1515

Räntor och valutor: Stigande oljepris lyfter råvaruvalutor

Europeiska statspappersräntor sjönk, främst i längre löptider, på onsdagen i linje med en liknande utveckling i amerikanska statspappersräntor. Euron handlades samtidigt högre mot dollarn jämfört med noteringarna vid den svenska marknadens stängning på fredagen.

Ett markant lyft för oljepriset, efter en explosion i libysk oljeledning på tisdagen, bidrog samtidigt till att lyfta råvaruvalutor, som Kanada-dollar och Australien-dollar mot USA-dollarn på onsdagen. Norska kronan stärktes i tunn handel på tisdagen och handlades därefter oregelbundet på onsdagen.

Den europeiska makroagendan var tunn på onsdagen och mellandagarnas Europafokus riktas förmodligen främst mot fredagen, med preliminära december-KPI från Spanien och Tyskland samt ECB:s M3-data för november.

Data under den europeiska ledigheten visade bland annat den japanska arbetslösheten oväntat sjönk till 2,7 procent i november, från 2,8 procent i oktober. KPI-inflationen steg samtidigt till 0,6 procent (väntat 0,5), från 0,2 procent i oktober. Rensat för färska livsmedel och energi steg KPI-inflationen till 0,3 procent, från 0,2 procent, vilket var i linje med prognos.

Från USA rapporterade S&P-Case/Schiller på tisdagen att prisökningstakten på bostäder i ökade till 6,38 procent i oktober, från 6,16 procent i september, vilket var över väntade 6,25 procent.

Svenska statsobligationsräntor sjönk svagt i såväl långa som korta löptider på onsdagen, tioårsräntan ner 1 punkt, till 0,73 procent, medan räntegapet mot den tyska motsvarigheten vidgades till 34 punkter (32).

Kronan försvagades något mot andra valutor under den europeiska helgen men stärktes åter på onsdagen. Cevian/Geely-affären väckte uppmärksamhet, men det är långt ifrån klart att den kommer att leda till någon sek-växling.

Vid stängning hade euron försvagats 4 öre, till 9:86, mot kronan jämfört med fredagens stängning medan dollarn försvagades nära 8 öre, till 8:28. TCW-index sjönk till 131,91 (133,13).

I fråga om svensk data bjuder mellandagarna på handelsbalans för november, på torsdag, och hushållsutlåning för november samt lönedata för oktober, på fredag.

Amerikanska långräntor sjönk tillbaka något i tisdagens handel medan räntor i kortare löptider hölls uppe, bland annat av "medioker" efterfrågan i finansdepartementets auktion av nya tvåårsobligationer för 26 miljarder dollar.

Nedgången för långa USA-räntor fortsatte på onsdagen, delvis drivet av en oväntat svag signal från hushållen.

Conference Boards index över de amerikanska hushållens ekonomiska förtroende föll till 122,1 i december, från 17-årshögsta 128,6 i november. Det var klart lägre än väntade 128,0, och medan nulägesomdömet fortsatte att stiga något under månaden föll index över utsikterna kraftigt, till 99,1 från 111,0 i november.

Lynn Franco, ansvarig för ekonomiska indikatorer vid Conference Board, hushållens förväntningar om affärsförhållanden och arbetsmarknaden framöver försämrades i december, men att förväntningarna ändå ligger på höga nivåer i ett historiskt perspektiv. Det talar, enligt Lynn Franco, för att den ekonomiska tillväxten kommer att fortsätta utvecklas väl 2018.

RDQ Economics noterade i ett kundbrev att de tar fasta på hushållens positiva omdöme om nuläget, och konstaterar att det talar för en positiv jobbrapport för december.

Vid den svenska marknadens stängning noterades den amerikanska tioårsräntan till 2,44 procent, 5 punkter lägre än vid svensk stängning på fredagen och 3 punkter lägre än vid USA-stängningen på tisdagen.


