1515

Räntor och valutor: Svagare euro inför franskt val

Euron försvagades på fredagen inför söndagens presidentval i Frankrike medan europeiska räntor överlag pekade svagt nedåt.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan 1 punkt ned till 0,24 procent, från samma tid dagen före, medan den svenska tioåringen stängde 2 punkter lägre till 0,55 procent. Franska räntor steg dock cirka 2 punkter.

Spreaden mellan tyska och franska tioårsräntor låg på fredagen på 69 punkter, efter en topp i februari på 78 punkter.

I Frankrike meddelade de ledande kandidaterna i presidentvalet att de avbröt sina kampanjer i förtid efter att en polisman mördats och två andra skadats på paradgatan Champs-Elysées i Paris sent på torsdagskvällen. IS har tagit på sig ansvaret för dådet.

Bruno Jeanbart, chef för politiska studier på opinionsmätningsföretaget OpinionWay, sade till Bloomberg News att han tror att attacken kan komma att påverka utfallet i presidentvalets första omgång, med tanke på det osäkra läget.

Fredagens opinionsmätningar visade ett fortsatt mycket jämnt läge mellan huvudkandidaterna, med ett litet försprång för mittenkandidaten Emmanuel Macron.

På förmiddagen kom euroområdets preliminära PMI in högre än väntat för april månad. Det kombinerade inköpschefsindexet (Composite PMI) steg till sexårshögsta 56,7 i april, jämfört med 56,4 föregående månad, väntat 56,4, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Chris Williamson ekonom vid Markit, sade i en kommentar att utfallet är förenligt med en BNP-tillväxt på 0,7 procent under andra kvartalet, upp från 0,6 procent första kvartalet, och skulle detta hålla i sig kommer det onekligen leda till uppreviderade prognoser för BNP 2017.

Såväl tillverkningsindustrin som tjänstesektorn har en stark utveckling, där den förra gynnas av en svag euro vilket drivit upp exporten till sexårshögsta. Samtidigt gynnar en ökad sysselsättning tjänstesektorn via stärkt konsumentförtroende och konsumtion. Sysselsättningstillväxten är den bästa på nästan ett decennium.

Han noterade vidare att det franska valet utgör den största närtida risken för utsikterna, men att företagens förtroende stärkts rejält i upptakten till valet.

"Tillväxten i Frankrike har nu stigit över den tyska nivån i spåren av stigande optimism om framtiden", sade Chris Williamson.

Christoph Weil, Commerzbank, konstaterade att det goda sentimentet nu måste bekräftas av motsvarande förbättring i "hårda" data. Han tror dock inte på någon "sentimentbubbla", utan räknar med att ekonomin kommer att växla upp ett snäpp, åtminstone tillfälligt.

ECB-rådsledamoten Jens Weidmann sade att den globala återhämtningen stärks, men att protektionism är en risk mot tillväxtutsikterna lång sikt.

USA-räntorna sjönk på fredagen, med tioårsräntan 2 punkter ned till 2,22 procent.

Statistik på eftermiddagen visade att Markits kombinerade inköpschefsindex för USA sjönk till preliminära 52,7 i april, från 53,0 föregående månad.

Chris Williamson sade att PMI tyder på att den amerikanska ekonomin tappade ytterligare momentum under andra kvartalets inledning. Tjänstesektorn såg samtidigt den svagaste månadstillväxten på sju månader, medan industrisektorn visade tecken på fortsatt avtagande tillväxt.

Bättre såg det ut för försäljningen av befintliga bostäder, som steg 4,4 procent i mars, till en beräknad årstakt på 5,71 miljoner enheter. Väntat var en ökning med 2,2 procent.

På torsdagskvällen sade den amerikanska finansministern, Steven Mnuchin, att Trump-administrationen planerar att presentera ett förslag till skattereform "mycket snart".

På valutamarknaden försvagades euron till 1:0697 mot dollarn, ned från 1:0761 vid svensk stängning på torsdagen. Dollarn tappade samtidigt till 109:1 mot yenen (109:4).

Konjunkturdata från Asien på fredagen visade att Japans industri-PMI preliminärt steg till 52,8 i april, från 52,4 i mars, med stöd av stark exportefterfrågan, medan Sydkorea rapporterade om stark export i april.

Brittiska pund försvagades efter att detaljhandeln i mars var klart svagare än väntat, den sjönk 1,8 procent från månaden före, mot en väntad nedgång med -0,5 procent. Nedgången var den största på sju år.

