Spanska räntor föll dock markant på måndagen med stöd av opinionsmätningar som tyder vikande stöd för de katalanska separatisterna inför det nyval som ska hållas den 21 december.
Italienska räntor sjönk också markant på måndagen med stöd av beskedet sent på fredagskvällen om att Standard & Poor's höjer landets kreditbetyg till BBB, från BBB-. S&P höjde också sin BNP-prognos för Italien till i genomsnitt 1,3 procent 2018-2019 och de räknar med att regeringen kommer att nå sitt mål om ett budgetunderskott på 2,1 procent av BNP i år.
EU-kommissionens konjunkturbarometerindikator (ESI) steg till 114,0 i oktober, från 113,1 i september. Det var den högsta noteringen för indikatorn sedan januari 2001, och över väntade 113,3. Uppgången drevs av stärkt förtroende inom industrin, vars indikator noterades till historiskt höga 7,9, samt inom detaljhandeln och byggindustrin.
Capital Economics noterade i ett kundbrev att politisk osäkerhet inte tycks ha haft någon effekt på det ekonomiska sentimentet. Baserat på historiska jämförelser skulle nuvarande nivåer för ESI antyda en BNP-tillväxt på upp till 4 procent på årsbasis, men ekonomerna påpekar att indikatorn har överskattat tillväxten de senaste kvartalen.
Stark ekonomisk aktivitet behöver dock, som bekant numer, inte leda till högre inflation. Preliminära data från Tyskland tyder på att HIKP-inflationstakten sjönk till 1,5 procent i oktober från 1,8 procent i september, väl under väntade 1,7 procent.
Nordea-ekonomen Tuuli Koivu noterade i ett kundbrev att sektordata visade att den tyska tjänstprisinflationen sjönk till 1,2 procent i oktober, från 1,6 procent i september. Det kan tala för att uppåttrenden i kärninflationen från tidigare i år har tagit paus, och Nordea ser nu ökade nedåtrisker mot sin inflationsprognos för euroområdet.
I Spanien sjönk HIKP-inflationen preliminärt till 1,7 procent i oktober, från 1,8 procent i september, vilket var i linje med prognos. Spansk BNP steg vidare 0,8 procent preliminärt under tredje kvartalet, vilket också var i linje med prognos.
Eurostat redovisar snabberäkningar av BNP för tredje kvartalet och HIKP för oktober på tisdagen.
Svenska statspappersräntor sjönk 1-3 punkter på måndagen, tioårsräntan ner 3 punkter, till 0,81 procent , och räntegapet mot den tyska motsvarigheten var oförändrat på 43 punkter.
Euron stärktes 1 öre mot kronan, till 9:72, medan dollarn stärktes 1 öre, till 8:37. TCW-index sjönk dock till 131,14 (131,37)
I Sverige publicerade SCB lönedata för augusti på måndagsförmiddagen, och enligt Medlingsinstitutets (MI) bearbetning av statistiken ökade lönerna med 2,6 procent i årstakt i hela ekonomin. MI noterar att satsningarna på högre löner till lärare och undersköterskor bidrar till att lyfta den totala löneökningstakten nu, men de anar också ett begynnande bredare lönetryck.
"Mycket tyder ändå på att löneökningstakten har tilltagit något sedan april i år. Tydligast är detta för kommunsektorn, men i viss mån gäller det också för näringslivet", säger Valter Hultén, ansvarig för makroekonomisk analys på Medlingsinstitutet.
Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, instämde i ett kundbrev att det syns spirande tecken på en uppgång i löneökningarna, men han konstaterade samtidigt att löneinflationen ändå fortsatt är "förvånansvärt låg".
Amerikanska statspappersräntor sjönk något efter svensk stängning på fredagen och räntorna fortsatte något nedåt även på måndagen. Vid svensk stängning noterades tioårsräntan till 2,39, 4 punkter lägre än vid samma tid på fredagen.
USA-data på måndagen visade att privata inkomster steg 0,4 procent i september medan konsumtionen steg 1,0 procent, vilket i princip var förutskickat i fredagens första estimat av BNP-utvecklingen under tredje kvartalet. Kärn-PCE-inflationen var samtidigt oförändrad på 1,3 procent i september jämfört med i augusti, vilket var i linje med prognos.
RDQ Economics noterar i ett kundbrev att det starka konsumtionsutfallet i september visserligen i stort sett var väntat, men det innebär också en solid grund för ett starkt konsumtionsutfall även i BNP för fjärde kvartalet. Det återstår dock att se konsumtionsdata för oktober för att mer säkert avgöra hur mycket av det starka septemberutfallet berodde på engångskonsumtion förknippade till orkanerna.
USA-agendan är fullmatad denna vecka, med onsdagens FOMC-möte och fredagens jobbrapport för oktober i särskilt fokus. Marknadsaktörerna intresse riktas dock i högre grad mot president Donald Trumps besked om vem han kommer att nominera till ny Fedchef.
Politico rapporterade på måndagen att besked kan komma på torsdag, vilket senare också var budskapet från Vita huset. Jerome Powell uppges fortsatt vara det mest sannolika valet, men Politico noterar att Donald Trump kan överraska.