Innehåll från SwedbankAnnons

Swedbank – pionjär för gröna aktier

Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.
Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbank har länge varit en av Nordens ledande rådgivare inom grön skuldfinansiering i form av obligationer och lån. Under 2020 utvidgade Swedbank sitt gröna erbjudande till att även inkludera aktiesidan och blev därmed en pionjär för en ny kapitalmarknadsprodukt – gröna aktier. 

Swedbank har i över ett decennium erbjudit sina kunder gröna obligationer. Men för att ha en samlad rådgivning för kapitalmarknadsfinansiering, valde Swedbank under förra året att bredda sitt utbud av hållbara produkter med gröna aktier. 

– Genom att erbjuda gröna aktier som komplement till obligationer och lån kan vi ha ett heltäckande grönt erbjudande som stödjer ett bolags hela balansräkning. Gröna aktier gör också ett bolag mer attraktivt för aktiemarknadsinvesterare som sedan 2021 ställts inför ökade krav på hållbarhetsrapportering, säger Katya Nolvall, Head of Sustainable Capital Market på Swedbank.

Swedbanks idé bakom en grön märkning av aktier 

Under 2019 presenterade CICERO Center for International Climate Research (”CICERO”), som är en ledande leverantör av externa utvärderingar avseende ramverk för gröna obligationer, en ny metod för att identifiera andel av gröna intäkter och investeringar inom ett bolag. Swedbank kom därefter med idén att använda CICEROs metod, i kombination med specifika tröskelvärden (≥ 50% gröna intäkter och investeringar), som grund för en grön märkning av aktier. Detta koncept resulterade i en ny produkt för kapitalmarknaden – gröna aktier. 

– Sedan tidigare har aktier från hållbara bolag kunnat betraktats som gröna, men det har inte funnits en grön märkning av aktier likt för obligationer och lån. I och med vårt första live case för gröna aktier, K2A, blev vi först i världen med detta nya koncept i maj 2020. 

En attraktiv produkt för hela kapitalmarknaden

Nyheten om gröna aktier har genererat stor respons från kunder, och Swedbank har förutom K2A bistått ytterligare tre svenska bolag i att märka sina aktier som gröna. Dessa inkluderar Platzer, Magnolia Bostad, samt Wästbygg som lanserade det första kombinerade ramverket för både grön skuld-och aktiefinansiering. 

– Ett grönt kombinerat ramverk ger en bättre insyn i hur hållbarhet är integrerat i ett bolags verksamhet och finansieringsstruktur. Det är ett bra underlag för både skuld-och aktieinvesterare inför EU:s nya regler kring ökad hållbarhetsrapportering. Till exempel EU-taxonomin, som innebär krav på att redovisa andel gröna intäkter och investeringar.

Nasdaq har också intresserat sig för utvecklingen av gröna aktier, och lanserade i förra veckan ”Nasdaq Green Designations”. Två anledningar till detta initiativ är dels för att stödja aktieemittenter som vill skapa transparens kring sina gröna affärsmodeller och strategier, men också investerare som söker efter investeringar som bidrar till ett mer hållbart samhälle. Swedbank agerade som rådgivare till Nasdaq före lanseringen av ”Nasdaq Green Designations”. 

– Swedbank kommer att fortsätta med rådgivning kring gröna aktier, och tror att produkten kommer generera ett fortsatt stort intresse från investerare och bolag i behov av kapitalmarknadsfinansiering, avslutar Katya.

Om Swedbank

Med omkring 7,3 miljoner privatkunder och omkring 547 000 företagskunder är vi den ledande banken på våra hemmamarknader. Vi erbjuder allt ifrån smidiga digitala lösningar för vardagsekonomin till mer omfattande finansiell rådgivning. Hållbarhet är en viktig del av hur vi gör affärer. I finansierings- och investeringsbeslut, vid inköp och i våra betalningsflöden. Genom hänsyn till miljö och sociala risker kan vi bidra till mer långsiktiga företag och samhällen.

Läs mer på www.swedbank.se

 

Mer från Swedbank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swedbank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?