1515

Räntor och valutor: Tydigt nedåt för räntor på morgonen

USA-räntan har dragit ned tydligt under 1,60 procent medan risksentimentet är svagt på grund av förstärkt virusoro. Asienbörserna handlas tydligt nedåt medan valutarörelserna är beskedliga.

”På global nivå ser vi nya rekordnivåer av antalet nya covid-fall. Det är oklart hur mutationer kommer att reagera på vaccin så det är fortsatt ett frågetecken”, sade Peter Schaffrik, makrostrateg på RBC Capital Markets, till Dow Jones.

Den amerikanska tioårsräntan är ned 3 punkter sedan tisdagseftermiddagen till 1,56 procent.

Lee Hardman, valutastrateg på MUFG, framhåller för Dow Jones att avsaknaden av uppåtmomentum för amerikanska räntor har gjort att dollarn tappat sin drivmotor. Den amerikanska valutan har inte kommit tillbaka under 1:20 mot euro samt har tappat något till nivå kring 108 mot den säkra hamnen yen.

Rörande viruset rapporteras det från japanskt håll om att huvudstaden Tokyo samt bland annat Osaka kan komma att utlysa ett nödläge inför kommande månadsskifte. 

Japanska räntor har dragit nedåt med tioårsräntan en punkt lägre till 0,07 procent. Börserna i Tokyo och Hongkong tappar omkring 2 procent i nattens asiatiska handel. 

USA-terminerna är svagt ned efter att Wall Street stängde lägre för andra raka handelsdagen på tisdagskvällen. Bolagsrapporter lyckades inte få fart på riskaptiten.

Den sydkoreanska exporten ökade 45 procent och importen 31 procent under de 20 första dagarna i april mot samma period i fjol. Producentpriserna i landet fortsatte att klättra i mars till en årstakt på 3,9 procent från 2,1 procent månaden före.

Vidare var Nya Zeelands inflationstakt 1,5 procent i det första kvartalet, mot snittförväntan om en oförändrad nivå på 1,4 procent från kvartalet före. Varken den nyazeeländska kiwi-dollarn eller den sydkoreanska won har dock rört sig substantiellt på valutamarknaden under natten.

Den råvarukänsliga australiensiska dollarn är däremot försvagad upp mot 1:30-strecket gentemot USA-dollarn trots starkare detaljhandelsstatistik för mars än väntat. Ur ett råvaruperspektiv kan noteras att exempelvis oljepriset påverkats negativt av virusoron.

Energisektorn är en svagt presterande i nattens australiensiska börshandel med indextapp på omkring 1 procent. Den räntepåverkade banksektorn går också svagt medan australiensisk tioårsränta förts ned 5 punkter under 1,70 procent i det rådande klimatet.

På onsdagens fortsatta agenda står brittisk prisstatistik för mars och kanadensiskt KPI samt BOC-räntebesked. Inflationstrycket bedöms ha ökat i de båda länderna medan den kanadensiska centralbanken förväntas lämna kvar sin styrränta på 0,25 procent. Varken pundet eller kanadadollarn har uppvisat någon jätterörelse under natten efter ett mindre tapp mot dollar sent på tisdagen.

Liknande utveckling har märkts för kronan som är ett par öre svagare mot dollarn sedan tisdagseftermiddagen till 8:44. Mot euro har kronan försvagats en aning till 10:15.


Innehåll från FacebookAnnons

Facebook berättar: ”Så når du din målgrupp online”

Genomsnittssvensken spenderar nu mer pengar online än i fysiska affärer, men hur många företag är redo för det skiftet? En stor hjälp på vägen är det som Facebook kallar ”Discovery Commerce”. 

– Företag har förstått att de måste vara sökbara online, men ännu viktigare är att vara ”upptäckbara”, berättar Henrik Sörensson, Head of Industry på Facebook i Norden.

Läs mer om Discovery Commerce och hur du kan låta dina produkter hitta konsumenterna   

Pandemin har snabbdigitaliserat Sverige och resten av världen. Bransch efter bransch har snabbt ställt om, helt eller delvis, till en digital verklighet med rekordökningar i e-handel som följd. 

Med över sex miljoner svenskar på Facebook är det inte konstigt att de flesta annonserande företag vänder sig dit för att nå sin målgrupp. Något som skiljer människors beteende på sociala medier, jämfört med resten av webben, är att sociala medier som Facebook och Instagram i högre utsträckning används för inspiration och upptäckande. Istället för att aktivt söka efter saker serveras du ett innehåll som du kan välja att konsumera eller skrolla förbi.

Utan den guidning som sökningar ger behövs något annat för att företag ska nå personer i sociala medier. Lösningen stavas Discovery Commerce och är ett skifte för marknadsförare och produktägare.

