1515
Annons

Räntor och valutor: Uppåt för amerikanska räntor

Amerikanska statspappersräntor har stigit, främst i längre löptider, efter den svenska marknadens stängning på måndagen. Dollarn handlas samtidigt starkare mot japanska yen men svagare mot euron.

Risksentimentet fortsatte att förbättras i USA i takt med att farhågorna om ett förestående handelskrig dämpades något i spåren på ökat politiskt motstånd mot president Donald Trumps stål- och aluminium-tariffer.

Representanthusets republikanske talman Paul Ryan riktade stark kritik mot tullförslaget på måndagen och varnade för att de kan leda till ett skadligt handelskrig.

"Vi är extremt oroade över konsekvenserna av ett handelskrig och uppmanar Vita huset att inte gå vidare med denna plan", sade en talesperson för Paul Ryan enligt The New York Times.

Vidare ska Trump-administrationen ha erbjudit Kanada och Mexiko att de ska kunna exkluderas från stål- och aluminiumtarifferna, detta som incitament för att nå ett avtal innan ett antal kommande val försvårar det.

Donald Trump skrev också i ett twitterinlägg tidigare på måndagen att tarifferna bara kommer att tas bort om ett "nytt och rättvist Nafta-avtal skrivs under".

Enligt Bloomberg News har också Vita husets ekonomiska rådgivare Gary Cohn sammankallat chefer från amerikanska företag som är beroende av aluminium och stål till ett möte i Vita huset i ett försök att stoppa tarifferna.

President Donald Trump ska enligt uppgifterna delta vid mötet, som väntas hållas på torsdag. Andra deltagare blir Vita husets stabschef John Kelly, Handelsminister Wilbur Ross, handelsrepresentanten Robert Lighthizer och handelsrådgivaren Peter Navarro.

På eftermiddagens USA-agenda märks tal av Fedchefen i New York, William Dudley, klockan 13.30, och industriorderdata för januari, klockan 16.00. Statsminister Stefan Löfven, med bakgrund som Metallordförande, ska också, tillsammans med en näringslivsdelegation, träffa USA:s president Donald Trump på tisdagen.

Asiatiska börser stiger överlag på tisdagen när marknadsaktörer även här tonar ner farhågorna för ett globalt handelskrig.

"I slutet av dagen är det för stora företagsintressen som är emot detta, och det är intressen som är ekonomiskt viktiga även för Trumps bas", sade Andrew Collier, chef för Orient Capital Research, till Bloomberg TV.

Han tillägger att han ser Donald Trumps tariff-utspel som förhandlingstaktik, och han är tveksam till att det kommer att leda någonvart.

Reserve Bank of Australia (RBA) lämnade som väntat styrräntan oförändrad, på 1,50 procent, efter tisdagens möte.

RBA-chefen Philip Lowe noterade att den låga räntenivån fortsätter att stödja Australiens ekonomi. Fortsatta framsteg väntas med att reducera arbetslösheten och föra upp inflationen, men processen väntas bli gradvis.

Inflationen väntas förbli låg under en tid, vilket speglar svaga ökningar i arbetskostnaderna och stark konkurrens inom detaljhandeln. En gradvis uppgång i inflationen väntas dock i takt med att ekonomin stärks, och prognosen pekar mot att inflationen kommer att ligga en bit över 2 procent 2018.

SCB redovisar produktionsvärdeindex samt industriorderdata för januari klockan 9.30. Klockan 10.00 publicerar Norges Bank sin regionala nätverksrapport.

Klockan 9.00 inleder också finansutskottet en öppen utfrågning om den aktuella penningpolitiken, från Brunkebergstorg deltar Stefan Ingves och Henry Ohlsson.


Innehåll från Transfer GroupAnnons

Experten: Säkerhet allt viktigare för företag

Skjutningar och sprängdåd är vanligt förekommande i Sverige, visar statistik från bland andra Brottsförebyggande rådet och Polismyndigheten. 

Det har fått många verksamheter att se över sin säkerhet.

– Många av de som i dag efterfrågar våra tjänster har ingen egen hotbild mot sig – de har bara fel grannar, säger säkerhetsexperten Magnus Ahde från Altum Security AB.   

 

Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå

En studie från Brottsförebyggande rådet, Brå, konstaterar att Sverige är det värst drabbade landet i Europa när det gäller dödligt skjutvåld. I studien har svenska dödsskjutningar jämförts med 22 andra europeiska länder under perioden 2000 till 2019.

Även sprängdåd har varit vanligt förekommande under de senare åren, visar statistik från polismyndigheten. 2021 anmäldes 79 stycken i Sverige.

Ökad efterfrågan på säkerhet

En konsekvens har blivit att efterfrågan på fysisk säkerhet har ökat. Det berättar Magnus Ahde, som har arbetat över 20 år i säkerhetsbranschen och i dag är säljare på Altum Security AB.

– Eftersom det är svårt att rikta bomber mot en speciell mottagare riskerar alla inom en viss area att bli drabbade vid en explosion. Man behöver alltså inte ha en hotbild mot sig för att drabbas. Och det betyder att allt fler inser att de behöver skydda sig mot den typen av händelser, säger han.

Snyggt – och farligt

Från att tidigare framför allt haft ambassader och myndigheter som kunder så märker Magnus Ahde och hans kollegor, som är experter inom säkerhetskonsultation och skalskyddslösningar, att även andra typer av verksamheter efterfrågar deras tjänster.  

– Exempelvis kan en sådan sak som att ha en glasfasad på sitt huvudkontor idag utgöra en stor säkerhetsrisk. Det är snyggt – men väldigt farligt om det skulle ske en explosion.

Kombinationslösningar

Altum Security är en del av säkerhetskoncernen Transfer Group AB som förutom skalskyddslösningar erbjuder allt inom fysisk säkerhet; från bevakning och säkerhetskontroller till larm, och mjukvarulösningar som förenklar och effektiviserar helhetserbjudandet. 

– Vår styrka är att våra bolag täcker olika delar av fysisk säkerhet och att vi därför kan erbjuda olika typer av kombinationslösningar, förklarar Transfer Groups vd Pernilla Jennesäter.

– Vi gjorde exempelvis nyligen en kombinationslösning på en ambassad tillsammans med vårt systerbolag Sensec AB för att skydda både byggnaden och inpassering. Sensec stod för röntgen och metalldetektion, och Altum för beskjutnings- och explosionsskydd, berättar Magnus Ahde. 

Unika inom högsäkerhet

Magnus Ahde menar att det finns få andra bolag i branschen som jobbar så heltäckande med skalskyddlösningar som Altum Security. 

– Många fokuserar på en specifik produkt eller lösning, medan vi kan leverera en mängd olika produkter inom högsäkerhet, allt från skottsäkra fönster och dörrar till panic rooms. På så sätt sticker vi ut, säger han. 

 Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå 

 

 

 

Mer från Transfer Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Transfer Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?