BOE-ledamoten Michael Saunders i ett tal att det svagare pundet kan leda till att brittiska konsumentpriser stiger snabbare än Bank of England räknade med i februari.

"Jag skulle inte bli överraskad om KPI-inflationen nådde 3 procent senare i år eller tidigt nästa år", sade han och tillade att BOE inte måste vänta tills det finns säkerhet kring formen för brexit innan de ändrar sin policy.

Kronan tappade 2,5 öre till 9:65 mot euron och blev 8 öre svagare till 9:02 mot dollarn.


Innehåll från RapalAnnons

Optimaze Worksense vägleder en trygg retur till hybridarbete

Flexibelt hybridarbete har varit arbetsplatsstrategi för flera företag redan innan pandemin, men nu finns ett bredare intresse för att erbjuda medarbetare möjlighet att mer aktivitetsbaserat och dynamiskt kunna välja plats, tid och samarbetsmetod. Våra fysiska, sociala och digitala arbetsmiljöer förändras därav drastiskt för många.

Det är inte bara en eller annan personal- och fastighetschef som just nu skrapar sig i huvudet om hur man borde hantera en gradvis och trygg retur till kontoren. Trenden framöver verkar gå mot att företagen ser sig ha en stor del av sin personal på kontoret 2-3 dagar i veckan, medan övriga dagar spenderas på distans. Det här skapar frågeställningar kring hur stora kontorslokaler vi behöver framöver – och datan fattas för många.

Fysiska möten innebär fortfarande en viss smitto- och hälsorisk med nya vågor av virusvarianter kring hörnet. Vidareutveckling av existerande smarta digitala kontorslösningar, för att stötta en tryggare retur till kontoret, har därför varit i fokus det senaste året hos PropTech företaget Rapal, som även själva står inför samma problematik.

–  Vi har själva jobbat med detta i ett tiotal år, och lärt oss en hel del tillsammans med våra kunder genom åren, säger Pontus Kihlman, Head of Business Development för Optimaze på Rapal. Med vårt försprång vet vi nu att företag, med testade lösningen Optimaze Worksense, kan få smarta verktyg för att hantera sin personalkapacitet och säkerställa att alla håller rätt avstånd via öppen, transparent och visuell kommunikation via en ’digital tvilling’ av kontoret.

Smart Officelösning

Optimaze Worksense är en smart office-lösning med tillhörande mobilapp som gör det möjligt att lätt boka och avboka skrivbord, mötesrum eller lediga parkeringsplatser redan innan man har gått hemifrån. Det går även att kolla den egentliga närvaron eller luftkvaliteten i realtid, med data från sensorer. På så vis kan en anställd känna sig trygg innan de bokar en plats och lämnar hemmet, och behöver inte utsätta sig för onödiga risker i exempelvis tunnelbanan, om kontoret redan är fullbokat.

– Det behöver finnas möjligheter att via tekniska verktyg finna och dela på resurser, göra smidiga felanmälningar, eller ha koll på aspekter såsom luftkvaliteten på kontoret. Den ”digitala assistenten” tar bort friktion så som onödigt resande och sökande som inte har något mervärde och som inte bidrar till arbetet.

Analys av IoT-data

Därefter gäller det att följa upp långsiktigt – med Optimaze Worksense mäter och analyserar man IoT-data kring hur resurserna används. Detta ger insikter som sedan kan ligga till grund för att planera ett hållbarare, effektivare och mer kostnadseffektivt kontor.

– Vi hjälper till att optimera arbetsplatser ur både miljö-, kostnads- och medarbetarperspektiv, baserat på kontinuerligt insamlad data så att miljön stödjer organisationens framtida sätt att arbeta. Allt det här kan låta komplext, svårt och dyrt – men det tar endast en dag att lägga upp systemet, och kostnaderna ligger kring ”en kopp latte per medarbetare” i månaden.

I större skala, möjliggör Optimaze också en hel del annat inom fastighetsförvaltning. Ungefär 40 miljoner kvadratmeter av digitaliserade bottenplaner, över 30.000 hyreskontrakt och 1,6 miljarder euro årlig fastighetsomsättning optimeras och förvaltas idag med hjälp av programmet runt världen i 40 länder.

Läs mer om smarta lösningar och Optimaze Worksense

 

Mer från Rapal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rapal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?