ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Räntor och valutor: Svagare euro inför franskt val

Euron försvagades på fredagen inför söndagens presidentval i Frankrike medan europeiska räntor överlag pekade svagt nedåt.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan 1 punkt ned till 0,24 procent, från samma tid dagen före, medan den svenska tioåringen stängde 2 punkter lägre till 0,55 procent. Franska räntor steg dock cirka 2 punkter.

Spreaden mellan tyska och franska tioårsräntor låg på fredagen på 69 punkter, efter en topp i februari på 78 punkter.

I Frankrike meddelade de ledande kandidaterna i presidentvalet att de avbröt sina kampanjer i förtid efter att en polisman mördats och två andra skadats på paradgatan Champs-Elysées i Paris sent på torsdagskvällen. IS har tagit på sig ansvaret för dådet.

Bruno Jeanbart, chef för politiska studier på opinionsmätningsföretaget OpinionWay, sade till Bloomberg News att han tror att attacken kan komma att påverka utfallet i presidentvalets första omgång, med tanke på det osäkra läget.

Fredagens opinionsmätningar visade ett fortsatt mycket jämnt läge mellan huvudkandidaterna, med ett litet försprång för mittenkandidaten Emmanuel Macron.

På förmiddagen kom euroområdets preliminära PMI in högre än väntat för april månad. Det kombinerade inköpschefsindexet (Composite PMI) steg till sexårshögsta 56,7 i april, jämfört med 56,4 föregående månad, väntat 56,4, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Chris Williamson ekonom vid Markit, sade i en kommentar att utfallet är förenligt med en BNP-tillväxt på 0,7 procent under andra kvartalet, upp från 0,6 procent första kvartalet, och skulle detta hålla i sig kommer det onekligen leda till uppreviderade prognoser för BNP 2017.

Såväl tillverkningsindustrin som tjänstesektorn har en stark utveckling, där den förra gynnas av en svag euro vilket drivit upp exporten till sexårshögsta. Samtidigt gynnar en ökad sysselsättning tjänstesektorn via stärkt konsumentförtroende och konsumtion. Sysselsättningstillväxten är den bästa på nästan ett decennium.

Han noterade vidare att det franska valet utgör den största närtida risken för utsikterna, men att företagens förtroende stärkts rejält i upptakten till valet.

"Tillväxten i Frankrike har nu stigit över den tyska nivån i spåren av stigande optimism om framtiden", sade Chris Williamson.

Christoph Weil, Commerzbank, konstaterade att det goda sentimentet nu måste bekräftas av motsvarande förbättring i "hårda" data. Han tror dock inte på någon "sentimentbubbla", utan räknar med att ekonomin kommer att växla upp ett snäpp, åtminstone tillfälligt.

ECB-rådsledamoten Jens Weidmann sade att den globala återhämtningen stärks, men att protektionism är en risk mot tillväxtutsikterna lång sikt.

USA-räntorna sjönk på fredagen, med tioårsräntan 2 punkter ned till 2,22 procent.

Statistik på eftermiddagen visade att Markits kombinerade inköpschefsindex för USA sjönk till preliminära 52,7 i april, från 53,0 föregående månad.

Chris Williamson sade att PMI tyder på att den amerikanska ekonomin tappade ytterligare momentum under andra kvartalets inledning. Tjänstesektorn såg samtidigt den svagaste månadstillväxten på sju månader, medan industrisektorn visade tecken på fortsatt avtagande tillväxt.

Bättre såg det ut för försäljningen av befintliga bostäder, som steg 4,4 procent i mars, till en beräknad årstakt på 5,71 miljoner enheter. Väntat var en ökning med 2,2 procent.

På torsdagskvällen sade den amerikanska finansministern, Steven Mnuchin, att Trump-administrationen planerar att presentera ett förslag till skattereform "mycket snart".

På valutamarknaden försvagades euron till 1:0697 mot dollarn, ned från 1:0761 vid svensk stängning på torsdagen. Dollarn tappade samtidigt till 109:1 mot yenen (109:4).

Konjunkturdata från Asien på fredagen visade att Japans industri-PMI preliminärt steg till 52,8 i april, från 52,4 i mars, med stöd av stark exportefterfrågan, medan Sydkorea rapporterade om stark export i april.

Brittiska pund försvagades efter att detaljhandeln i mars var klart svagare än väntat, den sjönk 1,8 procent från månaden före, mot en väntad nedgång med -0,5 procent. Nedgången var den största på sju år.

BOE-ledamoten Michael Saunders i ett tal att det svagare pundet kan leda till att brittiska konsumentpriser stiger snabbare än Bank of England räknade med i februari.

"Jag skulle inte bli överraskad om KPI-inflationen nådde 3 procent senare i år eller tidigt nästa år", sade han och tillade att BOE inte måste vänta tills det finns säkerhet kring formen för brexit innan de ändrar sin policy.

Kronan tappade 2,5 öre till 9:65 mot euron och blev 8 öre svagare till 9:02 mot dollarn.

Tyck till