Annons

Räntor och valutor: Uppåt för amerikanska räntor

Amerikanska statspappersräntor har stigit, främst i längre löptider, efter den svenska marknadens stängning på måndagen. Dollarn handlas samtidigt starkare mot japanska yen men svagare mot euron.

Risksentimentet fortsatte att förbättras i USA i takt med att farhågorna om ett förestående handelskrig dämpades något i spåren på ökat politiskt motstånd mot president Donald Trumps stål- och aluminium-tariffer.

Representanthusets republikanske talman Paul Ryan riktade stark kritik mot tullförslaget på måndagen och varnade för att de kan leda till ett skadligt handelskrig.

"Vi är extremt oroade över konsekvenserna av ett handelskrig och uppmanar Vita huset att inte gå vidare med denna plan", sade en talesperson för Paul Ryan enligt The New York Times.

Vidare ska Trump-administrationen ha erbjudit Kanada och Mexiko att de ska kunna exkluderas från stål- och aluminiumtarifferna, detta som incitament för att nå ett avtal innan ett antal kommande val försvårar det.

Donald Trump skrev också i ett twitterinlägg tidigare på måndagen att tarifferna bara kommer att tas bort om ett "nytt och rättvist Nafta-avtal skrivs under".

Enligt Bloomberg News har också Vita husets ekonomiska rådgivare Gary Cohn sammankallat chefer från amerikanska företag som är beroende av aluminium och stål till ett möte i Vita huset i ett försök att stoppa tarifferna.

President Donald Trump ska enligt uppgifterna delta vid mötet, som väntas hållas på torsdag. Andra deltagare blir Vita husets stabschef John Kelly, Handelsminister Wilbur Ross, handelsrepresentanten Robert Lighthizer och handelsrådgivaren Peter Navarro.

På eftermiddagens USA-agenda märks tal av Fedchefen i New York, William Dudley, klockan 13.30, och industriorderdata för januari, klockan 16.00. Statsminister Stefan Löfven, med bakgrund som Metallordförande, ska också, tillsammans med en näringslivsdelegation, träffa USA:s president Donald Trump på tisdagen.

Asiatiska börser stiger överlag på tisdagen när marknadsaktörer även här tonar ner farhågorna för ett globalt handelskrig.

"I slutet av dagen är det för stora företagsintressen som är emot detta, och det är intressen som är ekonomiskt viktiga även för Trumps bas", sade Andrew Collier, chef för Orient Capital Research, till Bloomberg TV.

Han tillägger att han ser Donald Trumps tariff-utspel som förhandlingstaktik, och han är tveksam till att det kommer att leda någonvart.

Reserve Bank of Australia (RBA) lämnade som väntat styrräntan oförändrad, på 1,50 procent, efter tisdagens möte.

RBA-chefen Philip Lowe noterade att den låga räntenivån fortsätter att stödja Australiens ekonomi. Fortsatta framsteg väntas med att reducera arbetslösheten och föra upp inflationen, men processen väntas bli gradvis.

Inflationen väntas förbli låg under en tid, vilket speglar svaga ökningar i arbetskostnaderna och stark konkurrens inom detaljhandeln. En gradvis uppgång i inflationen väntas dock i takt med att ekonomin stärks, och prognosen pekar mot att inflationen kommer att ligga en bit över 2 procent 2018.

SCB redovisar produktionsvärdeindex samt industriorderdata för januari klockan 9.30. Klockan 10.00 publicerar Norges Bank sin regionala nätverksrapport.

Klockan 9.00 inleder också finansutskottet en öppen utfrågning om den aktuella penningpolitiken, från Brunkebergstorg deltar Stefan Ingves och Henry Ohlsson.


Innehåll från Resurs BankAnnons

Resurs Bank skapar hållbar lönsamhet när handeln förändras

Under lång tid har hållbarhetsfrågan och den cirkulära ekonomin vänt upp och ner på handeln och i dagsläget möter handlare också helt nya utmaningar där kunder håller hårdare i sina pengar. Förmågan att snabbt ställa om sin verksamhet blir därför allt viktigare, framför allt när nya oförutsedda omvärldsfaktorer nu tydligt påverkar handeln. Att väga in ansvarsfull kreditgivning och erbjuda flexibla betallösningar är två sätt att skapa hållbar lönsamhet och stå starkare i en osäker värld.

Anna Nauclér, CCO på Resurs Bank
Anna Nauclér, CCO på Resurs Bank

Nya utmaningar bidrar också till utveckling, nya kundresor och nya erbjudanden. Resurs Bank är en av de största leverantörerna av betallösningar på den nordiska marknaden och har lång erfarenhet av att i nära samarbete med sina partners möjliggöra detta omställningsarbete.

– Vill man få återkommande kunder kan man inte bara konkurrera med pris. Istället behöver man utmärka sig som en aktör som snabbt förstår kunderna behov och kan ställa om även när det blåser upp till storm. En viktig aspekt är att erbjuda olika alternativ av betallösningar i kombination med en noggrann kreditbedömning som ger kunderna ökad handlingskraft, trygghet och flexibilitet. Därför erbjuder vi bland annat prenumerationslösningar som ger kunden möjlighet att använda en produkt utan att äga den och därmed istället få en månadsavgift som går att avsluta, säger Anna Nauclèr, CCO på Resurs Bank.

Resurs Checkout – en omnilösning

När konsumenter ändrar sitt sätt att handla är det viktigare än någonsin med en omnilösning som håller ihop kommunikation och betallösningar i både e-handel och butik.

– Med Resurs Checkout får handlare en omnilösning som gör det smidigt att anpassa sin affär till de kanaler som konsumenterna efterfrågar. Med Resurs Checkout kan kunder välja delbetalning som gör att man kan skapa en jämnare månadsekonomi för att kunna planera sin ekonomi och känna sig trygg, fortsätter Anna.

Starka varumärken bygger lojalitet

Nyckeln till att få fler återkommande kunder ligger i att anpassa sin affärsstrategi så att den håller sig relevant och hjälper till att stärka varumärket. Precis som att affärsmodeller anpassas behöver varumärkesarbetet spegla vad som sker i världen.

– Handeln har mycket att vinna på att väga in aspekter som handlar om hållbar konsumtion, där kreditbedömning är grundläggande för att också skapa hållbar lönsamhet i sin affär. Genom att erbjuda co- och whitelabel-koncept för våra betallösningar, där våra partners varumärke frontas gentemot slutkund, skapas förutsättningar för en tydlig och anpassad kundkommunikation som stärker handlarens varumärke, säger Anna.

Klokare köp ger hållbarare samhällen

Detta får till följd att kunderna har råd att köpa produkter av högre kvalitet som håller längre vilket bidrar till klokare konsumtion samtidigt som högre snittköp skapar tillväxt. Långsiktigt smarta köp leder till hållbar privatekonomi, vilket i sin tur leder till mer hållbart rustade samhällen som kan leva upp till de globala målen.

– Resurs har en noggrann kreditbedömningsprocess med syfte att människor ska ha en långsiktig hållbar privatekonomi. Vi har individuell rådgivning och en rad olika aktiviteter för att undvika att kunder hamnar i inkasso. Ingen vinner på överskuldsättning, avslutar Anna.

FAKTA OM RESURS BANK

Resurskoncernen finns i hela Norden och består av Resurs Bank och Solid Försäkring. Vi jobbar med att skapa smarta betal- och finansieringslösningar för både konsumenter och företag.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Resurs Bank här 

Mer från Resurs Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Resurs Bank och ej en artikel av Dagens industri
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?