1515

Räntor och valutor: Trump lockar investerare till dollarn

Dollarn stärks på onsdagen efter att oro för Donald Trumps handelspolitik lockat investerare till den säkra hamnen. 

Donald Trump kan komma att införa nya importtullar på kinesiska varor till ett värde om 200 miljarder dollar på torsdagen. 

På onsdagen återupptas också samtalen med Kanada om det nya handelsavtalet. Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland ska träffa USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer i Washington. 

Det är oklart vad som är deadline men en del talar om 30 september för att kunna skriva under ett avtal till den 30 november, innan Mexiko får en ny president.

USA:s president Donald Trump har sagt sig villig att gå vidare med endast Mexiko om Kanada inte vill ansluta sig till det omförhandlade Nafta, men kongressen och andra varnar för det.

Dollarn handlas strax under 1:16 mot euron. 

Italienska räntor fortsatte nedåt på onsdagen, med tioåringen ned omkring 8 punkter till 2,94 procent, efter att regeringen sökt försäkra investerare att man kommer respektera EU:s budgetregler. 

Matteo Salvini, ledare för Lega och vice premiärminister, sade till tidningen Sole och andra italienska medier att budgeten inte kommer att bryta mot EU:s regler utan underskottet kommer bli "cirka" 2 procent av BNP för 2019. 

Det är i linje med vad han sade på tisdagen efter att under helgen ha oroat marknaden med uttalanden om ett underskott på nära 3 procent. 

Martin van Vliet, räntestrateg vid ING, sade till Reuters att en viktig fråga är huruvida ökad budgetdisciplin är tillräckligt för att rädda Italien från nedgraderingar från kreditvärderingsinstituten. 

Fitch sänkte på fredagen utsikterna för Italiens BBB-betyg till negativa från stabila. 

"Om tillväxten dämpas nästa år kan Italien sänkas, vid sidan av underskottet. Om vi har en sänkning med bara ett steg kan det leda till att utländska investerare kastar in handduken", sade han. 

Produktionsvärdet i det svenska näringslivet steg med 1,8 procent i juli jämfört med samma månad året före medan den sjönk 0,9 procent jämfört med föregående månad, enligt statistik från SCB.  

Väntat var en nedgång med 0,4 procent under månaden och en uppgång med 3,4 procent i årstakt enligt SME Direkts prognosenkät.

Johan Löf på Handelsbanken skrev i en kommentar att det är viktigt att komma ihåg att månatliga data kan vara oregelbunden och att ett brant fall i energiproduktion drog ner helhetssiffran för produktionsvärdeindex samtidigt som industri- och tjänsteproduktionen rör sig sidledes.

Den svenska industrins totala orderingång, säsongsrensat i volym, steg samtidigt med 9,8 procent i juli, jämfört med månaden före, enligt SCB.

Euroområdets sammanvägda index för industrin och tjänstesektorn (composite), uppgick till definitiva 54,5 i augusti, upp från 54,3 föregående månad.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn uppgick till definitiva 54,4 i augusti, upp från 54,2 föregående månad. Preliminärt för augusti angavs 54,4.

Chris Williamson, chefekonom vid Markit, sade att de definitiva siffrorna visar att den senaste tiden med robust tillväxt i aktivitet, nya order och sysselsättning förlängdes in i augusti.

"Expansionen ser dock allt mer ojämn ut och stämningen i näringslivet har blivit mer oroad under sommaren", sade han.

Svensk tjänste-PMI från Silf/Swedbank sjönk till 57,1 i augusti från 59,0 föregående månad.

Silf/Swedbank skrev i en kommentar att trots nedgången noterades ett tre månaders glidande medelvärde för augusti till en oförändrad nivå om 58,6 jämfört med motsvarande medelvärde för juli.

I en konjunkturprognos som publicerades på onsdagen skrev Nordea att konjunkturtoppen är passerad och tillväxten dämpas, samtidigt som arbetsmarknaden förblir stark. Sverige har goda ekonomiska förutsättningar att möta avmattningen.

Banken spår att BNP kommer öka med 2,7 procent i år och 2,0 procent 2019. 

"Exporten har hittills i år varit en besvikelse och ledande indikatorer talar för att resten av året inte blir bättre. Handelskonflikt, högre energipriser och något högre räntor dämpar global tillväxt", som stannar runt 3,5 procent under prognosperioden säger Nordeas chefekonom Annika Winsth i en kommentar.

Kronan har stärkts 2 öre till 9:11 mot dollarn, efter att som starkast ha handlats strax under 9:07 mot dollarn under natten. Mot euron handlas kronan något svagare vid 10:54.

Räntan på den svenska tioåringen är i princip oförändrad vid 0,53 procent. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?