1515

Räntor och valutor: Stigande långräntor

Europeiska statspappersräntor stiger med uppemot 5 punkter i längre löptider i förmiddagens handel på torsdagen. Euron vänder samtidigt upp mot dollarn, efter att ha försvagats under natten, medan dollarn stärks något mot japanska yen.

Första vardagen i månaden innebär som vanligt mycket fokus på industri-PMI-data, utfallen för januari signalerar så här långt en fortsatt god utveckling för tillverkningsindustrin men förändringarna jämfört med i december är sammantaget något nedåt. 

Torsdagen inleddes data från Japan som visade en uppgång till 54,8 i januari (högsta sedan februari 2014) från 54,0 i december. I Kina var Caixin/Markits industri-PMI oförändrat på 51,5 medan motsvarande index för Indien sjönk till 52,4, från 54,7.

I euroområdet sjönk industri-PMI till 59,6, från 60,6 i december, vilket var i linje med vad som rapporterats preliminärt.

Markits chefekonom Chris Williamson noterade ändå att starka utvecklingen för euroområdets tillverkningsindustri fortsatte i januari.

"Produktionen ökade i en av de snabbaste takter som noterats i undersökningens 20-åriga historia, vilket matchades av en nästan rekordhög ökning i nya order", skrev han i ett pressmeddelande.

Brittiska industri-PMI sjönk till 55,3 i januari, från 56,2 i december. IHS Markit noterar att utfallet trots allt pekar mot en produktionsökning på 0,6 procent i kvartalstakt, men konstaterar samtidigt att den brittiska tillverkningsindustrin inledde året med en "otrevlig kombination av svagare tillväxt och stigande priser".

Svenska statsobligationsräntor stiger omkring 3 punkter i längre löptider på torsdagsförmiddagen, kronan handlas samtidigt ett par öre svagare mot euron jämfört med noteringarna vid svensk stängning på onsdagen.

Silf/Swedbanks industri-PMI sjönk till 57,0 i januari från 60,4 i december. Det var väl under de 59,6 som väntades enligt SME Direkts prognosenkät (och utfallet för euroområdet). Delindex för orderingång stod för det största bidraget till nedgången för huvudindex i januari, även produktionsindex sjönk medan sysselsättningsindex steg.

Enligt Silf/Swedbank inleder ändå industri-PMI året på en hög nivå. Ett tre månaders glidande medelvärde för PMI-total sjönk med 0,8 indexenheter jämfört med december

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea NDA SE +0,69% Dagens utveckling påpekar dock i ett kundbrev att januari-utfallet, 57,0, innebär att industri-PMI nu har sjunkit under de senaste två årens intervall på 59-64 (med undantag för en outlier, 54,7, i augusti 2017).

"Vi räknar med att PMI ska vika ned ytterligare och falla tillbaka till intervallet 52-55 från för ett par år sedan, vilket skulle betyda att tillväxten i tillverkningsindustrin har toppat", skriver han.

Amerikanska statspappersräntor steg något efter den svenska marknadens stängning på onsdagen, inför ett FOMC-besked som kom in i stora drag i linje med förväntningarna.

Fed rörde som väntat inte räntan vid Janet Yellens sista möte som ordförande. Förändringarna i budskapet i samband med räntebeskedet var samtidigt små, men överlag positiva, vilket förstärkte redan höga förväntningar om att räntan kommer att höjas på nytt i mars.

USA-räntorna rörde sig något oregelbundet i USA-handeln efter Fedbeskedet men har därefter stigit något i Asien och Europa.

ISM-index för industrin, klockan 16.00, står i fokus på eftermiddagens USA-agenda, som också bjuder på preliminära produktivitetsdata för fjärde kvartalet och sedvanlig veckodata över nyanmälda arbetslösa, klockan 14.30, samt data över bygginvesteringar i december, klockan 16.00.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Kunddriven innovation leder bostadsutvecklingen

Flexibla eluttag, flyttbara väggar och hem som räcker bortom den egna lägenheten. Nya sätt att leva gör att vi söker nya sätt att bo – frågan är bara om fastighetsbolagen hänger med?

Läs mer om Ikano Bostads innovationsprogram BoLabb 

Innovation kan skapas på många sätt. Den kan vara teknikdriven, det vill säga ny teknik uppfinns först och därefter undersöks hur den kan implementeras i människors vardag. Eller så kan den vara behovsdriven, det vill säga att människors behov är det som styr vilka lösningar som tas fram. På Ikano Bostads BoLabb jobbar man efter det senare alternativet. 

– Vårt innovations- och utvecklingsarbete är väldigt kunddrivet. Vi lyssnar in vilka problem kunderna brottas med och försöker lösa dem, säger Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad. 

BoLabb är egentligen inte ett fysiskt labb utan namnet på den metodik som används. 

– VI arbetar i tre faser. Den första är utforskande, den andra är skapande och i den tredje implementerar vi. 

Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad.
Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad.

I den första fasen är det viktigt att vara öppen och framförallt försöka detektera kundernas behov, inte deras önskemål om lösningar, säger Lotta.  

– Henry Ford sa en gång att om han hade lyssnat på sina kunder så hade de önskat sig en snabbare häst. Och det är ju det som är skillnaden mellan att lyssna på behov och på önskemål om lösningar. Behovet var att förflytta sig snabbare, inget annat. Men börjar man prata om lösningar för tidigt så målar man lätt i sig i ett hörn. 

FlexEl och FlexRum

För Ikano Bostad har det kunddrivna arbetssättet lett till flera innovationer som kommit till användning i kundernas vardag. Ett strategiskt samarbete med IKEA mynnade till exempel ut i flyttbara eluttag och dito väggar. 

– Många människor bor i dag lite mindre än vad de egentligen skulle vilja. Det gör att behovet av flexibilitet ökar. Ibland behöver man kanske ett extra rum att sova i, ibland ett extra rum att jobba i. 

Smart FlexEl
Smart FlexEl

De flyttbara eluttagen bottnade i att många av kunderna berättade om den dagliga kampen mot sladdhärvor och uttag som aldrig satt där de borde. 

– Båda de här lösningarna används i dag i praktiken. Vi jobbade tidigt med prototyper i skala 1:1 som kunderna fick prova, blanda annat genom att flytta in i testlägenheter. Och efter att vi implementerat lösningarna i riktiga hem så gör vi också uppföljningsbesök, för att se hur de fungerar i verkligheten, säger Lotta. 

Delad boyta

Just nu jobbar BoLabb med ett projekt som undersöker hur våra bostäder kan anpassas för att delas med flera. Tanken är att alla har sitt eget space, som kanske är lite mindre än vanligt, men att det i gengäld finns gemensamhetsytor, som vardagsrum och kök. 

– Många människor upplever i dag att de känner sig isolerade och saknar en större gemenskap. Samtidigt står städerna för en stor del av vår resursförbrukning och kan vi använda dem mer effektivt kan det ha en stor klimatpåverkan. 

Kontor på dagen och sovrum på natten.
Kontor på dagen och sovrum på natten.

Projektet riktar sig i ett första steg till ensamhushåll eller familjer med upp till två personer. Och tanken är inte att skapa nya 70-talskollektiv – utan att anpassa boendet efter vad dagens kunder behöver. 

– Det vi har sett hittills är att människor har ett behov av gemenskap, men man vill inte att den ska kännas påtvingad. Vi ska snart börja bygga bostäder i Malmö där vi kommer att utforska exakt hur det här ska göras. Just att vara inlyssnande genom hela processen är jätteviktigt för att det ska bli bra, säger Lotta. 

Här finns allt du vill veta om Ikano Bostad 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?