1515

Räntor och valutor: Stigande riskaptit

Riskaptiten var något högre på måndagen sedan orkanen Irma sett ut att orsaka mindre skada än vad som först befarades och Nordkorea avstått från ett väntat robottest på lördagen.

"Investerare var ganska nervösa förra veckan för ett möjligt Nordkoreanskt robottest eller liknande, men med helgen bakom oss är det lättnad som gäller", sade Masahiro Ichikawa, seniorstrateg vid Sumitomo Mitsui Asset Management till Bloomberg News.

"Det känns inte som om saker blir värre, men lite försiktighet är fortfarande nödvändigt och marknadens fokus ligger sannolikt på resultatet av omröstningen i FN:s säkerhetsråd", sade han.

Dollarn handlas marginellt starkare på måndagen omkring 1:2020 mot euron jämfört med 1:2040 vid svensk stängning på fredagen.

Euron tyngdes också något av kommentarer från Benoit Coeure, ledamot i ECB-rådet.

Han sade att exogena chocker mot växelkursen, om de är ihållande, kan leda till omotiverade åtstramningar i de finansiella förhållandena med oönskade konsekvenser för inflationsutsikterna.

Han noterade dock att växelkursens genomslag sannolikt har varit lägre på senare år än tidigare.

Enligt Benoit Coeure är de tre, ungefär lika starka, krafter som kan förklara eurons markanta förstärkning de senaste månaderna: förbättrade tillväxtutsikter i euroområdet, en exogen komponent samt åtstramningen i den relativa penningpolitiska hållningen relativt USA.

"Den nuvarande solida ekonomiska expansionen i euroområdet tillåter företag att exportera till euroområdet för att öka priserna i deras valutor utan att förlora marknadsandelar, därmed mildras, återigen, genomslagseffekterna", sade han.

Norska konsumentpriser sjönk 0,8 procent i augusti jämfört med månaden före. Jämfört med augusti 2016 steg priserna 1,3 procent.

Analytikerna hade räknat med att KPI skulle ha sjunkit 0,4 procent under månaden och stigit med 1,7 procent jämfört med samma månad föregående år, enligt Bloomberg News prognosenkät.

SSB:s mått för kärninflationen, KPI-JAE, steg med 0,9 procent jämfört med samma månad föregående år.

Analytiker hade räknat med en kärninflation på 1,4 procent.

Utfallet satte press på norska kronan som tappade omkring 5 öre mot euron till 9:35.

Marius Gonsholt Hov på Handelsbanken i Norge skrev i en kommentar att priserna på flygresor, som lyft inflationen både i juni och i juli nu, som väntat, föll tillbaka. Han noterar vidare nedgången i livsmedelspriserna, som bidrog med 0,3 procentenheter till nedgången i kärninflationen.

Valutakursförändringarna och dess effekter på importerade konsumentvaror bör också tas i beaktning, skriver Marius Gonsholt Hov.

"Norges Bank kommer sannolikt se igenom den senaste överraskningen i importerad prisinflation och i stället dra slutsatsen att kortsiktig prisutveckling i stort har varit som väntat. Det är dock inte obetydligt. Fram tills i dag har kärninflationen varit en faktor på uppsidan i Norges Banks utsikter för räntan. Det argumentet är nu borta", skrev han.

Den svenska kronan drogs inledningsvis med i den norska försvagningen men återhämtade sig därefter och handlas netto i princip oförändrad mot både euron och dollarn vid 9:55 respektive 7:94.

Räntan på den svenska tioåringen är i princip oförändrad vid 0,74 procent.

Europaräntona stiger något på måndagen med den tyska tioåringen upp 1 punkt till 0,33 procent.

       måndag kl 10.30 (fredag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 7:9406 (7:9357) Statsobl 2y -0,71 (-0,71)
EUR/SEK 9:5483 (9:5516) Statsobl 10y 0,74 (0,74)
EUR/USD 1:2023 (1:2036) Räntegap/ty 41 (42)
US obl 10 2,09 (2,06) Ty obl 10 0,33 (0,32)


Innehåll från Eskilstuna LogistikAnnons

Framtidens e-handel finns i Eskilstuna

E-handeln växer stadigt och som en effekt av Coronapandemin ser den bara ut att öka. På Eskilstuna Logistik och Etablering erbjuder man möjligheter till företagande i en tillväxtregion med tillgång till såväl välutbyggd infrastruktur som hållbara logistiklösningar.

Eskilstuna Logistik och Etablering, som är en del av Eskilstuna kommun, samarbetar med regionens näringsliv och skolvärld i syfte att utbilda och skapa arbetstillfällen inom bland annat informationsteknik, logistik, produktion och handel. Sportamore, AWS, H&M och Amazon är bara några av jättarna som har hela eller delar av sin verksamhet i Eskilstuna. E-handelns framgång i Eskilstuna förklaras delvis av läget.

– Från Eskilstuna tar det 46 minuter med tåget till Stockholm, så det är inga avstånd att tala om. Från oss når man 3,8 miljoner människor inom en timme, samt att det är mycket mer kostnadseffektivt än i storstaden, säger Manuel Brändeborn, marknadschef.

Hållbara etableringar

De senaste åren har det varit fullt fokus på hållbara logistikösningar och en viktig del i denna ansats är Eskilstuna Kombiterminal, vilken möjliggör optimala export- och importflöden via hamnarna i Göteborg, Trelleborg och Malmö.

– Det är ett väldigt bra och hållbart transportsupplägg. För oss var inte frågan om vi skulle utveckla vår hållbarhet utan hur, säger Mikael Jonsson, etableringschef.

Eskilstuna Competence Services

För den som vill etablera sitt företag i Eskilstuna finns Eskilstuna Competence  Services (ESC) – ett samarbete mellan kommunen, bemannings-företagen, Arbetsförmedlingen, Mälardalens högskola och olika utbildningar via Yrkeshögskolan och vuxenutbildningar. Istället för att vända sig till aktörerna direkt får man via ESC tillgång till ett stort kompetensnätverk. Det är en del av den hållbara och långsiktiga plan Eskilstuna jobbar med.

– Vi vill att man kommer hit och växer och frodas över tid. Här finns människorna, kompetens, skolor, bostäder - ja hela paketet, avslutar Manuel.

Fakta

Eskilstuna Logistik och Etablering erbjuder hållbara och kostnadseffektiva lösningar för e-handel, logistik och transport, industri och datacenter. Vi ger möjligheten att verka i en tillväxtregion med 3,8 miljoner människor och tillgång till en välutbyggd infrastruktur samt god tillgång på kompetens.

Läs mer på www.eskilstunalogistik.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eskilstuna Logistik och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?