ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Räntor och valutor: Svängigt för dollarn

Yenen stärktes generellt under måndagen som bjöd på en något svängig resa för dollarn i spåren av turbulens kring USA:s president Donald Trumps dekret på immigrationsområdet som spädde på oron kring hans protektionistiska hållning. Obligationsräntorna rörde sig något nedåt i utlandet, samtidigt som börskurser överlag sjönk.

Euron försvagades mot dollarn i samband med kommentarer från ECB-ledamoten Ewald Nowotny som tolkades som duvaktiga.

Den europeiska valutan fick dock stöd av beskedet att EU-kommissionens konjunkturbarometer har stigit till den högsta nivån sedan våren 2011.

Den svenska tioårsräntan steg en punkt till 0,76 procent medan tioåringarna i Tyskland och USA snarare rörde sig ned en punkt vardera till 0,45 procent respektive 2,48 procent.

Jämfört med i fredags stärktes kronans växelkurs 2 öre mot euron till 9:44 och försvagades lika många ören mot dollarn till 8:85.

Måndagseftermiddagens amerikanska statistik bjöd inte på några större överraskningar. Antalet nya kontrakt om köp av befintliga bostäder i USA steg med 1,6 procent i december jämfört med november, vilket var något mer än väntade +1,0 procent.

De privata inkomsterna i USA steg 0,3 procent i december, jämfört med föregående månad, vilket var snäppet svagare än väntat. November-utvecklingen reviderades dock upp 0,1 procentenhet.

Samtidigt steg privatkonsumtionen 0,5 procent i december, i linje med marknadens förväntan. Index för kärninflationen steg 1,7 procent jämfört med samma månad året innan, i linje med marknadens förväntan.

"Efter många år utan inflationstryck är det i dag tydligt att inflationen återigen visar sitt fula tryne", kommenterar Wells Fargo i en analyskommentar.

Euron försvagades mot dollarn efter lunch på måndagen, en rörelse som utökades i samband med att kommentarer från ECB-ledamoten Ewald Nowotny nådde marknaden.

Europeiska centralbanken väntas inte besluta om framtiden för programmet med kvantitativa lättnader förrän efter sommaren, sade Ewald Nowotny som vidare anser att det definitivt vore för tidigt att diskutera en nedtrappning av obligationsköpen vid marsmötet.

En handlare i Europa hänvisade också utifrån teknisk analys försvagningen till att stödnivåer för valutan bröts, rapporterade Bloomberg News.

EU-kommissionens konjunkturbarometer visade att den samlade konfidensindikatorn för euroländerna steg något till 108,2 i januari, vilket var starkare än marknadens förväntan om 107,8 enligt Bloomberg News enkät. Det är den högsta nivån sedan mars 2011.

Sven-Arne Svensson, chefsekonom vid Penser, anser att det mest intressanta i barometern var prisfrågan. Andelen företag som aviserar prishöjningar ökade påtagligt inom samtliga branscher utom byggsektorn, samtidigt som hushållens prisförväntningar steg kraftigt, noterar han i en analys.

På tisdag ska preliminär inflationsdata för euroområdet meddelas, tillsammans med ett par andra EMU-statistikbesked.

Under måndagen kom preliminär tysk KPI för januari där inflationstakten steg till 1,9 procent från 1,7 procent, vilket var under de 2,0 procent som väntades enligt Bloomberg News prognosenkät.

Under måndagsmorgonen meddelades vidare att Spaniens BNP under fjolårets fjärde kvartal växte med 3,0 procent i årstakt, vilket var i linje med marknadens förväntan.

Veckan bjuder på räntebesked från Japans centralbank under natten till onsdag, från Federal Reserve på onsdagskvällen och från Bank of England på torsdag.

 


Tyck till