Annons

Räntor och valutor: Svagare krona efter inflationsbesvikelse

Kronan försvagades och svenska räntor sjönk 2-3 punkter mer än övriga Europa på tisdagen efter att januariinflationen kommit in lägre än väntat.

Konsumentpriserna sjönk 0,8 procent i januari jämfört med föregående månad, enligt SCB. KPI-inflationen var 1,6 procent.

Enligt SME Direkts prognosenkät räknade analytikerna med att KPI skulle ha sjunkit 0,7 procent jämfört med föregående månad och ha stigit med 1,8 procent i årstakt.

KPIF (KPI med fast ränta) sjönk 0,9 procent i januari jämfört med föregående månad, och steg 1,7 procent jämfört med samma månad 2017.

Enligt SME Direkts prognosenkät räknade analytikerna med -0,7 procent respektive +1,9 procent. I december var KPIF-inflationen 1,9 procent.

Olle Holmgren på SEB skrev i en kommentar att även om avvikelsen från prognosen var relativt liten (0,1 procentenhet under SEB:s prognos och 0,2 procentenhet under Riksbankens) så stödjer det SEB:s prognos om att KPIF kommer ligga under Riksbankens prognos under första halvåret.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, skrev i en kommentar att den största överraskningen mot prognosen var priser på kläder och skor vilka bidrog med -0,66 procentenheter.

Korgeffekten bidrog med -0,16 procentenhet vilket var i linje med historiska snittet och prognos, skrev Torbjörn Isaksson.

Andra bedömare noterade en överraskande stor effekt från KPI-korgen, men såg också oroande faktorer som dämpad tjänsteprisinflation.

"Detta var den sjätte månaden i rad med en nedgång i tjänstepriserna. Den utvecklingen är nog ett orosmoment för Riksbanken. Men nedgången i tjänstepriser är delvis en effekt av tillfälliga höjningar förra året som Riksbanken troligen ser igenom", skrev Swedbank som fortsatt tror på en räntehöjning i juli, även om dagens utfall ökar risken för en senareläggning.

Kronan försvagades 8 öre mot dollarn till 8:08 och 9 öre mot euron till 9:90.

Räntan på den svenska tioåringen sjönk 4 punkter till 0,89 procent.

ZEW-index över tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin sjönk i februari, enligt den månatliga undersökningen från ZEW Center for European Economic Research.

Index över förväntningarna, som ska förutsäga den ekonomiska utvecklingen på sex månaders sikt, sjönk till 17,8 i februari jämfört med 20,4 i januari. Väntat enligt Reuters prognosenkät var ett index på 16,0.

Index över nuläget sjönk till 92,3 från 95,2 föregående månad. Väntat var ett index på 93,8.

Jennifer McKeown, chefekonom för Europa på Capital Economics, skrev i en kommentar att fallet i februari inte kom som någon överraskning givet börsnedgången och en starkare euro.

"Det faktum att majoriteten av investerarna förväntar sig att ekonomiska förhållandena ska förbättras oavsett är ett kvitto på de positiva utsikterna för den bredare ekonomin", sade hon.

Räntan på den tyska tioåringen sjönk 1 punkt på tisdagen till 0,73 procent.

EU-kommissionens snabbestimat för konfidensindikatorn för hushåll i euroområdet sjönk till 0,1 i februari jämfört med 1,4 föregående månad.

Enligt Reuters prognosenkät låg förväntningarna för snabbestimatet på +1,0.

Stephen Brown vid Capital Economics skrev i en kommentar att trots första tappet på sju månader pekar den fortsatt på ökning av hushållens konsumtion.

Räntan på den amerikanska tioåringen steg 2 punkter på tisdagen jämfört med fredagens svenska stängning till 2,90 procent efter att amerikanska marknaden höll stängt på måndagen för firande av Presidents' Day.

Dollarn fortsatte den återhämtning som påbörjades i fredags och handlades vid svensk stängning omkring 1:2351 mot euron och 107:12 mot yenen.

"Jag tror att just nu ser vi lite vinsthemtagning (i andra valutor), lite reaköp", sade Omer Esiner, strateg vid Commonwealth Foreign Exchange, till Reuters.

