Annons

Räntor och valutor: Svenska och europeiska räntor sjunker

Svenska räntor sjunker i linje med övriga europeiska räntor samtidigt som kronan håller fast vid en tidigare förstärkning efter att Riksgälden på onsdagsförmiddagen lämnat sin nya prognos.

Vid 10.45-tiden är den tyska tioårsräntan 3 punkter lägre till 0,70 procent, medan den svenska tioåringen är 3 punkter ned till 0,86 procent.

Kronan, som redan tidigare på morgonen stärktes något, handlas nu på 9:97 mot euron, 1,5 öre starkare än i går eftermiddag. Mot dollarn har kronan tappat 1 öre.

Riksgälden reviderar i sin nya låneprognos upp prognosen för statens betalningar rejält till 80 miljarder kronor i år, men sänker den till 45 miljarder kronor nästa år.

I oktoberprognosen räknade Gälden med ett överskott på 47 miljarder kronor i år och 55 miljarder kronor nästa år. 

"Den goda ekonomiska utvecklingen leder tillsammans med fortsatta kapitalplaceringar på skattekontot till att budgetsaldot stärks och statens upplåningsbehov minskar ytterligare", sade riksgäldsdirektör Hans Lindblad i ett pressmeddelande.

Därför sänker Riksgälden emissionsvolymen i statsobligationer till 1,5 miljarder kronor per auktion (tidigare 2,0) från och med mars, medan upplåningen i övriga skuldslag lämnas oförändrad. 

Enligt Riksgälden är en ytterligare minskning av emissionsvolymen för statsobligationer inte är lämplig, då det skulle riskera att försämra likviditeten så mycket att investerare lämnar marknaden. 

"För staten skulle det innebära sämre låneberedskap och högre lånekostnader", skriver Riksgälden.

Vid en pressträff sade Riksgäldens chefekonom Mattias Persson att bedömningen i dagsläget är att det står ungefär 60 miljarder kronor på skattekonton som kapitalplaceringar, som alltså inte är skatt.

"Utflödet kan bli betydligt större. Om räntan går över noll kan alla pengar försvinna direkt", sade Mattias Persson.

Enligt Åke Gustafsson, Swedbank SWED A -0,95% Dagens utveckling , gör dagens besked inget för att skingra uppfattningen om att likviditetspressen på obligationsmarknaden kommer att fortsätta att öka.

Nordea NDA SE -0,41% Dagens utveckling s Mats Hydén noterar att prognosen för budgetöverskottet reviderades upp mer än de räknat med och tycker att minskningen av obligationsvolymen är "bullish" för räntorna.

Vid lunchtid deltar vice riksbankschef Per Jansson i ett lunchseminarium och talar om den aktuella penningpolitiken.

I går, tisdag, uttryckte hans kollega Martin Flodén oro över det lägre KPI-utfallet än väntat för januari.

Enligt Bloomberg News och Reuters, sade han att januariutfallet var en besvikelse, i synnerhet var tjänstekomponenten överraskande låg, och att de ännu inte är klara med att få upp inflationen.

Den väg som inflationen tar de kommande månaderna kommer till stor del att avgöra när Riksbanken börjar höja räntan, och de bör gå försiktigt fram för att inte överraska, sade han.

Klockan 13.00 presenterar finansminister Magdalena Andersson en ny prognos över det ekonomiska läget.

Euroområdets kombinerade PMI sjönk preliminärt till 57,5 i februari, från 58,8 i januari, med nedgångar både för industrin och tjänstesektorn.

Chris Williamson, chefekonom på Markit, noterar i en kommentar att euroområdets tillväxtspurt tappade lite momentum i februari, men expansionstakten är fortsatt imponerande.

"PMI för kvartalets två första månaden är generellt en pålitlig indikator för den officiella BNP-tillväxten och tyder på att euroområdet växer med 0,9 procent på kvartalsbasis under årets första kvartal", säger han.

Capital Economics skriver i en snabbkommentar att trots nedgången i februari så befinner sig det kombinerade PMI-indexet fortfarande på en mycket hög nivå och är förenlig med en fortsatt hälsosam tillväxt i början på 2018.

Även om de tillägger att nedgången i det framåtblickande indexet för nya order inte bådar gott för mars och första kvartalet som helhet, så tycker de att med huvudsiffran på en så hög nivå skulle en fortsatt liten nedgång nästa månad fortfarande peka mot en hälsosam tillväxttakt.

De amerikanska räntorna pekar också nedåt i onsdagens europeiska förmiddagshandel, med den tioåriga benchmarkräntan 2 punkter ned till 2,88 procent, från svensk stängning på tisdagen.

Det amerikanska finansdepartementet påbörjade på tisdagen den näst största tredagarsemissionen någonsin, där 179 miljarder dollar av totalt 258 miljarder dollar emitterades.

Det rörde sig främst om växlar men också kortare obligationer, och bedömare uppgav till Reuters att intresset var blandat. Mer fokus riktas mot emissionerna av femåriga statsobligationer för 35 miljarder dollar på onsdagen och sjuåriga på torsdagen för 29 miljarder dollar.

Från USA blir det också preliminärt PMI och på kvällen svensk tid på protokollet från FOMC-mötet den 31 januari, då räntan lämnades oförändrad men öppning för en marshöjning.

På valutamarknaden har euron tappat mot dollarn till 1:2317, från 1:2351, samtidigt som dollarn i sin tur har stärkts till 107:56 mot yenen (107:12).

Japans industri-PMI sjönk till 54,0 i februari från 54,8 föregående månad. Nya order och produktion dämpades medan sysselsättningen hölls väl uppe.


