1515

Räntor och valutor: Stärkt yen efter osäkerhet på koreahalvön

Amerikanska räntor sjönk i den inledande onsdagshandeln efter ledighet för att fira Independence Day på tisdagen.

Dollarn har tappat något mot japanska yen efter fortsatt oro kring situationen i Nordkorea.

Nordkorea genomförde ett test av en interkontinental ballistisk robot och landet uppger nu att de har kapacitet att slå till mot mål överallt i världen.

Kina och Ryssland manar till lugn och föreslår att USA, Sydkorea och Nordkorea går med på en kinesisk plan för deeskalering.

Enligt planen skulle Nordkorea avbryta sitt robotprogram medan USA och Sydkorea skulle sätta stopp för större robotövningar.

USA och Sydkorea genomförde under onsdagen ett robottest i Sydkorea. Enligt uttalanden från Sydkorea genomfördes visade testet att landet har möjligheten att slå mot Nordkoreanska ledarskapet "om så krävs".

Efter osäkerheten har yenen handlats något starkare mot dollarn, men har tappat något under morgonen och handlas under morgonen omkring 113:12.

Euron handlas vid 1:1358 och räntan på den amerikanska tioåringen har tappat 2 punkter till 2,33 procent.

Kinas inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 51,6 i juni jämfört med 52,8 i maj, enligt det index som sammanställts av Caixin Media och Markit Economics.

I Japan steg tjänste-PMI för juni till 53,3 jämfört med 53,0 i maj. Samtidigt sjönk det sammanvägda indexet för industrin och tjänstesektorn till 52,9 i juni jämfört med 53,4 föregående månad.

Under dagen väntas tjänste-PMI från en rad länder, SCB publicerar statistik över industriproduktionen under maj och i kväll publiceras protokollet från FOMC-mötet den 14/6.

Vid mötet höjde Fed som väntat räntan med 25 punkter och medianprognosen pekar fortsatt mot ytterligare en höjning i år.

Det viktigaste budskapet från mötet var dock kanske att Fed nu är klar med sin plan för hur de ska gå tillväga när det gäller att inleda en neddragning av återinvesteringarna av förfallande värdepapper i balansräkningen. Enligt Fed-chefen Janet Yellens budskap vid presskonferensen kan planen komma att implementeras "relativt snart".


Innehåll från Siemens HealthcareAnnons

Smart teknologi minskar vårdskulden, ökar tillgängligheten till specialisterna och förbättrar vården

Fredrik Gustafsson, chef för affärsområdet Digital Hälsa Siemens Healthineers.
Fredrik Gustafsson, chef för affärsområdet Digital Hälsa Siemens Healthineers.

Den demografiska utvecklingen tillsammans med den uppbyggda vårdskulden från pandemin gör nu att vården måste hitta nya smarta digitala lösningar som underlättar vårdarbetet. Med hjälp av innovativa lösningar, som exempelvis fjärrstyrd utrusning för bilddiagnostik, kan patienter få ökad tillgänglighet till specialisterna och vården effektivisera sitt arbete. 

Det finns idag en stor diskrepans i samhället som påverkar vården. Invånare över 80 år kommer att öka kraftigt under de närmaste åren, samtidigt som antalet förvärvsarbetande kommer att vara i stort sett oförändrat. 

– Det medför en stor utmaning att finansiera ett ökat vårdbehov, med kraftigt ökande sjukvårdskostnader, då de äldre står för en stor del av de kroniska åkommorna som belastar sjukvården stort. Dessutom har många delar av vården brist på utbildad personal. Vården kan inte längre jobba snabbare utan måste jobba smartare och ta hjälp av innovativa digitala lösningar som effektiviserar arbetet och gör det möjligt för vårdpersonalen att få mer patienttid, säger Fredrik Gustafsson, chef för affärsområdet Digital Hälsa Siemens Healthineers.

Digitalisering ger ökad tillgänglighet

Med Siemens Healthineers tekniska lösning för fjärrstyrning av röntgenutrustning, Syngo Virtual Cockpit, kan vården nu öka tillgängligheten till specialisterna genom att undersökningarna kan göras på distans. 

– Radiologer är idag en bristvara, och samtidigt är röntgen en central del i diagnostikkedjan. Syngo Virtual Cockpit gör det möjligt att fjärrstyra röntgenutrustning och en specialist kan stötta upp till tre undersökningar samtidigt på olika orter. Det medför en ökad tillgång till specialister och bättre utnyttjande av dyr utrustning utan att behöva anställa fler, förklarar Fredrik Gustafsson. 

Minskade kostnader och bättre utnyttjande av personal

Komplexa skanningar kan göras på vilken plats som helst, när som helst, med virtuellt stöd från erfarna kollegor. Sjukvårdstjänster blir mer tillgängliga när patienter inte behöver resa långa sträckor och väntelistor blir kortare när stöd för avancerade undersökningar finns på distans. Tack vare Syngo Virtual Cockpit kan idag exempelvis Region Norrbotten, som verkar över ett stort geografiskt område, erbjuda sina invånare i både Piteå och Kalix tillgång till MR-undersökningar. Det nya arbetssättet med fjärrstyrda undersökningar ger minskade resekostnader och bättre utnyttjande av personalen.

– En viktig del i digitaliseringen är att skapa tillgång till lika vård. Att se till att exempelvis en strokepatient snabbt kan undersökas med rätt utrustning medför både kostnadsbesparingar för vård och samhälle och minskat lidande för patienten. Vi på Siemens Healthineers arbetar med digitala lösningar för modern sjukvård. Våra kunder kan dra nytta av vår storlek, vår internationella kompetens och snabba innovationstakt säger Fredrik Gustafsson. 

Om Siemens Healthineers
Med över 66 000 anställda i mer än 70 länder och över 120 års erfarenhet förnyar och formar vi vårdens framtid tillsammans med vårdgivarna. Mer än 240 000 patienter kommer i kontakt med våra lösningar, varje timme! Vi möjliggör ökad precisionsmedicin, förändrad vårdleverans och förbättrad patientupplevelse genom digitalisering och hjälper vårdgivare skapa mervärde.

Läs mer på siemens-healthineers.com/se 

Läs mer om Syngo Virtual Cockpit i Norrbotten här.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens Healthcare och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?