Annons

Räntor och valutor: Uppgifter om hård brexit sänkte pundet

Europeiska statspappersräntor sjönk 2-3 punkter i måndagens handel, euron handlades samtidigt något lägre mot dollarn som dock i sin tur handlades svagare mot japanska yen jämfört med på fredagseftermiddagen.

För valutamarknaden inleddes veckan med en kraftig nedgång för brittiska pund efter tidningsuppgifter i helgen om Storbritannien går mot en hård Brexit. Pundet föll från strax under 1:22 mot dollarn vid fredagens stängning till 1:1986 som lägst på måndagsmorgonen, men vände senare upp till något över 1:20.

Marknadsaktörer förbereder sig inför premiärminister Theresa Mays tal om Brexitplanerna på tisdagen, och mediauppgifter under helgen talade om att premiärministern i sitt anförande kommer att lägga fram planer på att prioritera immigrationskontroller och bilateral handelsavtal samtidigt som Storbritannien lämnar EU:s inre marknad och tullunionen. Det har ännu inte bekräftats någon tidpunkt för Theresa Mays anförande.

Enligt en talesperson för Theresa May var dock mediauppgifterna om en "hård Brexit" "spekulationer", och det beskedet hjälpte till att stabilisera pundet i den europeiska handeln. Vid svensk stängning handlades pundet till omkring 1:2060 mot dollarn.

Internationella valutafonden, IMF, skrev i en prognosuppdatering på måndagen att efter en blek utveckling under 2016 så väntas den ekonomiska aktiviteten öka takten 2017 och 2018, främst i tillväxt- och utvecklingsekonomier. Fonden ser dock stor spridning på möjliga utfall för den ekonomiska utvecklingen givet osäkerheten om den inkommande USA-administrationens policyhållning och dess globala återverkningar.

IMF håller fast vid prognoserna från i höstas om att den globala ekonomin ska växa 3,4 procent i år och 3,6 procent 2018, efter att ha ökat 3,1 procent 2016. Prognoserna för USA och euroområdet justeras uppåt, främst för 2018, medan prognoserna för Mexico skrivs ned med 0,6 procentenheter för både 2017 och 2018, till 1,7 respektive 2,0 procent. Prognoserna för 2017 sänks också påtagligt för Indien, Brasilien och Saudiarabien.

IMF höjer vidare BNP-prognosen för Storbritannien 2017 med 0,4 procentenheter, till 1,5 procent, men sänker samtidigt prognosen för 2018 med 0,3 procentenheter, till 1,4 procent.

Svenska statsobligationsräntor sjönk 1-2 på måndagen. Tioårsräntan ner 2 punkter, till 0,61, medan räntegapet mot den tyska motsvarigheten vidgades till 29 punkter (28).

Euron handlades oförändrat mot kronan, till 9:49, medan dollarn stärktes 1 öre, till 8:95. TCW-index steg till 130,71 (130,68)

Boprisdata från Mäklarstatistik.se och Valueguard tyder på viss uppgång för bostadsrätter i december medan villapriserna verkar ha varit stabila till svagt sjunkande.

Valueguard noterade att det är normalt att villaindex utvecklas svagare än bostadsrättsindex i december. Mer ovanligt är att hela marknaden stiger i december. HOX-index, som mäter hela marknaden, steg 0,2 procent i december, och detta index har tidigare sjunkit nio av de elva senaste decembermånaderna.

SEB:s boprisindikator sjönk till 60 i januari från 62 i december, vilket antyder att hushållen som helhet tror på en mindre stark utveckling för bostadspriserna i början av det nya året än i slutet av förra året.

"Boprisförväntningarna ligger kvar på höga nivåer men tendensen de senaste månaderna är svagt nedåtgående. Den samlade bilden är en bostadsmarknad som står och väger. Ränteutvecklingen och politiska beslut kan få stor betydelse framöver", sade SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar.

Amerikanska marknader var helgstängda på måndagen, på fredagskvällen sjönk amerikanska statspappersräntor något och tioårsräntan stängde på 2,40 procent, 2 punkter lägre än vid den svenska marknadens stängning på fredagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?