1515

Räntor och valutor: USA-börserna faller efter helgstängningen

Tisdagens avslutning och inledningen på onsdagen har präglats av "risk av". USA-börserna sjönk och Asienbörserna står överlag på rött. 

Dollar.
Dollar.Bild:AP

USA-räntorna har sjunkit rejält, med den tioåriga statsobligationen ned sammantaget 7 punkter till 2,07 procent, medan dollarn tappat till 108:65 mot yenen. Schweizerfrancen har stärkts.

"Just nu har vi tryck på 'safe haven' på plats då Nordkorea genomfört ett vätebombtest under veckoslutet", sade

Larry Milstein på RW Pressprich till Reuters.

Scott Buchta på Brean Capital sade enligt Wall Street Journal att räntemarknaden reagerat på "vad som pågår i Asien och potentialen för dödläge i Washington".

USA hade helgstängt på måndagen och marknaderna reagerade alltså surt på tisdagen. En rad faktorer anses bidra till utvecklingen, förutom de ökade spänningarna i Nordkorea: de ekonomiska konsekvenserna av orkanen Harvey och vad effekterna av Irma kommer att bli, duvaktiga signaler från Fed och att klockan nu börjar ticka för att få igenom höjt skuldtak och undvika en nedstängning av statens verksamhet i USA.

Fed-guvernören Lael Brainard sade på tisdagen att inflationen legat under målet en längre tid och att det därför kan vara klokt att gå fram försiktigt och gradvis med räntehöjningarna.

Även om hon anses vara en duva inom FOMC så har hon tidigare lyckats övertyga kollegerna inom Fed att avvakta med höjningar och det kan minska sannolikheten för en höjning till i år.

"Vi vet alla att hon är riktigt duvaktig… men hennes kommentarer var rätt tydliga vad gäller inflationen. Hon valde inte sina ord", sade Stephen Innes på Oanda till Reuters.

Två andra Fed-ledamöter, röstande i FOMC i år, har talat på tisdagen. Robert Kaplan (Dallas) sade att effekterna av orkanen Harvey inte kommer att ändra timingen för att minska balansräkningen, men även om det skulle kunna ändra synen på räntan, så har han redan uppmanat till tålamod för att se om inflationen rör sig uppåt.

Neel Kashkari (Minneapolis), som röstat emot höjningar i mars och juni, sade att Feds räntehöjningar kan ha orsakat riktig skada för den amerikanska ekonomin, vilket kan ha varit en bidragande orsak till att inflationen är låg och jobbtillväxten har bromsat in.

Han sade att Fed kanske gör två grundläggande misstag: dels kan de överskatta hur stram arbetsmarknaden är, och dels kan de ha tillåtit inflationsförväntningarna att sjunka.

Rörelserna i euro/dollar har varit mer begränsade med handel runt 1:19-nivån, i viss avvaktan inför ECB-mötet på torsdagen.

Australiendollarn tappade initialt på onsdagen efter ett svagare BNP-utfall än väntat för andra kvartalet. Pundet har bibehållit tisdagens förstärkning mot dollarn.

På onsdagens agenda står tyska industriorder. För svensk del kommer såväl produktion som order i industrin för juli, liksom tjänsteproduktionen samma månad. ESV presenterar en ny budgetprognos under förmiddagen.

Från USA kommer ISM:s tjänste-PMI och Feds regionala konjunkturrapport, Beige Book, och från Kanada räntebesked, där majoriteten spår oförändrat men där några ser en ny räntehöjning.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?