Annons

Räntor och valutor: Tioårsräntan sjönk

Svenska statsobligationsräntor sjönk svagt på torsdagen, tioårsräntan ner 1 punkt, till 0,74 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten minskade till 37 punkter (38).

Euron försvagades 4 öre mot kronan, till 9:91, medan dollarn försvagades 1 öre, till 8:41. TCW-index sjönk till 133,00 (133,33).

SCB rapporterade att den orensade arbetslösheten steg till 6,3 procent i oktober, från 6,2 procent i september. Säsongsrensat sjönk dock arbetslösheten samtidigt från 6,8 till 6,7 procent. Båda utfallen var i linje med SME Direkts konsensusprognos. Antalet sysselsatta ökade med 111.000 personer jämfört med oktober 2016.

Sven-Arne Svensson, chefekonom på Erik Penser Bank, noterade i ett kundbrev att oktober var femte månaden i rad som sysselsättningen ökade med mer än 100.000 personer jämfört med motsvarande månader 2016. I genomsnitt har ökningen varit 113.000.

"Det kan tyckas märkligt att sysselsättningen ökar så kraftigt när det samtidigt är rekordmånga företag som uppger att de har svårt att få tag på arbetskraft. Något verkar inte stämma", skriver Sven-Arne Svensson.

Almega lyfte också upp bristande tillgång på kompetens som ett skäl till att arbetslösheten inte kommer att sjunka ytterligare, och att BNP-tillväxten bromsar in, i en ny konjunkturprognos på torsdagen.

Almega räknar med att Sveriges BNP-tillväxt sjunker från 2,9 procent i år till 2,3 procent nästa år. KPIF-inflationen väntas samtidigt sjunka från 1,9 procent i år till 1,6 procent nästa år, och Riksbanken väntas därför inte höja räntan förrän i början av 2019.

Exportcheferna rapporterar dock starkare optimism om framtiden i Business Swedens exportchefsindex för tredje kvartalet, som steg till 59,7 från 58,9 andra kvartalet. Företagens syn på exportförsäljningen det kommande kvartalet ökade med hela 7,9 enheter, till 65,2 fjärde kvartalet. Synen på exportorderstockarna ökade med 4,3 enheter till 61,0 från 56,7 föregående kvartal.

"Det talar för att exportföretagen kommer att få en bra start 2018", sade Business Swedens chefekonom Lena Sellgren, i en kommentar.

Europeiska statspappersräntor steg något i förmiddagen handel på torsdagen, men uppgången gröptes ur på eftermiddagen. Euron handlades på lägre nivåer mot dollarn, efter en försvagning i USA på onsdagskvällen.

Brittiska pund fick lite stöd på torsdagen efter att detaljhandelsdata för oktober visat att försäljningen steg något mer än väntat, +0,3 procent mot väntade +0,2 procent

Amerikanska statspappersräntor fortsatte sjunka något i USA-handeln efter svensk stängning på onsdagen, och samtidigt pressades ränteskillnaden mellan två och tioåriga räntor ihop till den lägsta nivån på ett decennium. USA-räntorna vände senare uppåt, i ett något bättre risksentiment, i den asiatiska och europeiska handel på torsdagen.

USA-data på torsdagen visade bland annat att Philadelphia Feds industri-index sjönk till 22,7 i november, från 27,9 i oktober, vilket var under väntade 24,9. Delindex för sysselsättning sjönk men index för nya order och för utsikterna på sex månaders sikt steg.

Antalet nyanmälda arbetslösa ökade med 10.000 personer, till 249.000, vilket var högre än väntade 235.000, och importpriserna steg 0,2 procent i oktober, under väntade +0,4 procent.

Industriproduktionen steg dock 0,9 procent i oktober, mer än väntade +0,5 procent, och produktionen i tillverkningsindustrin steg 1,3 procent (väntat +0,6). Samtidigt reviderades septemberdata upp, med 0,1 respektive 0,3 tiondels procentenhet.

RDQ Economics noterade i en kommentar att produktionsdata starkt bekräftar den bild av accelererande produktion som har antytts av ISM-data, orderdata och regionala industriundersökningar. Även om en stor del av uppgången handlade om en återhämtning efter orkanerna verkar den underliggande förbättringen också stark, enligt RDQ-ekonomerna.

Capital Economics noterade också att statistiken speglar att den svagare dollarn har lett till en bred återhämtning för utsikterna för amerikansk tillverkningsindustri.

USA-räntorna vände dock åter något nedåt efter USA-statistiken på torsdagen, samtidigt som dollarn åter tappade mot andra valutor, framför allt mot japanska yen.

Vid svensk stängning noterades den amerikanska tioårsräntan till 2,35 procent, 1 punkt upp jämfört med vid samma tid på onsdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?