1515

Räntor och valutor: Svenska statsobligationsräntor steg

Sysselsättningen i USA återhämtade sig något bättre än väntat i april efter det svaga utfallet i mars, och arbetslösheten sjönk överraskande till den lägsta nivån på tio år. Det i övrigt starka utfallet kombinerades dock med en oväntat svag löneökningstakt.

Antalet sysselsatta i USA ökade med 211.000 personer i april, efter att en ökning med reviderade 79.000 i mars. Det var högre än de 190.000 som väntades, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Arbetslösheten sjönk till 4,4 procent, från 4,5 procent i mars (väntat 4,6). Det var den lägsta nivån sedan maj 2007, och nedgången berodde inte på färre personer i arbetskraften. Timlönerna ökade 0,3 procent jämfört med mars i linje med prognos, men efter nedrevidering av tidigare data sjönk löneökningstakten på årsbasis till 2,5 procent i april från 2,6 procent i mars (väntat 2,7 procent).

Ränte- och valutamarknaderna hade åtminstone inledningsvis svårt att ta ut ny riktning efter jobbrapporten, men flera ekonomer konstaterade i alla fall att rapporten var tillräckligt stark för att motivera en räntehöjning från Fed i juni.

RDQ Economics konstaterar i ett kundbrev att rapporten bekräftar att den svaga sysselsättningstillväxten i mars var ett övergående problem, men att den då också oväntade nedgången i arbetslösheten inte var övergående.

De noterar samtidigt nedgången i timlöneökningarna i årstakt, men påpekar att ett mer heltäckande mått på ersättningen per timme i produktivitetsdata för första kvartalet visade en ökning på 3,9 procent på årsbasis.

"Den fortsatta nedgången i arbetslösheten innebär troligen att majoriteten i FOMC vill höja räntan med ytterligare 25 punkter i juni… vilket inte beror på någon pressande inflationsoro utan ett önskemål om att undvika att agera mindre gradvis" med tanke på att arbetslösheten nu ligger 0,3 procentenheter under FOMC konsensusdefinition av full sysselsättning, skriver RDQ-ekonomerna.

Det står ett flertal Fedledamöter, däribland Janet Yellen och Stanley Fischer, på agendan på fredagskvällen. Forumen för framträdandena tyder kanske inte på att det är självklart att det kommer några nya penningpolitiska signaler men några kommentarer om jobbrapporten, och löneökningarna, för april kanske man kan hoppas på.

USA-räntorna drog sig till slut marginellt uppåt i längre löptider. Vid svensk stängning noterades tioårsräntan till 2,37 procent, 1 punkt högre jämfört med vid samma tid på torsdagen.

Statspappersräntorna i Tyskland och Frankrike steg något medan italienska och spanska räntor sjönk. Nya opinionsmätningar på fredagen inför söndagens andra omgång i det franska presidentvalet visade överlag ett marginellt starkare försprång för Emmanuel Macron över Marine Le Pen.

Svenska statsobligationsräntor steg något mer än i räntorna i Tyskland, tioårsräntan upp 4 punkter, till 0,65 procent, medan räntegapet mot den tyska motsvarigheten vidgades till 24 punkter (22).

Euron stärktes knappt 1 öre mot kronan, till 9:66, medan dollarn försvagades 4 öre, till 8:79. TCW-index sjönk till 132,40 (132,42).

Kronan försvagades tidigare markant mot en överlag starkare euro efter svensk stängning på torsdagen. På fredagsmorgonen noterades euron till som högst 9:7167 mot kronan (enligt Bloombergs noteringar), vilket var den högsta nivån sedan den 21 december.

Riksbankens överraskande mjuka räntebesked den 27 april gjorde inget för att stärka kronan, men den senaste veckan kan den fortsatta kronförsvagningen kanske mer kopplas till en ännu större försvagning för den norska kronan, något som i hög grad kan kopplas till nedgången i oljepriset.

Efter att ha handlats till över 1:0350 som högst förra fredagen noterades den norska kronan strax under 1:0150 mot den svenska kronan i den tidiga fredagshandeln, efter något av en flash-crash i oljepriset i Asienhandeln.

