Annons

Räntor och valutor: Tysk optimism stärker euron

Europeiska statspappersräntor stiger något, främst i längre löptider, i fredagens förmiddagshandel. Euron handlas samtidigt högre mot dollarn efter nya styrkebesked från det tyska näringslivet

Konjunkturbarometern IFO-index steg till rekordhöga 117,5 i november, från 116,8 i oktober (väntat 116,7), och det var framför allt förväntningarna om framtiden som ökade den senaste månaden.

En IFO-ekonom, som citeras av Reuters, konstaterar att den tyska ekonomin är robust och i stort sett opåverkad av den politiska utvecklingen på hemmaplan och internationellt. Det verkar inte heller som att ECB:s beslut att skära ned på obligationsköpen från årsskiftet har påverkat det tyska näringslivssentimentet.

IFO-chefen Clemens Fuest sade till CNBC att några veckors fördröjning med att bilda en regering inte skulle göra någon stor skillnad, men en längre period skulle kunna vara negativt. Det skulle kunna fördröja brexitförhandlingarna och reformarbetet i euroområdet.

Enligt IFO-chefen skulle såväl en storkoalition som en minoritetsregering fungera för den tyska ekonomin.

Capital Economics noterar att såväl IFO som PMI nu målar upp en mycket positiv bild av den tyska ekonomin, och även om IFO-enkäten startade innan helgens sammanbrott i de tyska regeringsförhandlingarna så tror de inte att det har påverkat sentimentet.

"Därmed räknar vi med att den tyska ekonomin kommer att fortsätta utvecklas mycket väl de kommande månaderna, även om väljarna måste gå till valurnorna igen", skriver Capital Economics.

I Tyskland har nu i alla fall oppositionspartiet SPD öppnat för samtal om eventuellt stöd för en regering ledd av förbundskansler Angela Merkel.

"SPD är fullt övertygade om att samtal behövs", sade partiets generalsekreterare Hubertus Heil på fredagsmorgonen, enligt DPA.

Svenska statsobligationsräntor stiger 1-4 punkter på fredagsförmiddagen, mest i längre löptider, kronan handlas samtidigt något svagare mot överlag en starkare euro jämfört med torsdagens svenska stängningsnivå.

Data från SCB visade att den svenska PPI-inflationen sjönk till 2,5 procent i oktober, den lägsta nivån sedan oktober 2016, från 4,3 procent i september. Prisökningstakten för konsumtionsvaror för inhemsk tillgång sjönk samtidigt till 1,8 procent i oktober från 2,5 procent i september.

Amerikanska statspappersräntor stiger något i den europeiska handeln på fredagen efter att USA firat Turkey-day på torsdagen. Det brukar oftast vara tunn handel i New York även dagen efter Thanksgiving, men USA-kalendern bjuder åtminstone på preliminära PMI-data för november, klockan 15.45.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?