1515
Annons

Räntor och valutor: Trump lockar investerare till dollarn

Dollarn stärks på onsdagen efter att oro för Donald Trumps handelspolitik lockat investerare till den säkra hamnen. 

Donald Trump kan komma att införa nya importtullar på kinesiska varor till ett värde om 200 miljarder dollar på torsdagen. 

På onsdagen återupptas också samtalen med Kanada om det nya handelsavtalet. Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland ska träffa USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer i Washington. 

Det är oklart vad som är deadline men en del talar om 30 september för att kunna skriva under ett avtal till den 30 november, innan Mexiko får en ny president.

USA:s president Donald Trump har sagt sig villig att gå vidare med endast Mexiko om Kanada inte vill ansluta sig till det omförhandlade Nafta, men kongressen och andra varnar för det.

Dollarn handlas strax under 1:16 mot euron. 

Italienska räntor fortsatte nedåt på onsdagen, med tioåringen ned omkring 8 punkter till 2,94 procent, efter att regeringen sökt försäkra investerare att man kommer respektera EU:s budgetregler. 

Matteo Salvini, ledare för Lega och vice premiärminister, sade till tidningen Sole och andra italienska medier att budgeten inte kommer att bryta mot EU:s regler utan underskottet kommer bli "cirka" 2 procent av BNP för 2019. 

Det är i linje med vad han sade på tisdagen efter att under helgen ha oroat marknaden med uttalanden om ett underskott på nära 3 procent. 

Martin van Vliet, räntestrateg vid ING, sade till Reuters att en viktig fråga är huruvida ökad budgetdisciplin är tillräckligt för att rädda Italien från nedgraderingar från kreditvärderingsinstituten. 

Fitch sänkte på fredagen utsikterna för Italiens BBB-betyg till negativa från stabila. 

"Om tillväxten dämpas nästa år kan Italien sänkas, vid sidan av underskottet. Om vi har en sänkning med bara ett steg kan det leda till att utländska investerare kastar in handduken", sade han. 

Produktionsvärdet i det svenska näringslivet steg med 1,8 procent i juli jämfört med samma månad året före medan den sjönk 0,9 procent jämfört med föregående månad, enligt statistik från SCB.  

Väntat var en nedgång med 0,4 procent under månaden och en uppgång med 3,4 procent i årstakt enligt SME Direkts prognosenkät.

Johan Löf på Handelsbanken skrev i en kommentar att det är viktigt att komma ihåg att månatliga data kan vara oregelbunden och att ett brant fall i energiproduktion drog ner helhetssiffran för produktionsvärdeindex samtidigt som industri- och tjänsteproduktionen rör sig sidledes.

Den svenska industrins totala orderingång, säsongsrensat i volym, steg samtidigt med 9,8 procent i juli, jämfört med månaden före, enligt SCB.

Euroområdets sammanvägda index för industrin och tjänstesektorn (composite), uppgick till definitiva 54,5 i augusti, upp från 54,3 föregående månad.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn uppgick till definitiva 54,4 i augusti, upp från 54,2 föregående månad. Preliminärt för augusti angavs 54,4.

Chris Williamson, chefekonom vid Markit, sade att de definitiva siffrorna visar att den senaste tiden med robust tillväxt i aktivitet, nya order och sysselsättning förlängdes in i augusti.

"Expansionen ser dock allt mer ojämn ut och stämningen i näringslivet har blivit mer oroad under sommaren", sade han.

Svensk tjänste-PMI från Silf/Swedbank sjönk till 57,1 i augusti från 59,0 föregående månad.

Silf/Swedbank skrev i en kommentar att trots nedgången noterades ett tre månaders glidande medelvärde för augusti till en oförändrad nivå om 58,6 jämfört med motsvarande medelvärde för juli.

I en konjunkturprognos som publicerades på onsdagen skrev Nordea att konjunkturtoppen är passerad och tillväxten dämpas, samtidigt som arbetsmarknaden förblir stark. Sverige har goda ekonomiska förutsättningar att möta avmattningen.

Banken spår att BNP kommer öka med 2,7 procent i år och 2,0 procent 2019. 

"Exporten har hittills i år varit en besvikelse och ledande indikatorer talar för att resten av året inte blir bättre. Handelskonflikt, högre energipriser och något högre räntor dämpar global tillväxt", som stannar runt 3,5 procent under prognosperioden säger Nordeas chefekonom Annika Winsth i en kommentar.

Kronan har stärkts 2 öre till 9:11 mot dollarn, efter att som starkast ha handlats strax under 9:07 mot dollarn under natten. Mot euron handlas kronan något svagare vid 10:54.

Räntan på den svenska tioåringen är i princip oförändrad vid 0,53 procent. 

