ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Uppåt för amerikanska räntor

Amerikanska statspappersräntor har stigit, främst i längre löptider, efter den svenska marknadens stängning på måndagen. Dollarn handlas samtidigt starkare mot japanska yen men svagare mot euron.

Risksentimentet fortsatte att förbättras i USA i takt med att farhågorna om ett förestående handelskrig dämpades något i spåren på ökat politiskt motstånd mot president Donald Trumps stål- och aluminium-tariffer.

Representanthusets republikanske talman Paul Ryan riktade stark kritik mot tullförslaget på måndagen och varnade för att de kan leda till ett skadligt handelskrig.

"Vi är extremt oroade över konsekvenserna av ett handelskrig och uppmanar Vita huset att inte gå vidare med denna plan", sade en talesperson för Paul Ryan enligt The New York Times.

Vidare ska Trump-administrationen ha erbjudit Kanada och Mexiko att de ska kunna exkluderas från stål- och aluminiumtarifferna, detta som incitament för att nå ett avtal innan ett antal kommande val försvårar det.

Donald Trump skrev också i ett twitterinlägg tidigare på måndagen att tarifferna bara kommer att tas bort om ett "nytt och rättvist Nafta-avtal skrivs under".

Enligt Bloomberg News har också Vita husets ekonomiska rådgivare Gary Cohn sammankallat chefer från amerikanska företag som är beroende av aluminium och stål till ett möte i Vita huset i ett försök att stoppa tarifferna.

President Donald Trump ska enligt uppgifterna delta vid mötet, som väntas hållas på torsdag. Andra deltagare blir Vita husets stabschef John Kelly, Handelsminister Wilbur Ross, handelsrepresentanten Robert Lighthizer och handelsrådgivaren Peter Navarro.

På eftermiddagens USA-agenda märks tal av Fedchefen i New York, William Dudley, klockan 13.30, och industriorderdata för januari, klockan 16.00. Statsminister Stefan Löfven, med bakgrund som Metallordförande, ska också, tillsammans med en näringslivsdelegation, träffa USA:s president Donald Trump på tisdagen.

Asiatiska börser stiger överlag på tisdagen när marknadsaktörer även här tonar ner farhågorna för ett globalt handelskrig.

"I slutet av dagen är det för stora företagsintressen som är emot detta, och det är intressen som är ekonomiskt viktiga även för Trumps bas", sade Andrew Collier, chef för Orient Capital Research, till Bloomberg TV.

Han tillägger att han ser Donald Trumps tariff-utspel som förhandlingstaktik, och han är tveksam till att det kommer att leda någonvart.

Reserve Bank of Australia (RBA) lämnade som väntat styrräntan oförändrad, på 1,50 procent, efter tisdagens möte.

RBA-chefen Philip Lowe noterade att den låga räntenivån fortsätter att stödja Australiens ekonomi. Fortsatta framsteg väntas med att reducera arbetslösheten och föra upp inflationen, men processen väntas bli gradvis.

Inflationen väntas förbli låg under en tid, vilket speglar svaga ökningar i arbetskostnaderna och stark konkurrens inom detaljhandeln. En gradvis uppgång i inflationen väntas dock i takt med att ekonomin stärks, och prognosen pekar mot att inflationen kommer att ligga en bit över 2 procent 2018.

SCB redovisar produktionsvärdeindex samt industriorderdata för januari klockan 9.30. Klockan 10.00 publicerar Norges Bank sin regionala nätverksrapport.

Klockan 9.00 inleder också finansutskottet en öppen utfrågning om den aktuella penningpolitiken, från Brunkebergstorg deltar Stefan Ingves och Henry Ohlsson.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer