1515
Annons

Räntor och valutor: Svagare krona

Europeiska statspappersräntor fortsätter att stiga påtagligt i längre löptider i förmiddagens handel på torsdagen. Euron handlas samtidigt något högre mot dollarn jämfört med onsdagens svenska stängningsnivå.

Även amerikanska räntor stiger i längre löptider i den europeiska torsdagshandeln, och uppåttrenden verkar därmed ha kommit tillbaka efter en viss dämpning i början av veckan.

Amerikanska räntor började stiga igen på onsdagen, delvis drivet av markant högre oljepriser i spåren på Opec-uppgörelsen om produktionsminskning, men också av kommentarer från USA:s tillträdande finansminister, Steven Mnuchin, om att han överväger att förlänga löptiden i den amerikanska statsskulden.

Fredagen har vidare bjudit på relativt positiva signaler från den globala tillverkningsindustrin, i form av inköpschefsindex för november.

I Kina steg officiella industri-PMI till 51,7 i november, från 51,2 i oktober. Det var väl över väntade 51,0 och den högsta noteringen för indexet sedan juli 2014, då det också noterades till 51,7. För att hitta en högre notering får vi gå tillbaka till april 2012 (53,3).

I euroområdet steg det samlade industri-PMI till 53,7 i november, från 53,5 i oktober. Det var oförändrat jämfört med den preliminära rapporten, men ändå den högsta nivån sedan januari 2014 (54,0).

Eurostat rapporterade också att arbetslösheten i euroområdet sjönk till 9,8 procent i oktober från nedreviderade 9,9 procent i september (10,0). Oktobernoteringen var därmed den lägsta sedan juli 2011.

I Storbritannien sjönk dock industri-PMI till 53,4 i november, från 54,2 i oktober. Det var lägre än väntade 54,4, men Markits Rob Dobson kommenterade ändå att undersökningen visar att tillväxten i brittisk industrisektor, trots viss inbromsning, fortsatt är solid och över trend.

I Sverige sjönk SILF/Swedbanks industri-PMI till 57,3 i november från oväntat höga 58,4. Utfallet var något lägre än de 57,4 som väntades enligt SME Direkts prognosenkät, men ändå den näst högsta noteringen på åtminstone fem år.

Delindex för produktion sjönk något men noterades ändå till höga 60,5 medan delindex för order sjönk marginellt till 59,3. En uppgång för delindex för lager bidrog dock till att sänka huvudindex med 1,2 enheter i november.

Nedgången för industri-PMI, om än måttlig, tycktes ändå förstärka en negativ trend för den svenska kronan, euron pressades upp över 9:80, att jämföra med en notering på strax över 9:74 som lägst på onsdagen.

Anders Söderberg, chef för teknisk analys på SEB, noterar i ett Twittersvar till Nyhetsbyrån Direkt att onsdagens kronutveckling utlöste signaler om högre EUR/SEK i närtid, och till det ska läggas att kommande avsättningar till PPM-fonderna lär utöva nedåttryck mot den svenska kronan givet att en relativt stor andel av fonderna placerar i utländska aktier.

Onsdagens försvagning i kronan sammanföll med en rapport från Market News som med hänvisning till "källor" uppgav att det är mer troligt att ECB kommer att förlänga QE-programmet den 8 december än att de inte gör det. En förlängning av ECB:s QE-program antas öka trycket på att även Riksbanken behöver annonsera liknande åtgärder i samband med det penningpolitiska mötet den 20 december.

Anders Söderberg noterar också att eurons försvagning mot dollarn också lockade fram köpare av dollar mot svenska kronor.

Reuters rapporterade också från Tokyo under natten att vice Riksbankschefen Cecilia Skingsley upprepade Riksbankens budskap om att intervenera på valutamarknaden om det skulle bli nödvändigt för att bibehålla nuvarande inflationstrend. Budskapen påverkade dock inte kronans växelkurs i den asiatiska handeln.

Svenska statsobligationsräntor stiger något över hela kurvan på torsdagsförmiddagen, men uppgången i långa räntor är mer begränsad än motsvarande rörelse i tyska räntor.

Huvudpunkten på eftermiddagens USA-agenda lär bli ISM:s industriindex för november, som enligt prognoserna ska ha stigit till 52,5 från 51,9 i oktober, kolla gärna delindex för sysselsättning för viss vägledning inför fredagens jobbdata. Det bjuds också på sedvanlig veckodata över nyanmälda arbetslösa, klockan 14.30, och data över bygginvesteringar i oktober, klockan 16.00.

Vi får också anföranden från Fedledamöterna Loretta Mester, klockan 14.30, och Robert Kaplan, klockan 15.00.

        Torsdag 11.20 (onsdag kl 16.15)
================================
USD/SEK 9:2218 (9:2315) Statsobl 2y -0,70 (-0,71)
EUR/SEK 9:7984 (9:7733) Statsobl 10y 0,55 (0,52)
EUR/USD 1:0627 (1:0586) Räntegap/ty 24 (27)
US obl 10 2,41 (2,38) Ty obl 10 0,31 (0,25)Innehåll från SAS InstituteAnnons

S-Bank har Finlands mest nöjda bankkunder: ”Data och nyfikenhet avgörande för alla våra beslut ”

Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.
Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.

I över tio år har finländska S-Bank konsekvent och strategiskt arbetat med att samla och dra nytta av sin data. I dag har banken nästan halva Finlands befolkning som kunder – och olika undersökningar visar att man även har landets nöjdaste bankkunder. 

Enligt Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank, är det framför allt förmågan att omvandla det svåra till det enkla som ligger bakom framgången.

Öka produktiviteten och innovationen med hjälp av data – läs mer här. 

S-Bank har fått utmärkelser för ”Finlands nöjdaste bankkunder” av bankjämförelsetjänsten Sortter Oy och ”det mest innovativa företaget i den finländska finanssektorn” från handelshögskolan Hanken.

S-Bank är del av den större kooperativa organisationen, S-Gruppen. Trots att S-bank är en jämförelsevis ung organisation, har banken aktivt arbetat med vad som har varit nyckeln till framgången: data.

Teknikfundamentet skapar möjligheter 

Många företag har ett stort fokus på att bli mer datadrivna. Men innan man på ett effektivt sätt kan börja dra nytta av all data måste de underliggande processerna fungera och samspela väl.

– Processerna för att skapa och ta hand om data behöver vara väl etablerade och dokumenterade. Lagring och strukturering av data behöver vara på plats. Du behöver också säkerställa datakvaliteten. För att kunna göra detta behöver du också ha rätt verktyg för att kunna hantera din data, säger Johanna Makkonen och fortsätter: 

– Vi började med att visualisera vår data i olika rapporter. Under de senaste åren har vår största upptäckt varit att vi inte bara använder den för att analysera historiken och titta bakåt, utan också använder den för att göra förutsägelser om framtiden.

Underlättar beslutsfattande 

Alla fördelar som ett företag har av att använda data fullt ut blir inte alltid synliga för kunderna.

– Primärt använder vi oss av data för att organisationen ska kunna fatta bättre beslut och för att kunna erbjuda våra kunder ännu bättre lösningar och tjänster, säger Johanna Makkonen. 

Enligt Iikka Kuosa som är Senior Vice President of IT and Products vid S-Bank är detta också strategin från den högsta ledningen: 

– För att kunna svara till våra kunders framtida behov använder vi data som underlag för våra strategiska beslut. Vi måste ge våra kunder service och därför måste vi också och hålla koll på vad våra kunder gör för att förstå vad som driver dem, säger han.

Data – en riktig problemlösare

Tidigare avslog S-Bank många låneansökningar. Trots att antalet ansökningar ökade, minskade andelen lån som beviljades.

– När vi tittade på vår data kunde vi se att i takt med att vi fick in allt fler ansökningar tog handläggningen för varje ansökan allt längre tid. De långa handläggningstiderna ledde till att många kunder tog tillbaka sina ansökningar, eftersom de behövde lånet snabbare än vad vi kunde handlägga deras ärenden, säger Johanna Makkonen.

Bankens processutvecklingsteam genomlyste hela låneprocessen. På så sätt kunde S-bank identifiera var i kedjan det gick långsammast och vilka slags ansökningar som var mest tidskrävande. Det gjorde det enklare att fördjupa sig i enskilda detaljer och se till att de fungerar snabbare och effektivare. Samtidigt kunde man använda data för att förutsäga framtida beteenden och hjälpa kunder att fatta bättre och ekonomiskt mer hållbara beslut.

Verktyg och nyfikenhet i samverkan

Två saker förtjänar extra uppmärksamhet här, nämligen verktygen och nyfikenheten. 

– Jag skulle säga att jag nog är ganska nyfiken, men jag är också definitivt realist. För att tillfredsställa nyfikenheten krävs också att man har full kontroll på underliggande tekniska detaljer. Då blir det mycket enklare att vara öppen och titta djupare in i frågan, berättar Johanna Makkonen. 

För att stärka analysen ytterligare samarbetar S-Bank med SAS Institute, som har försett dem med bästa tänkbara plattform för dataanalys. 

– Jag skulle inte påstå att jag blev ”förälskad” i de lösningar vi fick av SAS, men det var inte långt ifrån. Den här resan har bara börjat och jag ser verkligen fram emot vad vi kan skapa tillsammans i framtiden, avslutar Johanna Makkonen.

Förändra hur du fattar beslut – läs mer om hur data kan hjälpa dig här. 

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?