– Om e-handel går ut på att underlätta för människor att hitta produkter så handlar Discovery Commerce snarare om hur produkter kan hitta till människorna, säger Henrik Sörensson.

Enorma mängder data och lättanvända system

De flesta svenskar har använt Facebook, Instagram eller Messenger och känner väl till hur systemen ser ut och fungerar – men vad är det som gör att annonserna som dyker upp känns mer relevanta här än på andra platser? Anledningen är helt enkelt den enorma mängd data som genereras av användarna, vilket ger annonsörer större möjligheter att anpassa budskap efter målgrupp. 

Facebooks Discovery Commerce samlar all data som finns i Facebooks infrastruktur, som även inkluderar Instagram, Messenger och Whatsapp, utan att tumma på säkerhet och personlig integritet. Med hjälp av all den informationen och smart teknik kan systemet förstå vad som är viktigt för människor och hur de vill interagera med varumärken. Det innebär att de annonser och produkter som läggs in i Facebooks annonsverktyg visas för dem som med högst sannolikhet finner dem relevanta, oavsett om det sker i mitten av ett videoklipp eller i Messenger. 

Informationen ger företag möjlighet att hitta rätt målgrupp direkt, men även att optimera och förbättra annonseringen kontinuerligt. Det fungerar på samma sätt både om du är ett litet företag med lokala kunder eller en stor global aktör. 

– Människor blir alltmer bekväma med att handla online och rådande pandemi har accelererat detta ytterligare. Jag tror att varumärken i all branscher har mycket att vinna på att utmana sig själva och se över befintliga konsumentbeteenden, kanske framförallt i traditionella branscher där man länge har gjort saker på ett invant sätt. I slutändan är det mindre viktigt om avslutet görs online eller offline men det måste ske på kundens villkor och ju mer friktion man lyckas skala bort desto mer har man att vinna, säger Henrik Sörensson. 

Facebooks siffror visar att cirka fyra av fem Instagram-användare världen över har upptäckt nya produkter genom plattformen.

Volvo hittade köpsugna kunder

När Volvo Cars i Sverige i maj 2020 skapade sin första helt online-fokuserade säljkampanj skedde det främst via Facebookannonsering och med stort fokus på aktiv optimering. Resultatet? 32 000 fler personer än tidigare uppgav att de är ”mycket troliga att köpa en Volvo online”.

– Genom att använda data och ett tätt samarbete med våra partner testade vi flera kreativa sätt att nå ut via Facebook, och fick direkt feedback från konsumenterna om vad som fungerade bra och vad som behövde justeras. Vi har lärt oss hur vi på en plattform som Facebook kan gå från data till insikt till bättre resultat på bara några dagar eller till och med timmar, säger Robert Kalinagil, Consumer Experience Operations Manager på Volvo Car Sverige.

Robert Kalinagil har arbetat med Facebookmarknadsföring länge i flera olika branscher och imponerades speciellt över hur skickliga algoritmerna nu blivit på att hitta rätt målgrupp.

– Tidigare har vi fått lägga mycket tid på att skapa mängder av små nischade målgrupper manuellt för att få bra resultat, nu är det arbetet helt automatiserat. Det är imponerande hur vi kan ”mata” Facebook med våra mål och sedan låta systemet optimera annonserna för att visa dem för rätt målgrupp, säger han.

Efter den lyckade kampanjen har Robert och hans kollegor på Volvo Cars fortsatt satsa vidare på onlineförsäljning och att få ihop hela kundresan från online till offline genom skapandet av en helägd återförsäljare. Dessutom har man utökat möjligheterna att köpa sin bil på Volvo Cars hemsida med bland annat den flexibla prenumerationstjänsten Care by Volvo.

– Bilbranschen har varit relativt sen att ta sig an onlineförsäljning och även om processen börjat online så har ofta slutköpet skett hos en bilhandlare. Att vi nu säljer allt mer helt online visar att de flesta branscher nog kan göra detsamma och i det arbetet är Facebook en värdefull partner, säger Robert Kalinagil.

Henrik Sörensson håller med och uppmanar till förändring hos fler företag.

– Den viktigaste lärdomen med Volvos kampanj är vikten av att våga testa något nytt när människors beteende förändras. I dag är mer än 50 procent öppna för att köpa en bil online, något som hade låtit osannolikt bara för ett år sedan. För att fortsätta vara relevant måste företags kommunikation också förändras vilket Volvos kampanj är ett lysande exempel på.

Läs mer om Discovery Commerce och hur du kan låta dina produkter hitta konsumenterna   

Mer från Facebook

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Facebook och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?