Annons

Räntor och valutor: Tysk konjunkturbarometer sjönk mer än väntat

Europeiska statspappersräntor handlas svagt lägre på torsdagsförmiddagen än på onsdagseftermiddagen. Euron handlas samtidigt något svagare mot dollarn efter att ha tappat i den sena USA-handeln på onsdagen, och därefter återhämtat sig något på torsdagen.

Den tyska konjunkturbarometern IFO-index sjönk till 115,4 i februari från historiskt höga 117,6 i januari. Det var en större nedgång än väntade 117,0, men fortsatt klart över 20-årsgenomsnittet 103,7.

Det var främst index över utsikterna som dämpades i februari, till 105,4 från 108,3 i januari, medan nedgången för nulägesomdömet var mer måttligt, till 126,3 från 127,8.

En IFO-ekonom konstaterade, enligt Reuters, att den tyska ekonomin är något mindre "euforisk" och att det starka exportsentimentet har dämpats något. Ekonomen ville dock inte tala om någon trendvändning ännu, men noterade att avtalet om regeringskoalitionen inte ger något skäl till jubel, snarare måttfullhet.

Capital Economics noterar i ett kundbrev att nedgången för IFO-index antyder att den tyska BNP-tillväxten nu närmar tig toppen, men den bör förbli stark. Även om index över nuläget dämpades i februari var det fortsatt högre än i december, den större nedgången för utsikterna kan bero på flera faktorer, som den starka euron, svagare efterfrågan från Kina och/eller nedgången på aktiemarknaden tidigare i februari.

Enligt analyshuset antyder IFO-index nu en BNP-tillväxt på runt 3 procent under första kvartalet jämfört med första kvartalet 2017, vilket skulle vara mycket starkt med tyska mått mätt.

"Och när väl en regering har bildats kan en mindre finanspolitisk stimulans säkra att den hälsosamma tillväxttakten kan fortsätta", skriver Capital Economics.

Europeiska statspappersräntor vände svagt ned efter IFO-data och raderade därmed ut en svag uppgång tidigare på torsdagen. Däremot noterades inga märkbara rörelser i eurons växelkurs.

Tidigare på onsdagen visade en barometer från Insée att sentimentet i den franska tillverkningsindustri, och hela näringslivet, dämpades något i februari från höga nivåer i januari. 

Brittisk BNP steg 0,4 procent under fjärde kvartalet jämfört med tredje kvartalet enligt den andra beräkningen av utfallet (+0,5 procent enligt det första estimatet). Offentlig konsumtion och investeringar steg mer än väntat samtidigt som exporten oväntat sjönk 0,2 procent jämfört med föregående kvartal.

Svenska statsobligationsräntor sjunker i längre löptider i förmiddagens handel på torsdagen, kronan handlas samtidigt marginellt svagare mot euron jämfört med vid svensk stängning på onsdagen, efter att ha handlats något starkare under natten.

Data från SCB på förmiddagen visade att antalet anställda i Sverige ökade med 2,4 procent under fjärde kvartalet jämfört med fjärde kvartalet 2016. Lönesumman ökade samtidigt 4,6 procent totalt, och 4,9 procent inom näringslivet.

Det totala antalet lediga jobb i uppgick till 101.500 under fjärde kvartalet, upp från 92.200 för ett år sedan.

76.600 lediga jobb återfanns inom näringslivet, 14,1 procent fler än för ett år sedan. Av dessa var 36.000 vakanser, en ökning med 9,6 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol.

Amerikanska statspappersräntor, främst i längre löptider, steg på onsdagskvällen efter att Fed publicerat protokollet från FOMC-mötet den 30-31 januari.

Protokollet indikerade stigande förtroende bland ledamöter om fortsatt god ekonomisk tillväxt och stigande inflation, vilket "ökar sannolikheten för att en gradvis uppåtbana för Federal Funds (styrräntan) kommer att vara lämpligt".

Den amerikanska tioårsräntan noterades till drygt 2,95 som högst i den sena USA-handeln på onsdagen, en ny toppnotering sedan årsskiftet 2013/2014, men har därefter sjunkit tillbaka något i torsdagens handel.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på sedvanlig veckodata över nyanmälda arbetslösa, klockan 14.30, ledande indikatorer för januari, klockan 16.00, och Kansas city Feds industriindex för februari, klockan 17.00.

Det väntas också tal från Fedledamöterna William Dudley, klockan 16.00, Raphael Bostic, klockan 18.10, och Robert Kaplan, klockan 21.30. Rubrikerna för anförandena antyder inte att det ska komma några direkta penningpolitiska signaler men ämnet kanske ändå dyker upp i frågestunder.


Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?