1515

Räntor och valutor: Trump-turbulens pressar dollarn

Amerikanska statspappersräntor har sjunkit något efter den svenska marknadens stängning på tisdagen, dollarn handlas samtidigt fortsatt lägre mot andra större valutor

 

Ränte- och valutautvecklingen var något oregelbunden i USA-handeln på tisdagskvällen, men efter nya besvärande uppgifter om USA:s president Donald Trump pressas dollarn och USA-räntorna ytterligare neråt i onsdagens Asienhandel.

New York Times rapporterade att Donald Trump försökte förmå den sparkade FBI-chefen James Comey att lägga ner undersökningen av den förre nationelle säkerhetsrådgivaren Michael Flynn. Samma tidning rapporterade också att det var Israel som låg bakom de hemliga uppgifter som Donald Trump läckte vid ett möte med ryska ledare förra veckan.

De fortsatta besvärande uppgifterna förstärker farhågorna om det amerikanska ledarskapet och dämpar ytterligare förväntningarna om att presidenten ska kunna leverera de tidigare väntade finanspolitiska stimulanserna.

"Med det skakiga investerarförtroendet för USA:s inflationsutsikter ses den politiska turbulensen som en negativ faktor. Marknaden har just börjat prisa ur framtida räntehöjningar och kommer troligen att fokusera på svaga USA-data framöver", sade Daisuke Uno, chefsstrateg vid Sumitomo Banking Corp i Tokyo, till Bloomberg News.

Onsdagens USA-agenda bjuder inte på någon tyngre makrostatistik, och det står inte heller några Fedledamöter på talarlistan.

Asiatiska börser utvecklas mestadels negativt hittills på onsdagen när den politiska turbulensen i USA dämpar riskaptiten.

"För närvarande finns en stark känsla av att investerare försöker utvärdera hur långt det här kommer att gå. Det är en situation där du inte helt kan utesluta sannolikheten för en riksrätt längre fram, så det är svårt för investerare att köpa", sade Tomoichiri Kubota, analytiker vid Matsui Securities, till Bloomberg News.

På onsdagens Europaagenda riktas blickarna bland annat mot brittisk arbetsmarknadsdata för mars/april, klockan 10.30, och Eurostats redovisning av definitiva april-KPI samt byggproduktion för mars, klockan 11.00.

        onsdag 6.15 (tisdag kl 16.15)
================================
USD/SEK 8:7620 (8:8004) EUR/USD 1:1114 (1:1072)
EUR/SEK 9:7379 (9:7427) USD/JPY 112:44 (113:47)
Jp obl 2 -0,16 (-0,16) Jp obl 10 0,05 (0,05)
Ty obl 2 -0,66 (-0,66) Ty obl 10 0,44 (0,43)
US obl 2 1,28 (1,30) US obl 10 2,30 (2,33)


Innehåll från MousetrapperAnnons

Bespara dina anställda onödig smärta

En aktuell undersökning, genomförd av Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper, visar att 46 % av alla bildskärmsarbetare arbetar hemifrån – vilket innebär ca 1700 000 personer. När vi ställde följdfrågan om smärtan uppkommit sedan de började arbeta hemifrån under pandemin blev vi överraskade. Hela 20 % av de som börjat jobba hemifrån under pandemin, eller drygt 230 000, har upplevt att de fått musarmsliknande besvär sedan den startade!

Musarm – eller Repetitive Strain Injury (RSI) som det egentligen heter – är ett samlingsnamn för flera olika tillstånd som uppkommer när man under lång tid arbetar med armar och händer i statiska positioner. Det kan leda till överansträngning i alla de muskler som omger nacke, axel, arm eller hand. En korrekt arbetsställning ökar chanserna att slippa, eller lindra, repetitiva belastningsskador/RSI – vilka annars riskerar att bli kroniska. 

Alla borde arbeta centrerat

Genom att arbeta centrerat, med händerna innanför axlarna, så får man en avslappnad arbetsställning och kan undvika problem som kan uppstå vid arbete med en traditionell datormus, när man inte längre behöver sträcka sig efter musen på skrivbordet. 

Om man inte behandlar sin musarm, utan bara biter ihop, riskerar man att få en livslång kronisk skada. Man kan lära sig att hitta andra vägar att arbeta, men återgår man till gamla vanor så kommer smärtan tillbaka. 

Genom att agera i tid är mycket vunnet, ur ett individperspektiv men också ur ett rent samhällsekonomiskt perspektiv. Många måste sjukskrivas i perioder och genomgå rehabiliterande åtgärder för att kunna återgå till arbetet. Vilket i de allra flesta fall hade kunnat undvikas med mer kunskap och bättre hjälpmedel.

Tre tips som hjälper

Sitter man hemma och arbetar så är det tre saker som är viktiga att tänka på om man vill undvika musarm:

1. Håll fötterna stadigt mot marken.
Ställ in stolen så att fötterna vilar stadigt på golvet, fötterna placeras något framför knäna. Använd vid behov ett fotstöd.

2. Håll armarna i linje med golvet.
Låt axlarna slappna av och håll armbågarna i ca 90° vinkel. Om du ändrar position, så försök att hålla dig inom ett intervall på mellan 70° och 135° – och växla gärna med att arbeta stående i intervaller.

3. Arbeta centrerat.
För att förhindra förslitningsskador är det avgörande att hålla händerna centrerade, innanför axlarna. En vanlig fälla är att sträcka ut armen för att nå musen bredvid tangentbordet. Genom att använda en ergonomisk mus, som Mousetrapper, får du en ergonomiskt sund ställning som håller armar och händer avslappnade. En centrerad mus ger, ofta efter bara ett par veckor, en märkbar förbättring.

4. Bonustips!
Placera skärmen i rätt höjd, dina ögon föredrar att titta nedåt. Placera skärmens övre del i ögonhöjd, eller något lägre. Om du arbetar på en bärbar dator, överväg ett laptop/tablet-stativ och ett fristående tangentbord för att kunna uppnå en korrekt, bekväm höjd.

Vill du ha fler råd och övningar för en förbättrad arbetssituation hemma, och en presentation av våra ergonomiska muslösningar – besök mousetrapper.com.

Läs mer om Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper

 

Mer från Mousetrapper

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mousetrapper och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?