Oljepriset, Brent, har under samma tid sjunkit från omkring 52,50 dollar per fat till under 47 dollar som lägst på fredagsmorgonen. Senare på fredagens vände Brent upp till nära 49,00 dollar, och drog samtidigt med sig den norska kronan uppåt, vilket i sin tur också drog upp den svenska kronan från morgonens bottennivåer mot euron. Vid svensk stängning på fredagen noterades den norska kronan till 1:0225.

SCB:s industri- och tjänstedata för mars verkar bekräfta en fortsatt god utveckling i svensk ekonomi, men statistiken gav inget större genomslag på marknaden.

Industriproduktionen steg 0,3 procent i mars jämfört med februari och med 3,8 procent jämfört med mars 2016. Enligt SME Direkts enkät väntades +0,9 respektive +3,7 procent.

Industrins orderingång steg samtidigt 2,3 procent, och 13,4 procent på årsbasis, medan tjänsteproduktionen ökade 0,4 procent respektive 4,1 procent.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson noterade i ett kundbrev att produktionen fortsätter uppvisa en god trend, och att industrins orderingång antyder att förbättringen ska fortsätta.

 Innehåll från SiemensAnnons

Tekniken som skapar attraktiva fastigheter och bidrar till hållbar lönsamhet

Med tekniken som möjliggörare skapas ekonomisk och social hållbarhet. Med den insikten som grund levererar Siemens Smart Infrastructure en konkurrenskraftig portfölj som hjälper fastighetsbranschen att utveckla smarta, säkra, energieffektiva och hållbara lösningar i både befintliga och nya byggnader.

Som ett stort företag inom tekniksektorn vet Siemens vilka utmaningar fastighetsägare, hyresgäster och medarbetare står inför under uppförandet av smarta byggnader. Genom att nyttja teknik och smarta system i samverkan kan många av utmaningarna lösas men för en hållbar utveckling måste man även se bortom själva byggnaden. Med hjälp av bredden i portföljen kan Siemens hjälpa företag och samhälle att bland annat se möjligheterna i energiutmaningen, bidra till en hållbar laddinfrastruktur för fossilfria fordon och med teknisk infrastruktur skapa smarta byggnader som människor vill bo och arbeta i. Genom effektivt nyttjande av hyrd kontorsyta och ökad upplevelse för medarbetaren skapar dessa lösningar både social och ekonomisk hållbarhet samtidigt som fastighetens värde ökar.

– Omställningen för fastighetsägare går fort och jag tror att många känner en stress över ”Var ska jag börja?”. Vårt råd är att komma igång genom att sätta en långsiktig plan och att arbeta med öppna plattformar som möjliggör flexibilitet. Börja sedan med något som ger snabbt resultat, till exempel att åtgärda fastighetens mätarstruktur, det möjliggör energioptimering. Mitt råd är att våga fråga, det finns hjälp att få, säger Annika Persson, Branch Account Manager.

Siemens kopplar samman energisystem, byggnader och industrier på ett smart sätt där kunden alltid är i fokus, utgångsläget är utifrån kundens behov och en förståelse för verksamheten under uppförandets tre faser; design, konstruktion och förvaltning. Redan i designfasen är det viktigt att sätta en gemensam plan för vad som ska uppnås med byggnadens tekniska infrastruktur för att förebygga brister längre fram. Därför är öppna plattformar för kommunikation som både kan ta emot och leverera data nyckeln till framgång.  

– Vi hjälper vår kund att förbli nyfiken, vara uthållig, experimentera och anpassa sig genom vår adaptiva och intuitiva teknik. Tanken med Smart Infrastructure är att skapa ett ekosystem där morgondagens fastigheter, effektivt och hållbart, skall arbeta för de personer som lever och verkar där och inte tvärtom. Det bidrar till en hållbar utveckling för att skydda planeten för nästa generation samtidigt som samhället gör framsteg och bidrar till våra kunders framgång, berättar Annika Persson.

Om Siemens

Siemens gör världen till en mer uppkopplad och omtänksam plats där hållbar energi levereras pålitligt och effektivt. Med en bred portfölj av nätstyrning och automatisering; effektfördelning, omkoppling och styrning, fastighetsautomation, brandsäkerhet, säkerhetssystem, VVS-styrning och energilösningar förbättrar Siemens vårt sätt att leva och arbeta. Siemens Smart Infrastructure kopplar på ett smart sätt samman energisystem, byggnader och industrier.

siemens.se/smartabyggnader

 

Mer från Siemens

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?