Räntor och valutor: Svag dollar avslutar veckan

En vecka som präglats av stora kast på valutamarknaden avslutades med svagare dollar, högre räntor och överlag stigande börser. 

Tyska räntor steg 2-3 punkter medan USA-räntorna var upp 1-2 punkter under dagen.

Dollarn tappade till 1:2440 mot euron, efter att ha stärkts på torsdagen då USA:s president Donald Trump i Davos sagt att han vill se en stark dollar.

Finansminister Steven Mnuchins kommentarer i onsdags om att en svag dollar kan vara bra har väckt mycket uppmärksamhet, och kritiserats från bland annat ECB-håll som ett avsteg från vad som överenskommits inom G20. Direktionsledamot Benoit Coeure sade att det sista världen behöver är ett valutakrig. 

Steven Mnuchin har därefter backat. Till Wall Street Journal sade han att han inte avsåg att intervenera på marknaden, och att en stark valuta är ett tecken på styrkan i USA:s ekonomi.  

Viraj Patel på ING noterade i en kommentar, enligt Reuters, att även om Trump förväntar sig en starkare dollar så kommer det bli svårt för Washington att trycka tillbaka den "svagare dollarn"-anden tillbaka in i flaskan. 

Trenden av dollarförsvagning har också fortsatt in på 2018 och den senaste veckan har dollarindex tappat 1,7 procent. 

Donald Trump sade i Davos att han insisterar på rättvis och ömsesidig handel för att skapa ett system som fungerar för alla. USA kommer att gå vidare med handelslagar och inte blunda för orättvist handelsagerande.

"Vi kan inte ha en fri och öppen handel om en del länder utnyttjar systemet på bekostnad av andra", sade han.  

Men USA är samtidigt berett att förhandla med andra länder om handelsfrågor, inklusive handelsavtalet TPP. 

Han talade utförligt om hur mycket bättre det blivit i USA det senaste året och om vikten av "America first", som däremot inte innebär att de går ensamt fram. 

Talets budskap mottogs utan direkta reaktioner av marknaden. Inte heller USA-data ledde till några större reaktioner. 

USA:s handelsunderskott för varor steg till 71,6 miljarder dollar i december, det största underskottet sedan juli 2008. 

USA:s BNP, ökade med 2,6 procent i beräknad årstakt under fjärde kvartalet, under väntade 3,0 procent och ned från 3,2 procent tredje kvartalet. 

Fasta investeringar gav ett BNP-bidrag på +1,27 procentenheter medan privatkonsumtionen bidrog med +2,58 procentenheter. Däremot tyngde nettoexporten, där bidraget var -1,13 procentenheter och lagerbidraget -0,67 procentenheter.

Kärninflationen (core PCE) steg 1,9 procent. 

SEB noterade att vad gäller Fed så väntas inte utfallet påverka utsikterna för penningpolitiken eller lägga hinder i vägen för en fortsatt åtstramning under 2018.

"Trots att BNP var lite svagare än väntat så var det starka bidraget från konsumtionen uppmuntrande och vi förväntar oss att denna uppgång ska fortsätta drivet av en än stramare arbetsmarknad och skatte sänkningar", skrev SEB.

Order varaktiga varor steg 2,9 procent i december, men utfallet drogs upp av flyg och försvar och orderingången för kapitalvaror exklusive dessa komponenter var -0,3 procent.

I Japan kom KPI-inflationen in lägre än väntat i december, men kärninflationen var oförändrad på 0,9 procent. Exklusive såväl energi som färska livsmedel är inflationen fortsatt låga 0,3 procent. 

BOJ-chefen Haruhiko Kuroda sade däremot i Davos att Japan till slut är nära målet om 2 procents inflation.

Prisutvecklingen är relativt svag men han ser vissa tecken på stigande löner och priser, och på att inflationsförväntningarna har börjat stiga något. 

Rubrikerna gav en eftermiddagsskjuts åt yenen till 135:20 mot euron och 108:70 mot dollarn. 

Pundet har också stärkts mot dollarn. Brittisk BNP steg 0,5 procent under fjärde kvartalet, jämfört med föregående kvartal, och 1,5 procent i årstakt, mer än väntade 0,4 respektive 1,4 procent. Den brittiska ekonomin har förbättrats löpande under året men 2017 års tillväxt på 1,8 procent var ändå den svagaste på fem år, där brexitriskerna tynger. 

"Det var i synnerhet en besvikelse givet den snabba förbättringen i den globala ekonomin", sade Suren Thiru på den brittiska handelskammaren BCC enligt Bloomberg News. 

Svenska räntor steg 1-2 punkter på fredagen. Kronan tappade sammantaget 3 öre mot dollarn men stärktes 2 öre mot euron.

SCB/HUI rapporterade att detaljhandeln ökade 3,3 procent i december, mindre än väntade 4,2 procent, men novembers uppgång reviderades upp till 4,1 från 3,8 procent. 

Dagligvaruhandeln steg 1,6 procent medan sällanköpsvaruhandeln steg 4,7 procent i december. I löpande priser var det nytt rekord med totalt 77,9 miljarder kronor. 

Swedbank skrev i en kommentar att november och december tillsammans, vilket tar bort effekten från Black Friday, såg en uppgång om 3,7 procent i årstakt. 

"Detaljhandeln avslutade året bra och vi tror att starten 2018 också kommer att gå rätt bra, inte minst då konsumenternas förtroende i januari visade att hushållen förblir positiva trots osäkerheten runt bostadsmarknaden", skrev Swedbank.

Bitcoin föll 4 procent på fredagen i spåren av problem på den japanska handelplatsen Coincheck, som stoppade utbetalningar och handel i flertalet kryptovalutor. 

Coincheck uppgav sedan vid en pressträff att tillgångar i kryptovalutan NEM motsvarande ett värde på 400 miljoner dollar försvunnit "olovligt" från handelsplattformen. Det påminde investerare om kollapsen i Mt.Gox för fyra år sedan. Värdet på NEM, den tionde största kryptovalutan sett till marknadsvärde, föll 14 procent, rapporterade Bloomberg News. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?