Innehåll från St. Hunna ABAnnons

En perfekt cybersäkerhetsstorm

Redan innan Rysslands invasion av Ukraina, och den våg av cyberattacker som skett sedan dess, sågs en markant ökning av Ransomwareattacker från kriminella aktörer där amerikanska FBI gick ut och varnade för ett nyupptäckt hot i form av falska USB-minnen.

FBI varnade specifikt för att så kallade Ransomwaregrupper skickat ut falska USB-minnen till företag inom framför allt försvarsindustrin, försäkringsbranschen och transportbranschen. Falska USB-minnen, eller BadUSB på engelska, ser ut som vanliga USB-minnen innehållande dokument och filer. Men när de ansluts till datorn kan de istället agera som exempelvis ett tangentbord eller ett trådlöst nätverkskort. Detta gör att en dator kan hackas på ett ögonblick, utan att ett antivirusprogram har en chans att stoppa attacken. De här grupperna vill hacka företag och offentliga organisationer i syfte att ta kryptera all information på nätverken och därefter kräva organisationen på lösensumma, något som bland annat hände i en uppmärksammad cyberattack mot en svensk kommun 2021.

För att undvika hackare, spionage och andra hot brukar IT-system generellt utrustas med brandväggar som skydd mot attacker via internet. Känsligare system, så som styrsystem för känslig infrastruktur eller militära system, brukar dessutom vara helt frånkopplade från alla nätverk, inklusive internet. Att frikoppla system på sådant sätt kallas luftgap eller air-gap.  

Falska USB-minnen har varit kända åtminstone sedan 2010, och är ett ständigt närvarande hot mot militära luftgapade IT-system. Faktum är att alla kända, lyckade attacker mot luftgapade system har skett genom falska USB-minnen, där den mest kända attacken är den så kallade Stuxnet-attacken mot Irans kärnvapenindustri.

Det Uppsalabaserade företaget S:t Hunna AB har sedan 2015 utvecklat och sålt IT-säkerhetsutrustning för att skydda känsliga system mot den här typen av attacker och det ständiga hot från skadlig kod och virus i filer som ligger på flyttbara medier. Kundlistan involverar en lång rad kända svenska och utländska myndigheter, organisationer och företag, där Försvarsmakten och Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) är två kunder med höga krav på cybersäkerhet.

– Sedan Rysslands invasion i mars har vi haft en markant ökning av intresse från främst offentliga aktörer att få tillgång till våra produkter, säger Jonas Engfors, försäljningschef på S:t Hunna, och fortsätter:

– Många organisationer har konstaterat att de tar stora risker då de regelbundet använder information på USB-minnen och CD/DVD. Således vill de minska risken så mycket som möjligt. Med hänsyn till olika samhällsviktiga verksamheter som bedrivs finns inget utrymme för att interna system ska riskera att smittas av virus och skadlig kod – oaktat om det sker av misstag eller som resultat av en antagonistisk handling från utländska aktörer eller kriminella organisationer.

För många av S:t Hunnas kunder har det varit viktigt att systemet är utvecklat och tillverkat i Sverige av ett svenskt företag, är användarvänligt och nyttjas av aktörer inom det svenska totalförsvaret. Även om den svenska kundbasen i huvudsak består av statliga svenska myndigheter och organisationer har man även ett flertal internationella företag som kunder och produkterna används över hela världen.

Läs mer om Hunna här!

Om St Hunna 

Ett svenskt bolag grundat med omfångsrik kompetens från försvars- och informationssäkerhetsindustrin. Vi tillhandahåller produkter som förändrar informations- och cybersäkerhet för nationer, samhällen och företag till att bli bättre.

Företaget vann Bona Postulatapriset 2020, och kvalificerade sig på Delioitte Sweden Technology Fast 50 både 2020 och 2021.

Mejl: info@hunna.eu

Växel: 08-98 68 60

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med St. Hunna AB och ej en artikel av Dagens industri

Lundin Mining meddelar dödsfall i Neves Corvo-gruvan

Gruvbolaget Lundin Mining meddelar att en anställd hos en materialhanteringsentreprenör har avlidit i bolagets Neves Corvo-gruva, Portugal, under fredagskvällen.

Händelsen beskrivs av Lundin Mining som en ”isolerad incident under jorden” som inträffade när personen körde en del av en mobil utrustning.

”Det är med djup sorg som vi rapporterar den tragiska förlusten av en entreprenörskollega. Våra tankar går till familjen, vännerna och vårt Neves Corvo-team i denna svåra tid. Säkerheten för våra anställda och entreprenörer är fortfarande vår högsta prioritet”, säger Lundin Minings vd Peter Rockandel enligt pressmeddelandet.

Relevanta tillsynsmyndigheter har underrättats och verksamheten i gruvan har tillfälligt avbrutits, skriver Lundin Mining vidare.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera