1515

Räntor och valutor: Stormen bedarrar

USA-räntorna visar små nettoförändringar jämfört med svensk stängning på tisdagen samtidigt som dollarn i stort gått sidledes. 

Asiatiska börser pekar uppåt på onsdagen, med Tokyobörsens Nikkei 225-index upp cirka 1 procent efter att ha varit drygt 3 procent högre i inledningen. 

I onsdagens handel pekar de amerikanska räntorna svagt ned, med tioårsräntan på 2,77 procent. 

Richard Titherington på JP Morgan Asset Management sade att den enda överraskningen med den nuvarande volatiliteten är att den inte hänt tidigare. Även i en normal "bull-marknad" bör man vänta sig en avsäljning om 10 procent vid någon tidpunkt.

"Även om en större marknadsnedgång är möjlig så är det inte vårt nuvarande huvudscenario. Den underliggande bakgrunden av en förbättrad global ekonomi, en svagare USA-dollar och en uppgång i globala vinster är alla stöttande faktorer", sade han till Reuters.

AMP Capital skriver i en kommentar att borttagandet av stimulanser på ett välavvägt sätt är ett helt rimligt förslag, även om det återigen har tagit en del på sängen. Givet att räntorna kommer att fortsätta upp i ekonomierna runt Atlanten kommande månader, så kan vi få se mer skälvningar. 

En emission av treåriga statsobligationer i USA för 26 miljarder dollar på tisdagen mötte en relativt sval efterfrågan, med lägre täckningskvot än tidigare. På onsdagen emitteras tioåriga obligationer för 24 miljarder dollar.  

Representanthuset i den amerikanska kongressen röstade igenom en tillfällig budgetförlängning till och med den 23 mars. Senaten ska nu behandla förslaget för att undvika en ny "shutdown" från fredagen. Samtidigt pågår förhandlingar om en mer långsiktig budgetlösning, och även höjt skuldtak. 

Dollarn visar inga större rörelser under onsdagen, med avvaktan inför bland annat Fed-tal senare på dagen. Dollar/yen har åter krupit uppåt med minskad marknadsoro, medan euro/dollar mer tar sikte på nya penningpolitiska signaler. 

I eftermiddag publiceras ingen USA-data av vikt, men flera Fed-företrädare ska tala. Robert Kaplan är i Frankfurt, William Dudley deltar i en frågestund och Charles Evans ska tala om ekonomiska och penningpolitiska utsikter. Dessutom talar John Williams på Hawaii. 

Med tanke på de senaste dagarnas oro på de finansiella marknaderna kommer deras uttalanden sannolikt att följas noga. Dudley och Williams är röstande i FOMC. 

I går, tisdag, sade Fed-chefen i St Louis, James Bullard, att den senaste tidens strama arbetsmarknad sannolikt inte kommer att leda till inflation och att räntan är nära neutral, en position han haft en tid.

Han konstaterade också att den senaste avsäljningen på börserna varit den mest väntade någonsin eftersom marknaderna stigit så pass länge och inte tidigare haft så många dagar i rad utan någon meningsfull korrektion.

"Så det är inte så förvånande att något som har gått upp 40 procent som S&P:s techsektor vid någon tidpunkt skulle säljas av. Innan det kom en avsäljning så sade folk vid upprepade tillfällen att det kommer säljas av", sade han enligt Bloomberg News. 

Japanska räntor visade små förändringar på onsdagen, med den tioåriga statsobligationen kvar på 0,08 procent. 

Data visade att reallönerna minskade med 0,5 procent i årstakt i december. För helåret 2017 minskade reallönerna med 0,2 procent, efter en uppgång med 0,7 procent under 2016. 

"Nominella löner håller helt enkelt inte takten med priserna. Detta har varit ett problem sedan början av 'Abenomics'. Att nå regeringens mål om 3 procents löneökningar är ett högt hinder", sade Shuji Tonouchi på MUFJ Morgan Stanley Securities till Reuters.

På onsdagens makroagenda märks tysk industriproduktion för december och EU-kommissionens prognos.

I går, tisdag, kom tyska industriorder in klart över förväntan. Orderingången ökade med 3,8 procent i december, från månaden före, och med 7,2 procent jämfört med ett år tidigare. Väntat var +0,6 procent under månaden, enligt Reuters enkät.

Räntebesked väntas från Island, Indien och Nya Zeeland under onsdagen.

Här hemma publicerar Riksgälden utfallet för statens betalningar i januari. Utfallet är den sista pusselbiten inför Riksgäldens nya prognos den 21 februari. 

Starka månadsutfall för statsfinanserna sedan den senaste prognosen talar för att Riksgälden kan komma att få höja prognosen för överskottet. Detta kan i sin tur få Riksgälden att behöva minska ned emissionsvolymerna ytterligare och frågan är vad som då får stryka på foten.

I Tyskland fortsätter regeringsförhandlingarna. Angela Merkel sade på tisdagen att hon är redo att göra "smärtsamma kompromisser" för att ro ett avtal i hamn. 


Innehåll från GetacceptAnnons

E-signering hör till dåtiden - det här är framtiden för B2B försäljning

E-signering kan verka nytt, men faktum är att det funnits och använts flitigt i över tio år av företag över hela världen. E-signering är ett enkelt och smidigt sätt att signera offerter och avtal på distans - men det hjälper dig inte att driva kunddialogen och affären framåt på det sättet som krävs i dagens säljklimat, säger Samir Smajic, vd och grundare på GetAccept.

E-signering är ofta inkörsporten för att påbörja en mer digital säljprocess, och många tror att det är tillräckligt för att digitalisera sin försäljning. Vad data från den digitala säljplattformen GetAccept visar är att 50 procent av avtalen som skickas med e-signering faktiskt inte signeras. 

– Det här säger mig att 50 procent av affärerna fortfarande behöver drivas på ett mer effektivt sätt digitalt, och där räcker inte endast den digitala signaturen, förklarar Samir Smajic. 

Att nå avslut i en affär handlar om samma sak som det alltid har gjort - tillit, personliga relationer och en smidig köp- och säljprocess. Det senaste året har presenterat utmaningar i hur man bibehåller den personliga upplevelsen och engagemanget, när den största delen av affären sker i en digital miljö. 

– Det finns sätt att engagera och sticka ut även i en digital säljprocess. Tänk dig att du öppnar upp ett avtal, och det första som dyker upp är en video där din säljare pedagogiskt förklarar avtalet för dig innan du dyker in i det. Därefter får du upp en chatt, där din säljare uppmanar dig att ställa frågor direkt i chatten om du behöver. Självklart kommer jag uppleva den processen annorlunda, och mer personligt anpassad till mig, jämfört med att öppna en PDF i ett mail, säger Samir. 

Förutom video och chatt så handlar det också om att underlätta för kunden att köpa. Med GetAccepts dokumentspårning kan du se vem, eller vilka, som har gått igenom ditt avtal. Du kan även se vad varje person har tittat lite extra på, så att du enkelt kan bemöta deras eventuella frågeställningar i nästa dialog. Du har också möjlighet att skicka dina dokument via SMS, samt automatiskt påminna mottagaren om avtalet inte signeras.

Kombinerar man de här olika engagerande funktionerna i sin digitala säljprocess så visar statistik från GetAccept att du ökar din hit-rate med upp till 75 procent, jämfört med att bara skicka ett avtal via mail för ren e-signering. Det är tydligt att en personlig interaktion som skapar engagemang har stor effekt på antalet avslut, även digitalt.

Hela 85 procent av all försäljning kommer ske digitalt inom bara några år, så det handlar om att redan nu skapa förutsättningar för att kunna hantera den ökade efterfrågan på smidiga digitala sälj- och köpprocesser, och därmed fortsätta vara konkurrenskraftig. 

– Hoppar man inte på tåget nu, kommer det bli tufft. Många företag ligger redan i framkant och tar man inte detta på allvar nu, så riskerar man sin affär, avslutar Samir Smajic. 

GetAccept är ett säljverktyg som är gratis att använda - skapa ditt konto idag och testa själv! 

Mer från Getaccept

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Getaccept och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?