Annons

Räntor och valutor: Tysk oro pressar euron

Kronan tappar ytterligare på tisdagen och handlades en period över 10 kronor mot euron. Svenska räntor handlas svagt ned medan övriga Europa sjunker 2-3 punkter.

Politisk osäkerhet i Tyskland har pressat euron som handlas nära de lägstanivåer som nåddes på måndagen efter helgens nyhet om att de tyska regeringssamtalen kollapsat.

Tysklands president Frank-Walter Steinmeir uppmanade samtliga partier att försöka hitta lösningar för att undvika nyval, men förbundskansler Angela Merkel sade att hon föredrar nyval framför att leda en minoritetsregering.

"Politisk risk i Tyskland - som ofta ses som en bastion för politisk stabilitet - har potential för att orsaka ytterligare svaghet i euron då utländska investerare drar sig ur när de utvärderar läget", sade Andrew Milligan, chef för global strategi vid Standard Life Investments, enligt Financial Times.

"Tyska politiska förhandlingar - möjligheten för tidiga val - kommer förmodligen inte ha någon större påverkan på ekonomin som tjänar på starka handelsflöden, men ju längre de varar desto mer oroande är implikationerna för redan komplexa samtal om euroområdets integration", sade han.

Euron handlas vid 1,1740 mot dollarn på tisdagen och räntan på den tyska tioåringen har sjunkit 1 punkt till 0,35 procent.

Kronan tappade mark på tisdagen och handlades under en period över 10-strecket mot euron, där den inte legat sedan en tillfällig visit i november 2016.

Oro för konsekvenserna av en inbromsning på den svenska bostadsmarknaden anses på senare tid ha tyngt kronan.

På förmiddagen hade den dock hämtat hem något och handlades vid 9,99, 3 öre svagare än måndagen, och 8,51 mot dollarn, 3 öre svagare än på måndagen.

Räntan på den svenska tioåringen har sjunkit 1 punkt till 0,72 procent.

Theresa May fick på tisdagen stöd av ministrar från båda sidor av den splittrade regeringen för att höja budet för brexitnotan till 40 miljarder pund, enligt ITV.

"Storbritannien och EU måste gå framåt tillsammans", sade premiärministern i ett uttalande och antydde att ett bättre bud nu måste mötas av EU-sidan med ett löfte om att börja tala om handelsfrågor efter brexit. Pundet handlas sidledes mot euron på tisdagen.
Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?