Räntor och valutor: Svagare dollar efter lönestatistik

Dollarn försvagades på torsdagen mot både euron och yenen sedan amerikansk statistik över inkomstutvecklingen i november överraskat på nedsidan, samtidigt som kärninflationstakten sjönk.

Tidigare under eftermiddagen överraskade amerikansk reviderad BNP-statistik och data över varaktiga varor på uppsidan, medan antalet nyanmälda arbetslösa var fler än befarat.

Kronan, som under onsdagen stärktes rejält efter Riksbankens besked där flera ledamöter reserverade sig emot förlängningen av obligationsköpen, apprecierade ytterligare på torsdagen med stöd av stark svensk detaljhandelsdata.

På obligationsmarknaden sjönk svenska räntor ett par punkter i längre löptider medan förändringarna i omvärlden var begränsade.

De privata inkomsterna i USA var oförändrade i november jämfört med oktober, vilket var svagare än väntade +0,3 procent. Samtidigt steg privatkonsumtionen snäppet mindre än väntade +0,3 procent.

Index för kärninflationen (core PCE) var upp med 1,6 procent jämfört med samma månad året innan, vilket var mindre än väntade +1,7 procent. Oktober-utfallet reviderades dock upp från 1,7 till 1,8 procent.

Orderingången på varaktiga varor i USA sjönk 4,6 procent i november jämfört med oktober, vilket var aningen ljusare än väntat. Utfallet var i linje med den förbättring som har synts i fabriksdata på senare månader, kommenterar Wells Fargo.

Försäljningsvolymen i den svenska detaljhandeln ökade totalt med 3,6 procent i november från samma månad i fjol. Det var mer än marknadens förväntan om +2,6 procent enligt SME Direkts prognosenkät.

"Uppåttrenden förefaller intakt", anser Andreas Wallström, chefanalytiker vid Nordea.

"Black Friday och kallt väder lyfte detaljhandeln", kommenterade Swedbank-ekonomen Cathrine Danin.

Sällanköpsvaruhandeln steg med 6,4 procent medan dagligvaruhandeln däremot minskade med 0,2 procent.

SCB meddelade vidare att producentpriserna steg 1,3 procent i november från oktober, och med 3,6 procent jämfört med för ett år sedan.

Vid stängningen hade den svenska tvåårsräntan stigit 1 punkt till -0,61 procent, medan tioåringen hade sjunkit 2 punkter till 0,65 procent.

Kronan var 8 öre starkare mot dollarn vid 9,16 kronor och fyra öre starkare mot euron vid 9,60 kronor, jämfört med svensk stängning på onsdagen.

I övrigt bevakar investerare ansträngningarna med att hitta en lösning för den problemdrabbade italienska banken Monte dei Paschi. Statligt stöd är i antågande enligt flera källor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ZiccumAnnons

Så eliminerar de kylkedjan för vaccin

Vaccin har debatterats frekvent i snart ett år med anledning av coronapandemin. Även vaccinens kylkedja har diskuterats flitigt. Här har svenska Ziccum en lösning. Med sin patenterade teknologi kan bolaget eliminera behovet av den komplicerade och kostsamma kylkedjan. 

I princip alla vaccin måste förvaras kallt, i exakt rätt temperatur, från det att de lämnar tillverkaren och under hela transporten till den som ska vaccineras. Detta kallas för kylkedjan och om kedjan bryts, riskerar vaccinet att förstöras. Särskilt svårt blir det att inte bryta kedjan när vaccin ska transporteras över jordklotet till otillgängliga platser i utvecklingsländer, där det exempelvis kan finnas brister med elektricitet. Att bibehålla kylkedjan är, förutom att vara logistiskt komplicerat, också mycket kostsamt. Nu har det Lundabaserade bolaget Ziccum utvecklat en teknologi som löser problemet. 

- Med vår patenterade teknologi LaminarPace kan vi skonsamt torka vaccin i rumstemperatur till pulverform. Detta betyder att det går att både lagra och transportera vaccin utanför kylkedjan, säger Göran Conradson, vd på Ziccum, och tillägger:

- Vaccin klassas egentligen som ett billigt läkemedel, men transportkostnaden är enorm. Här kan vi göra en stor skillnad. 

Läs mer om Ziccums mål och lösning.

Alla substanser intakta efter torkning

Göran Conradson liknar Ziccums torkprocess vid att duscha. När du duschar blir badrummet fuktigt och spegeln immig. När du sedan öppnar dörren till det torra intilliggande rummet, uppstår en utjämning mellan fuktig och torr luft. Badrumsspegeln kommer att vara exakt lika ren eller smutsig som innan du duschade, eftersom det bara är vattenmolekylerna som avdunstat. 

- Med vår teknologi har vi industrialiserat denna process. Vi avdunstar vätskan i läkemedlet och samlar upp allt annat i ett filter – alla substanser är med andra ord intakta, säger han. 

Siktet inställt på massvaccination i utvecklingsländer

Ziccum, som grundades 2017 och är listade på Nasdaq First North Growth Market, har sedan starten siktat in sig på vaccin. 

- Jag ser inga begränsningar med vår teknologi och tror att vi kan torka de flesta vacciner, då det är en generell process. Om vi inleder samarbete med en vaccinutvecklare skulle vi också kunna torka covid-19-vaccin. Men vårt primära fokus är massvaccinationer i utvecklingsländer. Kylkedjan har för stora brister och det finns miljontals barn som saknar livsviktig vaccination. 

Vill bygga unik vaccinanläggning i Sverige

Under 2021 ska Ziccum undersöka möjligheten att bygga en så kallad fill and finish-anläggning för temperaturstabila vaccin i Sverige – som i så fall blir världens första.

- Vi är ett utvecklingsbolag och ser det som ett naturligt steg framåt. Det är också en viktig del i Sveriges beredskap att ha en egen vaccinanläggning, avslutar Göran Conradson. 

Om Ziccum

Ziccum utvecklar nya temperaturstabila versioner av världens mest behövda och livsavgörande vacciner. Med bolagets patenterade teknologi LaminarPace möjliggörs produktion av nya, skonsamt torkade formuleringar som kan transporteras enkelt och kostnadseffektivt, utan krav på en komplicerad och dyr kylkedja hela vägen från fabrik till sista barnet längst bort från moderna logistiknoder. Läs mer om Ziccum.

 

Mer från Ziccum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ziccum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?