstiftande och verkställande agendan i Washington", sade David Coard, räntechef vid Williams Capital Group, till Wall Street Journal.

Flera amerikanska medier fortsätter samtidigt att peka ut Jerome Powell som den mest trolige kandidaten till att bli ny Fedchef. Enligt New York Times beskriver Vita huset-källor Jerome Powell som ett "säkert" val. Han är republikan med djupa rötter i partiet och i den finansiella industrin, han har också hela tiden stått bakom Janet Yellens hållning i fråga om penningpolitik och finansiell reglering, och antas inte försöka genomföra några radikala kursändringar för centralbanken.

Tidningens källor påpekar dock att presidenten är "notoriskt kvicksilvrig" och han "gillar att skapa drama runt viktiga personliga beslut". Men för närvarande bedöms dock Donald Trump ha förutsatt sig att nominera just Jerome Powell, och beslutet kan sannolikt annonseras på torsdag.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på arbetskostnadsindex för tredje kvartalet, klockan 13.30, husprisdata för augusti från S&P/Case-Schiller, klockan 14.00, Chicago industri-PMI för oktober, klockan 14.45, samt hushållens konfidensindikator för oktober, klockan 15.00.

Asiatiska börser noterar mestadels begränsade, blandade rörelser så här långt på tisdagen efter att Wall Street inlett veckan i en försiktig ton på måndagen.

Kinas officiella PMI-index backade något både för industrin och tjänstesektorn. Ekonomer noterar att det tycks om att det främst handlar om en dämpning i den inhemska ekonomin, vilket kan bero på myndigheternas ansträngningar för att minska utsläppen och bromsa utlåningstillväxten.

Bank of Japan lämnade som väntat sin penningpolitiska hållning oförändrad efter tisdagens policymöte. Centralbanken sänkte sin inflationsprognos för innevarande år, till 0,8 procent från 1,1 procent, men i övrigt var prognoserna mer eller mindre oförändrade. Riskerna mot den ekonomiska aktiviteten bedöms vara mer eller mindre balanserade medan riskerna mot prisutvecklingen lutar över mot nedsidan.

BOJ:s besked gav inget märkbart genomslag i yenens växelkurs mot dollarn, euron har däremot sjunkit tillbaka något mot dollarn i Asien efter att ha stärkts i USA-handeln efter den svenska marknadens stängning på måndagen.

I Europa riktas tisdagens intresse främst mot Eurostats snabberäkningar av BNP för tredje kvartalet samt HIKP för oktober, klockan 11.00. Frankrike bjuder på ett preludium genom att publicera sina preliminärdata om BNP, klockan 7.30, och KPI, klockan 8.45.

Innehåll från PolestarAnnons

Så mycket kan du spara med elbil som tjänstebil

Uppgraderade Polestar 2.
Uppgraderade Polestar 2.

Det finns fortfarande pengar att spara genom att välja en elbil som tjänstebil, trots fluktuerande elpriser – och intresset för att köra elbil ökar fortsatt.

Vi kikar på hur tjänstebilskalkylen ser ut jämfört med en förbränningsmotorbil.

Läs mer om uppgraderade Polestar 2 med längre räckvidd, mer effekt och bättre prestanda

De senaste åren har marknaden för laddbara bilar – det vill säga laddhybrider och helt elektriska bilar – fullkomligt exploderat. Under förra året stod de för 56,1 procent av nyregistreringarna (mot 45 procent 2021) visar statistik från branschorganisationen Mobility Sweden. Och registreringarna av de helt eldrivna modellerna uppgick till 33 procent.

Det beror bland annat på att det för tjänstebilsförare finns många fördelar med att välja el.

Billigare skatt

En av fördelarna med att välja elbil är att den har mycket låg fordonsskatt, vilket har en positiv effekt på förmånsvärdet eftersom skatten räknas in som en del av förmånsvärdet. För en Polestar 2 är fordonsskatten bara 360 kr/år, likt alla elbilar. Motsvarande ny bil med framhjulsdrift och förbränningsmotor kostar 9 406 kr/år i skatt under de tre första åren och det inkluderas alltså som en del av förmånsvärdet.

Attraktivare förmånsvärde

Elbilar har också fördelen att deras förmånsvärde sätts ned med ett schablonbelopp på 350 000 kronor eller maximalt 50 % av nypriset. Det betyder att förmånsvärdet på en uppgraderad Polestar 2 ligger på från 2 438 kr/månad i beräknat preliminär nettokostnad efter 50 % marginalskatt. Motsvarande bil med förbränningsmotor skulle ha ett förmånsvärde (2023-01-01) på 4 600 kr/månad i nettokostnad beräknat med 50 % marginalskatt.

Billigare bränslekostnad

När det kommer till förbrukningen och det höga elpriset är det fortfarande billigare att köra på el än på bensin och diesel. Polestar 2 Long range Dual motor, förbrukar enligt WLTP 16,5 kWh/100 km, vilket motsvarar el för cirka 65 kronor vid 100 km körning.

Motsvarande bil med framhjulsdrift och förbränningsmotor (bensin) förbrukar enligt WLTP 6,8 l/100 km, vilket ger en kostnad på cirka 129 kronor. Detta beräknat på ett bensinpris på 19 kronor/liter och ett elpris på 4 kronor/kWh.

Mindre slitage

På service och underhåll finns stora besparingar att göra på längre sikt. Eftersom en elbil inte har en komplex förbränningsmotor med motorolja och massa rörliga delar så slits motorn inte på samma sätt. Totalt kan man säga att elbilens kostnader för service och underhåll är cirka 70 procent lägre, jämfört med en fossilbil. För Polestar 2 ingår dessutom kostnadsfri originalservice de tre första åren eller de första 5 000 milen.

Skatteavdrag för laddbox

Sedan januari 2021 får du som installerar en laddbox hemma göra skatteavdrag för grön teknik med upp till 50 procent av dina kostnader, dock max 50 000 kronor per person och år.

Uppdaterade Polestar 2 har fått uppgraderade batterier vilket innebär bättre effektivitet, kapacitet och laddningstider. I Long range-versionerna sitter 82 kWh-batterier, och Standard range-versionens motsvarighet har en kapacitet på 69 kWh.

Polestar 2 klarar att ta emot AC-laddning med upp till 11 kW laddeffekt och DC-laddning med upp till 205 kW. Vid DC-laddning kan batteriet snabbladdas från 10 till 80 procent på 28 minuter för det stora batteriet i Long range-versionerna och  batteriet i Singel motor-versionen har en maximal laddeffekt på 135 kW och kan laddas från 10 till 80 procent på 34 minuter.

Räckvidden hos Polestar 2 har också ökat. Versionen med dubbla motorer klarar nu 592 km (enligt WLTP), vilket är en förbättring med 105 km.

Räckvidden hos Standard range Single motor-versionen är upp till 518 km (enligt WLTP), och för Long range Single motor-versionen är samma siffra 635 km (enligt WLTP) – en ökning med 84 km.

Upptäck och designa din uppgraderade Polestar 2 här 

 

Mer från Polestar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Polestar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera