1515
Annons

Räntor och valutor: Stöd för exportkänsligt

De asiatiska börserna drar uppåt efter helgen medan Japan håller stängt. På valutamarknaden har kronan stärkts ett par öre mot dollarn sedan fredagseftermiddagen. Kinesiska yuan och koreanska won samt australiensisk och nyazeeländsk valuta har också stärkts. Marknaden väntar med förhoppning på att USA och Kina undertecknar fas ett-handelsavtalet senare i denna vecka.

”Marknaden vill bara att USA och Kina får till avtalet och Australien- samt kiwidollarn får stöd av ett förbättrat sentiment. Bra koreansk exportdata har givit viss hjälp åt marknaderna”, sade Kyle Rodda på IG till Bloomberg News.

Den australiensiska och nyazeeländska valutan är stärkt runt 0,2 till 0,3 procent mot USA-dollarn efter helgen. 

Den kinesiska yuanen har under natten samtidigt, för första gången sedan i juli 2019, handlats under 6:90 mot dollarn. Den koreanska wonen noteras därutöver till den starkaste nivån mot dollarn sedan fjolårssommaren.

Sydkoreas totala export ökade med 5,3 procent under de första tio dagarna av januari. Exportleveransen av den viktiga varan halvledare var under denna period positiv för den första gången sedan oktober 2018, enligt Bloomberg News.

Hongkongbörsen är på morgonen upp 0,8 procent medan den koreanska börsen stärkts kring 1 procent. USA-terminer noteras 0,3 till 0,4 procent högre på måndagsmorgonen efter dylika tapp för de ledande indexen under fredagens handelssession.

USA-räntorna drog ned efter svensk stängning i fredags. Den tioåriga statsobligationen stängde 2 punkter ned på 1,82 procent. Ingen handel i amerikanska statsobligationer har skett efter helgen medan Japan håller helgstängt. 

Oljepriset ligger kvar på de lägre nivåerna från i slutet av förra veckan sedan Mellanösternoron avtagit. Under helgen har Irans regering erkänt att det ukrainska Boeing-passagerarplanet av misstag skjutits ned. Protesterna har varit våldsamma i Iran efter detta och flera andra länder har fördömt Irans aktion och krävt att landet tar fullt ansvar. På råvarumarknaden är guldpriset något ned på efter helgen.

Det brittiska pundet har stärkts något ned mot 1:30-strecket gentemot mot dollarn. På måndagens europeiska agenda står brittisk novemberstatistik i form av industriproduktion och BNP. Därutöver väntar tyska grossistpriser för december.

Kronan är ett par öre stärkt mot dollar under 9:50 medan rörelsen mot euro är begränsad sedan fredagens stängning av svensk räntemarknad. Ur svenskt perspektiv riktas intresse mot ett tal som Riksbanksledamoten Per Jansson ska hålla om det ekonomiska läget och aktuell penningpolitik. Dessutom väntas SEB:s boprisindikator under morgonen inför att Mäklarstatistik publicerar decemberdata senare i veckan. En tyngre svensk hållpunkt i denna vecka blir KPI-statistik för december.

I denna vecka väntas därutöver amerikansk KPI-statistik medan USA och Kina förväntas skriva under fas ett-handelsavtalet på onsdag. Även amerikansk detaljhandelsdata och kinesisk BNP-statistik förväntas publiceras före veckans slut.

Dollar är i stort oförändrad mot yen samt en aning försvagad mot euro sedan fredagens svenska stängning. 


Innehåll från VerizonAnnons

Fem nyckelfaktorer för att förverkliga planerna på det uppkopplade företaget

Ett uppkopplat företag kan förbättra sin konkurrenskraft betydligt. Men för vissa chefer kan digitaliseringsresan verka komplicerad och svår att få grepp om. Här är fem nyckelfaktorer för att kunna utveckla de mest innovativa lösningarna, samarbeta sömlöst med partners och samtidigt vara finansiellt framgångsrik.

Det uppkopplade företaget består av ett ekosystem där varje del av företaget är digitaliserat, inklusive försäljning, kundservice, ekonomi, HR, tillverkning, FoU, teknik, logistik och marknadsföring. 

– När dessa funktioner hanteras virtuellt, kan företag dra fördel av smarta processer som baseras på dataanalys och som möjliggör en säker och sömlös koppling mellan människor, processer och produkter, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

1. Digitala arbetsflöden måste baseras på robusta och säkra uppkopplingar 

En robust, säker och skalbar nätverksinfrastruktur utgör grunden för framgångsrika verksamheter. Det är därför viktigt att ta hänsyn till nätverket i beslutsprocessen redan från början och sedan bygga vidare på det. För att kunna dra nytta av teknik som 5G, MEC, artificiell intelligens och AR/VR behövs en plattform som levererar nätverkstjänster på ett smidigare, mer motståndskraftigt och mer molncentrerat sätt än vad traditionella nätverksinfrastrukturer gör. Detta kallas Network as a Service (NaaS) och i kombination med digitala möjligheter kommer det att vara nyckeln till framgång. 

2. Differentiera it-lösningar för specifika branscher

Standardlösningar för dagliga processer ligger fortfarande till grund för it-infrastrukturen som är tillgänglig för alla. Den stora skillnaden är införandet av differentierade it-lösningar. I den virtuella världen kan specifika applikationer snabbt rullas ut baserat på individuella behov. Dessa applikationer sitter närmare platsen där själva kundtransaktionen äger rum. Det innebär smidigare driftsättning och snabbare svarstider, samt specifika it-lösningar för enskilda avdelningar som stödjer innovativ utveckling.

3. Skapa ett starkt partnerekosystem

Digitalisering av processer och arbetsflöden gör det möjligt att samarbeta på nya sätt och med ett större partnerekosystem. Många företag har arbetat i silos, med isolerade it-system och begränsad leverantörskontrakt som innebär att det inte varit möjligt att samverka kring nya idéer. Genom att välja it-partners som fungerar bra ihop och som satsar på digitalisering kan företag påskynda innovation och bli mer träffsäkra. Därigenom har de möjlighet att dra nytta av expertis hos branschpartners och tillsammans skapa de bästa produkterna och tjänsterna.

4. Kom ihåg den mänskliga upplevelsen inom den digitala första arbetsplatsen

Den traditionella arbetsplatsen har förändrats under pandemin, och många företag går över till hybrida arbetsmiljöer med fler samarbetslösningar. Automatisering kommer inte att ersätta arbetskraften, utan snarare omdefiniera roller utifrån nya möjligheter. På den digitala arbetsplatsen måste företag vara noggranna med varje anställds arbetsmiljö och ta hänsyn till varje individs utbildning, trivsel och erfarenhet när de interagerar med de tekniska lösningar som företaget använder. Att förstå dessa miljöer i förhållande till de anställdas upplevelser kommer att bli avgörande för det uppkopplade företagets framgång.

5. Säkra den dynamiska världen

Varje företag behöver förstå att förmågan att skapa en säker och effektiv cyberverksamhet är detsamma som att skapa en säker och effektiv drift, vilket i sin tur är detsamma som att skapa en säker och effektiv affärsverksamhet.  Säkerhet kommer att ses som en affärskritisk tjänst, snarare än som en isolerad aktivitet, inom det uppkopplade företaget. Säkerhetstjänsterna bör vara inbyggda i den grundläggande infrastrukturen så att de möjliggör den flexibilitet som användare och data måste ha när det gäller tid och plats. Dessutom måste säkerhetstjänsterna vara kopplade till identitetslösningar som skyddar det uppkopplade företaget och dess data, varumärke, och människor.

– Min utmaning till företag runt om i världen är se till att 2022 blir det år som planerna på det uppkopplade företaget förverkligas – tekniken och expertisen finns redan. Det är viktigt att företag arbetar med globala partners som kan stödja dem under hela resan och erbjuda den flexibilitet, skalbarhet och anpassningsförmåga som varje företag behöver, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

Ta reda på mer om hur Verizon kan hjälpa dig på din resa mot att bli ett uppkopplat företag.  

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?