Annons

Räntor och valutor: Stigande riskaptit

Riskaptiten var något högre på måndagen sedan orkanen Irma sett ut att orsaka mindre skada än vad som först befarades och Nordkorea avstått från ett väntat robottest på lördagen.

"Investerare var ganska nervösa förra veckan för ett möjligt Nordkoreanskt robottest eller liknande, men med helgen bakom oss är det lättnad som gäller", sade Masahiro Ichikawa, seniorstrateg vid Sumitomo Mitsui Asset Management till Bloomberg News.

"Det känns inte som om saker blir värre, men lite försiktighet är fortfarande nödvändigt och marknadens fokus ligger sannolikt på resultatet av omröstningen i FN:s säkerhetsråd", sade han.

Dollarn handlas marginellt starkare på måndagen omkring 1:2020 mot euron jämfört med 1:2040 vid svensk stängning på fredagen.

Euron tyngdes också något av kommentarer från Benoit Coeure, ledamot i ECB-rådet.

Han sade att exogena chocker mot växelkursen, om de är ihållande, kan leda till omotiverade åtstramningar i de finansiella förhållandena med oönskade konsekvenser för inflationsutsikterna.

Han noterade dock att växelkursens genomslag sannolikt har varit lägre på senare år än tidigare.

Enligt Benoit Coeure är de tre, ungefär lika starka, krafter som kan förklara eurons markanta förstärkning de senaste månaderna: förbättrade tillväxtutsikter i euroområdet, en exogen komponent samt åtstramningen i den relativa penningpolitiska hållningen relativt USA.

"Den nuvarande solida ekonomiska expansionen i euroområdet tillåter företag att exportera till euroområdet för att öka priserna i deras valutor utan att förlora marknadsandelar, därmed mildras, återigen, genomslagseffekterna", sade han.

Norska konsumentpriser sjönk 0,8 procent i augusti jämfört med månaden före. Jämfört med augusti 2016 steg priserna 1,3 procent.

Analytikerna hade räknat med att KPI skulle ha sjunkit 0,4 procent under månaden och stigit med 1,7 procent jämfört med samma månad föregående år, enligt Bloomberg News prognosenkät.

SSB:s mått för kärninflationen, KPI-JAE, steg med 0,9 procent jämfört med samma månad föregående år.

Analytiker hade räknat med en kärninflation på 1,4 procent.

Utfallet satte press på norska kronan som tappade omkring 5 öre mot euron till 9:35.

Marius Gonsholt Hov på Handelsbanken i Norge skrev i en kommentar att priserna på flygresor, som lyft inflationen både i juni och i juli nu, som väntat, föll tillbaka. Han noterar vidare nedgången i livsmedelspriserna, som bidrog med 0,3 procentenheter till nedgången i kärninflationen.

Valutakursförändringarna och dess effekter på importerade konsumentvaror bör också tas i beaktning, skriver Marius Gonsholt Hov.

"Norges Bank kommer sannolikt se igenom den senaste överraskningen i importerad prisinflation och i stället dra slutsatsen att kortsiktig prisutveckling i stort har varit som väntat. Det är dock inte obetydligt. Fram tills i dag har kärninflationen varit en faktor på uppsidan i Norges Banks utsikter för räntan. Det argumentet är nu borta", skrev han.

Den svenska kronan drogs inledningsvis med i den norska försvagningen men återhämtade sig därefter och handlas netto i princip oförändrad mot både euron och dollarn vid 9:55 respektive 7:94.

Räntan på den svenska tioåringen är i princip oförändrad vid 0,74 procent.

Europaräntona stiger något på måndagen med den tyska tioåringen upp 1 punkt till 0,33 procent.

              måndag kl 10.30 (fredag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 7:9406 (7:9357) Statsobl 2y -0,71 (-0,71)
EUR/SEK 9:5483 (9:5516) Statsobl 10y 0,74 (0,74)
EUR/USD 1:2023 (1:2036) Räntegap/ty 41 (42)
US obl 10 2,09 (2,06) Ty obl 10 0,33 (0,32)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?