"Jag tvivlar på att sentimentet ändras betydligt i det här läget, innan vi ser lite mer bevis på att vissa av de negativa faktorerna börjar avta", sade han.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från PreciselyAnnons

Avtal på autopilot för framtidens juristavdelning

De processer och verktyg som bolagsjurister använder i avtalsarbetet har under de senaste åren utvecklats snabbt. Med en digital plattform som automatiserar avtalsprocesser vill Precisely hjälpa bolagsjurister att uppnå bättre regelefterlevnad och produktivitet. Som ett resultat får bolagsjuristen mer tid över att hjälpa sina kommersiella team att göra bättre affärer. 

Avtal utgör en trygghet. De används för alltifrån överenskommelser med leverantörer och licenser för mjukvara, till hyra av kontor och anställning av konsulter. Liksom de flesta andra aspekter av företagande har avtal och affärsjuridik gått över till att vara allt mer digitalt. 

– En av de vanligare åtgärderna för att komma ifrån traditionell avtalshantering är att många nu har digitala arkiv istället för fysiska. Endast digital arkivering påverkar dock inte avtalsflödet i sin helhet i någon större utsträckning. Det finns många områden som behöver ses över för att nå ett säkrare, effektivare och lönsammare sätt att hantera sina avtal på, betonar Nils-Erik Jansson, grundare och VD på Precisely.

Det Nils-Erik avser är exempel på funktionalitet i Preciselys plattform. Plattformen ger företag möjlighet att maximera sina avtals prestanda och låta vem som helst skapa, förhandla, digitalt signera samt följa upp avtal, utan att bolagets jurister tappar kontrollen. Idag används bolagets teknik av fler än 200 bolag spridda över hela världen. Bland de svenska kunderna märks bl.a. Norstedts Juridik, New Wave Group och NA-KD. 

– Våra kunder reducerar sina kostnader, samtidigt som de får bättre översikt. Vi har sett resultat om 30 procents minskad ledtid för avtal, och 80 procents minskad tid för att skapa avtalen, säger Nils-Erik. 

Låter bolagsjuristen fokusera på juridiken

Plattformen gör att bolagsjuristen kan fokusera på strategi och komplex juridisk analys istället för enklare frågor.

– Vi löser flera utmaningar som ofta leder till huvudvärk för bolagsjurister. Genom att definiera digitala regler utifrån befintliga policys, compliance-rutiner och avtalsmallar behöver man inte kompromissa mellan regelefterlevnad, kontroll och snabbhet. På så vis kan bolagsjuristerna fokusera på det de är bäst på – juridiskt arbete istället för pappersarbete, konstaterar Nils-Erik.

Förbättrar den juridiska upplevelsen 

Många av Preciselys kunder vittnar om att juristavdelningen har begränsade resurser i jämförelse med övriga organisationen. Det leder ibland till att bolagsjuristen uppfattas som en flaskhals. 

– En uppskattad effekt av plattformen som har blivit alltmer central är att den hjälper juristavdelningen att samarbeta bättre med sina kommersiella avdelningar. Plattformen blir bolagsjuristernas ”superkraft” och gör det möjligt för affärssidan av företaget att hantera stora delar av den standardiserade avtalsprocessen på egen hand, samtidigt som de alltid avtalar inom förgodkända regler och ramar. Det leder till att en bättre upplevelse för alla som interagerar med Legal, adderar Nils-Erik.

Framtiden för digital avtalsförhandling

Preciselys teknik möjliggör också digital förhandling, vilket underlättar när allt fler arbetar på distans. De digitala förhandlings- och samarbetsfunktionerna gör att parterna kan komma överens snabbare - med utökad spårbarhet och kontroll. Precisely banar väg för nästa generations avtalsplattform och redan idag kan avtal registreras med stöd av AI.

– Tekniken vi har utvecklat för att analysera avtal kommer i framtiden appliceras för att hjälpa våra kunder förhandla med mer kontroll och högre effektivitet. På sikt ser vi att det kommer vara möjligt att eliminera mänsklig interaktion vid förhandling av enklare avtal, avslutar Nils-Erik.

OM PRECISELY

Precisely grundades 2014 av affärsjuristerna Nils-Erik Jansson och Simon Fouladi. Bolagets prisbelönta digitala avtalsplattform hjälper bolag att förbättra sina avtalsprocesser. Idag används Preciselys plattform av fler än 200 bolag spridda över hela världen. Bland de svenska kunderna märks bl.a. Norstedts Juridik, New Wave Group och NA-KD.  www.precisely.se  

 

Mer från Precisely

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Precisely och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?