Innehåll från AdmincontrolAnnons

Att förvärva företag under en kris

Det råder ingen tvekan om att pandemin har påverkat M&A-aktiviteten över hela världen – den stora frågan nu är hur detta kommer att påverka framtiden. 

– Den digitala trenden kommer inte att mattas av, och företag bör förbereda sig på färre fysiska due diligence-processer och fler digitala möten i framtida processer, säger Feras Ibrahim, Business Development Manager på Admincontrol.

Avvaktande marknad under den initiala karantänen

I takt med att land efter land gick i karantän tillsammans med andra åtgärder för att bromsa virusspridningen, minskades också M&A-aktiviteten.

Situationen i mars kan beskrivas som en chockvåg på marknaden. Ett fokusskifte märktes och många företag la all sin kraft på sin kärnverksamhet och anpassning till den nya situationen, snarare än att utforska eventuella M&A-möjligheter.

Även om restriktionerna inte blev lika strikta här hemma i Sverige drabbades även den lokala M&A-marknaden hårt. Antalet transaktioner första kvartalet 2020, jämfört med samma period 2019, visar en minskad aktivitet på närmare 75 procent (källa Mergermarkets).

Värdet av de gjorda transaktionerna är ännu mer talande då detta under första halvåret 2020 minskades med närmare 70 procent jämfört med 2019 samma period. Det framgår tydligt att större affärer och gränsöverskridande transaktioner prioriterades ner.

Som en ledande datarumsleverantör på den svenska marknaden avslöjar efterfrågan på datarummen en del om läget på marknaden i nya initierade datarum på plattformen under våren.

– Dels pausades en del pågående processer hastigt under denna period, dock tycker jag skillnaden mellan april och juni på nya initierade projekt är ännu mer talande, där skillnaden är en ökning på närmare 400 procent på vår plattform. En kraftig nedgång i april följdes av en rejäl skjuts uppåt i juni, förklarar Feras Ibrahim, Business Development Manager på Admincontrol.

Förändringar i omvärlden skapar nya rutiner

Krisen drabbade marknaden i sin helhet, men inte alla sektorer och industrier var lika drabbade som andra. Teknik och läkemedel är två exempel på industrier som är i en starkare position för att blomstra i det nuvarande klimatet.

Private Equity visar ett växande intresse för den digitala infrastrukturen, som har spelat en essentiell roll i det ”nya normala” arbetslivet. 

– Vi ser också att Private Equity tar ett mer aktivt ägande och använder våra datarum som en krisportal för att kommunicera med sina portföljbolag, främst för att dela dokumentation om riktlinjer och best practice under krisen, säger Feras Ibrahim. 

Nu när de digitala plattformarna har fått större utrymme i vardagen kommer vi med all säkerhet fortsätta se ett ökat intresse av digitala DD-processer som en effekt av pandemin. 

Sindre Talleraas Holen, M&A Director på Visma, och hans team genomförde nyligen en fullständig due diligence-process utan några fysiska möten med motparten. Och Holen tror inte att detta kommer att vara den sista processen som sköts digitalt.

Han berättar:

– Den digitala Due dilligence-processen gick väldigt smidigt. Mycket blir gjort med verktyg som Datarum från Admincontrol kombinerat med konferenssamtal. Situationen vi är i just nu har skapat nya behov och ställer nya krav, men med ett klart mål fungerar det lika bra. säger Sindre Talleraas Holen, M&A Director på Visma

Han fortsätter: 

– Covid-19 har varit en ”game-changer” som drivit på digitaliseringen för M&A-marknaden. Det har blivit vanligare att ha introduktionsmöten online – något som spar tid för alla och naturligtvis även är miljövänligt.

– Även om vi får se en andra våg kommer nog många M&A processer fortlöpa. Covid-19 är inte en ”black swan” som det var i mars. Att starta upp en Due Diligence i ett datarum utan fysiska möten är inte så främmande som det var i mars. Vi ser att många processer som pausades i mars kommer att starta upp igen i höst.

– Visma har redan förvärvat 23 bolag detta år och det kommer att bli fler, avslutar Sindre.

Läs allt om Admincontrols datarum här

Förbättrat affärsklimat under hösten

Mycket tyder på ett förbättrat klimat framöver med nya möjligheter. Utifrån de insikter Admincontrol får via aktiviteten på datarums-plattformen ser Feras Ibrahim fram mot hösten med tillförsikt.

– Marknaden tar fart snabbare än vi förutspådde. Vi är redan nu tillbaka på en nivå som är jämförbar med situationen innan pandemin, och ser ingen indikation till minskning närmsta tiden. Intressant är också att nästan en tredjedel av de datarum som öppnades i juni inleddes i en förberedelsefas. Detta indikerar att företagen planerar och förbereder sig inför en M&A-process under de kommande 6-9 månaderna. Jag är övertygad om att vi kommer att se en ökad M&A-aktivitet i Sverige och internationellt under fjärde kvartalet, avslutar han.

Är du i ett läge att förbereda inför en kommande DD-process? 

Läs mer om Admincontrols förberedelseportaler här.

Admincontrol samlade fyra experter inom M&A för en paneldiskussion om ämnet. Här är en sammanfattning av diskussionen. Registrera dig för att lyssna på hela inspelningen: Acquiring companies during a crisis

Fakta om Admincontrol:
-  Grundades 2005 i Norge
- Kontor i Norge, Sverige, Finland, Danmark, England, Skottland och Nederländerna
- Förvärvades av Visma i oktober 2017
- Anställda: 100
- Över 900 aktiva pågående projekt med Admincontrols datarum
- Erbjuder även en digital styrelseportal med 4000 kunder samt 70 000 användare
- 98% väljer att förnya licensen årligen

EXTERN LÄNK: Läs mer här 

 

Mer från Admincontrol

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Admincontrol och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?