Annons

Räntor och valutor: Uppåt för USA-räntorna

USA-räntorna har stigit något i den asiatiska handeln på tisdagen, med den tioåriga statsobligationen 3 punkter upp till 2,37 procent. Asienbörserna står överlag på plus och oljan är högre.

Dollarn har i stort bibehållit måndagens sena förstärkning med handel runt 112:60 mot yenen och 1:0560 mot euron.

Marknaderna fokuserar på president Donald Trumps anförande inför kongressen natten till onsdagen svensk tid (klockan 21 Washingtontid). Det är inte formellt ett "Stat of the Union"-tal men ändå ett tillfälle att dra upp riktlinjerna för den nya administrationen.

På tisdagen kom uppgifter om ökad militärsatsning och löften om stora infrastrukturinvesteringar, men också flaggning för att mer detaljerade planer om skattesänkningar kan dröja till efter att administrationen lagt fram ett förslag om hur Obamacare ska ersättas.

"Talet om militären och satsning på infrastruktur har lyft förväntningarna inför Trumps tal till kongressen senare i dag, vilket stöttat dollarn och dragit upp räntorna", sade Shin Kadota på Barclays till Reuters.

Andra försöker tona ned förväntningarna.

"Detta kan komma att bli som vid installationstalet, då förväntningarna var höga, men då han inte kom fram med några mer konkreta detaljer. Marknaden vill inte se en repris på detta, utan vill höra verkliga planer, eller så kommer det att bli en besvikelse", sade Ayako Sera på Sumitomo Mitsui Trust Bank.

Robert Kaplan, Fed-chef i Dallas och röstande i FOMC i år, sade på måndagen att det är bättre för Fed att agera tidigt snarare än sent. Fed ska börja höja räntor "gradvis" och "tålmodigt" i takt med att den rör sig närmare sina mål.

Robert Kaplan sade också att den amerikanska centralbanken inte ska överreagera på händelser som brexit eller oro i Kina, men att "du måste vara medveten om det".

Fed bör också vara medvetet om vad som sker på marknaderna, men inte övertolka eller överreagera på det.

"Marknadens förväntningar kan förändras mycket snabbt", sade han.

FOMC har sitt nästa möte den 14-15 mars. Fed-ledamöter har vid upprepade tillfällen sagt att även marsmötet är "live" för att höja räntan, även om de också varit noga med att påpeka att inkommande data avgör.

Enligt Bloomberg News beräkningar utifrån Fed funds-terminerna indikerar dessa nu en sannolikhet på 50 procent att Fed höjer i mars, en uppgång med 10 procentenheter sedan i fredags. Beräkningar utifrån ränteswappar (OIS) visar en ännu högre sannolikhet medan CME Groups Fed Watch tool indikerar en sannolikhet på 33 procent.

Bloomberg News konstaterar att en del marknadsaktörer varit av uppfattningen att låga förväntningar skulle förhindra Fed från att agera, men bedömare som Jeffrey Rosenberg på Blackrock och Mohamed El Erian på Allianz varnade i förra veckan för att aktörerna inte gjort tillräckligt för att förebereda sig för en höjning nu.

På fredagen talar såväl Fed-chefen Janet Yellen som vicechefen Stanley Fischer, och har då tillfälle att "korrigera" marknadsförväntningarna om de vill.

"Marknaden är lite konfunderad vad gäller mars. Janet Yellen kommer att behöva lägga fram argument för detta (en höjning i mars) om det är vad de vill göra. Men jag satsar fortsatt inte på mars", sade Peter Jolly på National Australia Bank.

Japanska räntor har sjunkit något på tisdagen. Data över industriproduktionen kom in något under prognos, medan detaljhandeln var i linje med vad som väntades.

På tisdagens agenda står en hel del intressanta svenska data, bland annat detaljhandeln i januari och BNP fjärde kvartalet, där det senare väntas visa en tillväxt på 1,0 procent jämfört med föregående kvartal.

Från USA kommer bland annat den andra versionen av BNP fjärde kvartalet, Chicago inköpschefsindex och hushållens konfidensindikator.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?